PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 16 Temmuz 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


İran Cumhurbaşkanı Reisi, Afrika turuna çıktı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ticari bağları geliştirmek ve iş birliğini artırmak amacıyla Afrika turuna çıktı.

Kenya, Uganda ve Zimbabve'yi ziyaret eden Reisi, on yıldan uzun süredir Afrika'yı ziyaret eden ilk İranlı cumhurbaşkanı oldu.

Kenya lideri William Ruto ile görüştükten sonra tarım, hayvancılık, kültür, bilgi ve iletişim teknolojisi, balıkçılık ve inşaat alanlarında anlaşma imzaladı. Nairobi'de İran Yenilik ve Teknoloji Evi'nin kurulacağı açıklandı.

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni ile görüşen Reisi, İran'ın petrol endüstrisini geliştirmede Uganda'ya yardım etmeye hazır olduğunu söyledi.

Batılı ülkeleri eleştiren Reisi, "Gelişmekte olan ülkelerin doğal kaynaklarına değer katmalarını ve hammaddelerini işlemelerini görmek istemiyorlar" dedi.

Reisi'nin Afrikadaki son durağı Zimbabve oldu. Zimbabveli mevkidaşı Emmerson Mnangagwa ile 12 mutabakat zaptı imzaladı.

Zimbabve de İran gibi ABD'den çeşitli yaptırımlar görüyor. İki lider elektrik, tarım, ilaç, telekomünikasyon, teknoloji ve bilim projelerinde iş birliği anlaşmaları imzaladı.

Bunlara ek olarak Reisi ve Mnangagwa Zimbabve'de traktör üretecek bir fabrika kurmak için bir anlaşma imzaladı. İran'ın Afrika ile ticaretinde 2023 yılı için hedefi 2 milyar doları aşmak.


Nijerya, gıda güvenliği ve enflasyon nedeniyle OHAL ilan etti

Nijerya Devlet Başkanı Bola Tinibu Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Olağanüstü hal ilan ederek gıda güvenliği ve enflasyon konusunda kapsamlı bir müdahale planı açıkladık, özellikle gıda enflasyonunun üstesinden gelmek için kararlı adımlar attık" dedi.

Devlet kurumlarına gıda üretimi ve fiyatlarını makul seviyede tutma talimatı verdi. Gıda fiyatlarının düzenli olarak takip edilmesi ve ayarlanması için Ulusal Temel İhtiyaç Malları Kurulu isimli bir yapı kurduklarını açıkladı.

Afrika'nın önde gelen ekonomisi Nijerya, 2023'ün başından bu yana enflasyonla ve yüksek ulaşım ve enerji maliyetleriyle mücadele ediyor.

Enflasyon, yükselen petrol fiyatları ve ülkeye yapılan petrol ithalatındaki sübvansiyonların sona ermesiyle daha da şiddetlendi.

Nijerya Merkez Bankası'nın açıklamasına göre gıda fiyatları enflasyonu Nisan ayında yüzde 24,61 iken Mayıs'ta yüzde 24,82'ye yükseldi.


Afrikalı liderler Sudan krizinin çözümü için toplandı

Doğu Afrika bölgesel bloğu Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) liderleri, nisan ayından bu yana devam eden Sudan'daki çatışmaları tartışmak üzere Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da bir araya geldi.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Kenya Cumhurbaşkanı William Ruto başkanlığındaki toplantıya ev sahipliği yaptı.

Ayrıca IGAD İcra Sekreteri Workneh Gebeyehu, BM Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Cibuti Dışişleri Bakanı Mahamoud Ali Youssouf ve Güney Sudan temsilcileri de katıldı.

IGAD, Sudan'daki çatışma taraflarını koşulsuz ateşkes ilan etmeye ve Hartum'da 30 kilometre yarıçapında insani yardım bölgesi kurmaya çağırdı.

Ruto, "Bu adım, siyasi sürecin son aşamasının yeniden başlamasına yol açacak ve sürdürülebilir barışın, istikrarlı ve müreffeh Sudan'ın temelini atacak kapsayıcı bir geçiş sürecinin oluşumunun yolunu açacaktır" dedi.

Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar 3.000 sivilin ölümüne ve binlerce kişinin yaralanmasına neden oldu.


Kongolu muhalif lider vurularak öldürüldü

Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) eski ulaştırma bakanı ve muhalif politikacı Cherubin Okende arabasında vurularak öldürüldü.

İletişim Bakanı ve hükümet sözcüsü Patrick Muyaya, hükümetin Okende suikastı karşısında dehşete kapıldığını söyledi.

Suçluları en kısa sürede yakalayarak hakim karşısına çıkartacakları sözünü verdi. Muhalif liderler ise kendilerini susturmayı amaçlayan bir siyasi suikast olduğunu söyledi.

62 yaşındaki Okende, yıl sonunda yapılacak başkanlık seçiminde aday olacağını açıklamıştı. Okende, partisinin sözcülüğünü yapıyordu. İktidar koalisyonunda bulunan iki bakanla birlikte geçen sene Aralık ayında istifa etmişti.

Doğu sınırındaki çatışmalar ve güvenlik sorunlarının gölgesinde seçime hazırlanan Kongo'da tansiyon oldukça yüksek.


Zimbabve yasakların gölgesinde seçime gidiyor

Zimbabwe'nin ana muhalefet partisi tarafından düzenlenecek miting polis tarafından yasaklandı. Gerekçe olarak yolların kötü durumda olması gösterildi.

Daha önce muhalefet partisinin bir mitingi daha yasaklanmıştı. Basına sızdırılan bir resmi yazıda il emniyet müdürlüklerine gönderilen talimatta muhalefet mitinglerinin engellenmesi talimatı verildi.

Yasakların gölgesinde 23 Ağustos seçimlerine hazırlanan ülkede ortam oldukça gergin. Zimbabve mahkemesi, bağımsız başkan adayı Savior Kasukuwere'nin seçimlerde aday olamayacağına karar verdi.

Zimbabve'de 18 ay ikamet etmeyince seçmen kaydı düştüğü için kendisinin kayıtlı bir seçmen olmadığı dolayısıyla seçimlerde aday olamayacağı açıklandı. Eski bir bakan olan Kasukuwere, uzun süredir Güney Afrika'da ikamet ediyordu.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU