ABD, Uygurlara yönelik hak ihlalleri gerekçesiyle çok sayıda Çinli şirkete kısıtlama getirdi

Uygurlara baskı yapılmasına aracılık ettiği gerekçesiyle bazı Çinli şirketlere kısıtlama getirilirken, 11 araştırma enstitüsünü de "ticaret kara listesine" ekledi

Fotoğraf: AFP

ABD hükümeti, aralarında drone sektörünün en büyük şirketlerinden DJI'ın da bulunduğu birçok Çinli şirket ve araştırma enstitüsüne Uygurlara yönelik hak ihlalleri nedeniyle kısıtlama getirdi.

ABD Hazine Bakanlığı, DJI ve yedi teknoloji şirketini Uygur azınlığın "biometrik olarak izleme ve takip etme" işlemlerine yardım ettikleri Çin ordusu ile ilişkisi olduğundan şüphelenilen şirketler listesine ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir şirketin bu listeye eklenmesi ABD'lilerin şirkete ait menkul değerler ile işlem yapmasını yasaklıyor.

11 araştırma enstitüsünü kara listeye eklendi

ABD Ticaret Bakanlığı ise, Çin'in askeri tıp bilimleri akademisini ve bu kuruma bağlı 11 araştırma enstitüsünü ticaret kara listesine ekleyerek ABD ihracatına erişimlerini kısıtladı. 

Bakanlık ayrıntı vermeden bu kurumların Çin'in "beyin kontrol silahı olduğu düşünülen bir silah" geliştirmesine yardım ettiklerini açıkladı.

Bakanlık ayrıca Çin ordusunun modernizasyonu için ABD'den teknoloji satın aldığı veya almaya teşebbüs ettiği iddia edilen eski adı Huawei Marine olan HMN International, Jiangsu Hengtong Marine Cable Systems, Jiangsu Hengtong OpticElectric, Shanghai Aoshi Control Technology Co, Ltd, ve Zhongtian Technology Submarine Cable gibi şirketleri de kara listeye ekledi.

 

Independent Türkçe, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU