AB'nin devleri, dış politikada küçük ülkelerin veto hakkını kaldırmak için harekete geçti

Almanya'nın öncülük ettiği grup oybirliği ilkesi yerine nitelikli çoğunluğun uygulanmasını öneriyor

Dış politika kararlarında 27 Avrupa Birliği üyesi ülkenin her birinin veto hakkı bulunuyor (AA)

Almanya'nın öncülük ettiği 9 Avrupa Birliği ülkesi, birliğin dış politika ve savunma alanlarındaki kararlarında oybirliği ilkesinin kaldırılmasını istiyor.

Belçika, Finlandiya, Fransa, Almanya, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Slovenya ve İspanya'nın oluşturduğu "dostluk grubu" AB'nin Ortak Dış ve Güvenlik Politikası'nda uygulanan oylama sisteminde reform talebiyle bir başvuru yaptı.

Yapılan ortak açıklamada reformun, dış politikadaki karar alma mekanizmalarını hızlandırma amacı taşıdığı belirtilirken, Ukrayna savaşına ve AB'nin karşı karşıya kaldığı büyüyen uluslararası sorunlara dikkat çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Grup, dış politika ve savunma konularında alınacak kararlar için oybirliği ilkesi yerine nitelikli çoğunluğun uygulanmasını talep etti.

Nitelikli çoğunluk uygulaması alınacak kararlarda, toplam nüfusu AB nüfusunun yüzde 65'ini geçmesi kaydıyla 27 ülkeden 15'inin anlaşmasını öngörüyor. AB nüfusunun yüzde 65'i 450 milyon kişiye tekabül ediyor.

Önerilen sistem, veto hakkının kaldırılması ve AB'nin en kalabalık iki ülkesi Almanya ve Fransa'nın dış politika tercihlerini birlik düzeyinde daha rahat onaylatması anlamına geliyor. Nüfus olarak AB'nin en kalabalık üçüncü ve dördüncü ülkeleri olan İtalya ve İspanya da düzenlemeye destek veriyor. Rusya öncelikli bir dış politika izleyen beşinci sıradaki Polonya ise reform isteyen grubun içinde yer almıyor.

Konuyla ilgili Euractiv'e konuşan bir AB diplomatı, "Eğer jeopolitik bir aktör olmak istiyorsak, hızlı ve kararlı bir şekilde hareket edebilmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Üye ülkeler ve AB kurumları, birliğin özellikle kriz dönemlerinde harekete geçme konusunda yavaş kaldığını kabul etse de daha önceki reform çabaları görece küçük ülkelerin itirazları nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Özellikle Doğu Avrupa ülkeleri, kendi siyasi endişelerinin yok sayılabileceği kaygısıyla oybirliği sisteminin değişmesini istemiyor.

Reform teklifinin müzakereye açılması için 27 üye ülkeden 14'ünün onayı gerekiyor. Konuyla ilgili bağlayıcı bir karar alınması içinse üye ülkelerin tamamının onayı gerekiyor.

Buna ek olarak oybirliği ilkesinin değiştirilmesi kararı bazı üye ülkelerde referandum yapılmasını da gerektiriyor.


Independent Türkçe, Euractiv, Euronews 

DAHA FAZLA HABER OKU