Kanada, Uygurların zorla çalıştırıldığı iddiasıyla Nike hakkında soruşturma başlattı

Şirket iddiaları reddediyor

Uygurların, Çin'de bulunan 82 küresel markaya ait fabrikalarda zorla çalıştırıldığı iddia ediliyor (Reuters)

Kanada'da Sorumlu Girişimcilik için Kamu Denetimi (Core) kurumu Çin'deki operasyonlarında zorla çalıştırılan Uygurlardan faydalandığı iddia edilen Nike ve bir altın madeni şirketi hakkında soruşturma başlattı.

Kurum soruşturmaların hak gruplarından gelen şikayetlerin ardından başlatıldığını açıkladı.

Nike, şirketin artık zorla çalıştırılan Uygurları kullanan şirketlerle bir bağının kalmadığını söylerken, maden şirketi Dynasty Gold ise iddiların şirket Çin'den ayrıldıktan sonra ortaya atıldığını öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2022'deki bir BM raporu Çin'in, etnik Uygurlara karşı ciddi insan hakları ihlallerinde bulunduğunu ortaya koymuş ancak Pekin yönetimi suçlamarı reddetmişti.

Core soruşturmaya gerekçe olarak Nike Kanada'nın bazı Çinli şirketlerle kurduğu tedarik ilişkisini gösterdi. İddiaya göre bu şirketler Uygurları zorla çalıştırılmasından kazanç sağlıyor.

2020'de Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü'nün yayımladığı raporda 80 bin Uygur'un çalıştırılmak üzere Çin'deki fabrikalara gönderildiği iddia edilmişti.

Nike, soruşturmayı yürüten denetçilerle bir araya gelmeyi reddederken, Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşandığı iddia edilen zorla çalıştırma olaylarından endişe duyduklarını belirtti.


Dynasty Gold ise Çin'deki maden üzerinde operasyonel kontrolleri bulunmadığını ve suçlamaların şirket bölgeden ayrıldıktan sonra ortaya çıktığını ifade etti. Şirketin üst yöneticisi Ivy Chong ise suçlamaların temelsiz olduğunu öne sürdü.

Nike hakkında ortaya atılan iddialar ilk olarak 2021'de gündeme gelmiş ve şirketle ilgili sosyal medyada geniş çaplı boykot kampanyası düzenlenmişti. 

Core, soruşturmaların Haziran 2022'de 28 sivil toplum kuruluşunun ortak hazırladığı şikayet dosyası sonrasında başladığı bilgisini paylaştı.


Independent Türkçe, BBC, Euronews

DAHA FAZLA HABER OKU