Rum yönetimi Türkiye'nin AB çıkışını Kıbrıs müzakereleri için fırsata dönüştürmek istiyor

Türkiye-AB ilişkileri bugün yapılacak dışişleri bakanları toplantısında ele alınacak

Şubatta göreve başlayan Güney Kıbrıs lideri Nikos Hristodulidis, adadaki barış müzakereleri için Türkiye'deki seçimleri işaret etmişti (Reuters)

Güney Kıbrıs Rum Kesimi yönetimi, Türkiye ve Yunanistan'da gerçekleşen seçimlerin ardından yakalanan olumlu yöndeki yeni havayı adadaki müzakereleri yeniden başlatmak için kullanmak istiyor.

Euractiv'in haberine göre Rum yönetimi, Avrupa Birliği'nin konuyla ilgili bir "özel temsilci" ataması için Brüksel'de lobi yaparken, Türkiye'nin AB üyelik sürecini de bir teşvik unsuru olarak görüyor.

Konuyla ilgili konuşan bir Rum yetkili, "Yeni özel temsilcinin tahmini görevlerinden biri Ankara'yla konuşmak ve birleşmiş bir Kıbrıs'tan Türkiye'nin de çıkar sağlayacağını vurgulamak olur. Avrupa Birliği, uzun yıllardır masada olan ancak farklı sebeplerle bundan kazanca dönüştüremeyen Ankara'ya bazı teşvikler sunmak için eşsiz bir konumda" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Euractiv'in konuya yakın 4 kaynağa dayandırdığı haberine göre, Kıbrıs sorunun çözümü için özel temsilci atanması AB içinde henüz tartışılmadı ancak bugün yapılacak dışişleri bakanları toplantısında muhtemelen gündeme gelecek.

AB'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ataması durumunda bu kişinin AB Konseyi'ne düzenli rapor vermesi ve anlaşmanın garantörleriyle işbirliği kurarak BM öncülüğündeki müzakere sürecine destek vermesi bekleniyor.

Yeni süreç "fırsat penceresi" olarak görülüyor

Rum yönetiminin yeni hamlesi, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği için sürpriz bir şekilde AB üyeliğini öne sürmesinin ardından geldi.

Güney Kıbrıs'ın Ankara'da gelen bu çıkış bir "fırsat penceresi" olarak gördüğü belirtiliyor.

Bugünkü Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde, AB diplomatik servisi EEAS'ın bakanlara Kıbrıs'ta çözüm görüşmelerinin hızlı bir şekilde yeniden başlamasına nasıl katkı sunacakları üzerine düşünmeleri istendi.

Bir AB yetkilisine göre, toplantıda üye ülke bakanlarının Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden gözden geçirilmesine yönelik değerlendirmelerde bulunması da bekleniyor.

Yetkili, "AB'nin en büyük komşularından biriyle ve bir aday ülkeyle yürüttüğü en önemli ilişkilerinden birini tartışmanın vakti geldi" ifadelerini kullandı. 


Rum yönetimi umutlu, AB temkinli

Rum yönetimi, Kıbrıs sorununun çözümü için AB tarafından atanacak bir özel temsilcinin her iki tarafı da görüşmelere devam etme konusunda teşvik edeceğini düşünüyor.

Güney Kıbrıs hükümetinden bir yetkili konuyla ilgili, "Kıbrıs sorununa ilişkin Ankara'nın atacağı yapıcı adımlar, Türkiye'ye yönelik bazı açılımları değerlendirmemize fırsat tanıyacak. Bu açılımlar BM öncülüğündeki müzakerelerin ilerlemesine paralel olarak, kademeli ve karşılıklı fayda içeren, kazan-kazan durumu yaratan bir paket şeklinde olacak" diye konuştu.

"AB, bu açmazı ortadan kaldırmak için gereken araç ve teşviklere sahip" diyen Rum yetkili, "İyi tanınan ve saygıdeğer bir siyasi karakterin atanması Kıbrıs müzakerelerine devam etme çabaları için ihtiyaç duyulan momentumu sağlayacak" ifadelerini kullandı.

Rum yönetiminin iyimser bakış açısına karşılık, AB diplomatları tarafların birbirine çok uzak noktada olduklarını ve müzakerelerin sonuç vermesinin çok uzun sürebileceğini düşünüyor.

Euractiv'e konuşan bir AB diplomati ilişkilerin canlandırılması için şimdilik gümrük birliğinin canlandırılması ve vize serbestisi gibi konuların gündemlerinde olduğunu söyledi.


Independent Türkçe, Euractiv, National News

DAHA FAZLA HABER OKU