BAE ve Türkiye: Turizm ve havacılıkta stratejik ilişkiler ve yakın ortaklık

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Türkiye, iki dost ülke arasında uçuş sayısındaki artış ve turizm akışlarındaki büyüme ile turizm ve havacılık sektörlerinde stratejik iş birliği için seçkin bir model sundu

Fotoğraf: WAM

BAE'nin bayrak taşıyıcıları, ikili ilişkilerin ilerlemesi ve köklü stratejik iş birliği ışığında iki ülke arasındaki hava trafiğinin büyümesiyle geçtiğimiz yıllarda Türkiye'ye uçuşlarını artırmayı başardı.

Şarku'l Avsat'ın BAE Resmi Haber Ajansı WAM'dan aktardığı habere göre, sektör yetkilileri, hava taşımacılığı sektörünün turizm ve iş sektörleri için hayati bir arter olması nedeniyle, son yıllarda BAE ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynadığını belirtti. Yaz döneminde sezonluk uçuşlar gerçekleştirilmesinin yanı sıra, yolculardan gelen yoğun talep nedeniyle Türkiye'deki çeşitli noktalara sefer sayısının artırılmasındaki başarı bir kez daha yinelendi.

Etihad Havayolları

Etihad Havayolları, Türkiye'ye ilk uçuşunu Haziran 2009'da haftada 4 uçuşla başlatmasının ardından, Abu Dabi Uluslararası Havalimanı'ndan İstanbul Uluslararası Havalimanı'na haftada 10 uçuş gerçekleştirdiğini açıkladı.

Etihad Havayolları, Kovid-19 pandemisi nedeniyle ara verdiği Abu Dabi ile İstanbul arasındaki uçuşlarına, Boeing 787-9 Dreamliner ile haftada iki seferle 17 Ocak 2021 tarihinden itibaren yeniden başladı.

Emirates Havayolları

Emirates, Flydubai ile ortaklaşa yaptığı iki uçuşa ek olarak Boeing 777 ve Airbus A380 uçaklarıyla İstanbul Havalimanı'na haftada 21 uçuş gerçekleştiriyor.

Ekim 2021'in başından itibaren Emirates Havayolları, dev Airbus A380 ile İstanbul'a ilk düzenli günlük uçuşunu yapmaya başladı ve böylece üç sınıflı bir dağıtımla 517 koltuk sağladı. Yolcu kapasitesindeki artış, iki ülke arasındaki hareketliliğin artmasına yardımcı olarak, pandemi sonrası dönemde daha fazla turist getiriyor.

Emirates, 34 yıl önce Türkiye'ye uçmaya başlamasından Eylül 2021'e kadar 23 binden fazla uçuş gerçekleştirerek altı milyondan fazla yolcu taşıdı.

Air Arabia

Air Arabia, Şarika (Sharjah) Uluslararası Havalimanı'ndan haftada 45 uçuş ve Abu Dabi Uluslararası Havalimanı'ndan haftada 5 uçuş olmak üzere, Şarika ve Abu Dabi'den Türkiye'ye haftada 50 uçuş gerçekleştiriyor.

Air Arabia, Şarika'dan İstanbul'a haftada 10 uçuş, Şarika'dan Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'na haftada 7 uçuş, Antalya'ya günlük 1 uçuş ve Trabzon'a günde 3 uçuş gerçekleştiriyor. Ayrıca, Abu Dabi Uluslararası Havalimanı'ndan Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'na haftada yaklaşık 5 uçuş gerçekleştiriyor.

Flydubai

Flydubai, Türkiye uçuşlarına 2010 yılında Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'na günlük uçuşlar gerçekleştirerek başladığını, şu anda İstanbul'da Sabiha Gökçen ve İstanbul Uluslararası Havalimanı olmak üzere iki havalimanına ilave olarak Ankara, Bodrum ve Trabzon başta olmak üzere beş noktaya uçuş gerçekleştirdiğini bildirdi.

Havayolu şirketi tarafından yapılan açıklamada, bu yılın haziran ve eylül ayları arasındaki en yoğun seyahat döneminde, tatil sezonunda yolculara kolay seçenekler sunmak için Dubai Uluslararası Havalimanı ile Türkiye'de hizmet verdiği beş nokta arasında haftalık 102'ye kadar uçuş gerçekleştirileceği ifade edildi. Ayrıca, Flydubai ve Emirates ağındaki ortak uçuşlarda, Hindistan, Suudi Arabistan ve Pakistan gibi destinasyonlardan gelen yolcuların yanı sıra, BAE'den gelen yolcuların da Türkiye destinasyonlarına yoğun talep gösterdiğine dikkat çekildi.

Wizz Air Abu Dabi

Wizz Air Abu Dabi, haziran ayının başından itibaren havayolunun bölgeye daha uygun ve düşük maliyetli seyahat hizmetleri sağlama taahhüdü çerçevesinde, 19 Ocak'ta başkent Ankara'ya başlattığı uçuşlara ek olarak içinde bulunduğumuz yaz sezonunda salı, perşembe ve cumartesi günleri Antalya uçuşlarına başladı.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU