İsrailli yetkili: Gazze'de onlarca rehine hâlâ hayatta

Üst düzey bir İsrailli müzakereci, “Esirlerin onlarcası kesinlikle hayatta. Onları orada uzun süre bırakamayız, ölecekler” dedi

Gazze Şeridi'nde tutulan İsrailli esirlerin fotoğraflarının önünde duran bir kadın / Fotoğraf: Reuters

Üst düzey bir İsrailli müzakereci dün AFP'ye yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde tutulan onlarca esirin ‘kesinlikle hayatta’ olduğunu ve İsrail'in bir anlaşmanın parçası olarak hepsi serbest bırakılmadan çatışmaların durmasını kabul edemeyeceğini söyledi.

Konuyla ilgili olarak kamuoyu önünde konuşma yetkisi olmadığı için isminin açıklanmamasını isteyen yetkili, “Esirlerin onlarcası kesinlikle hayatta. Onları orada uzun süre bırakamayız, ölecekler” ifadelerini kullandı.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği saldırıda toplam 251 kişi esir alınmıştı. İsrail, ordunun öldüğünü söylediği 41 kişi de dahil olmak üzere 116 kişinin hâlâ Gazze Şeridi'nde olduğuna inanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Onları orada uzun süre orada bırakamayız, ölecekler” diyen yetkili, esirlerin büyük çoğunluğunun Hamas tarafından tutulduğuna dikkat çekti.

ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz ayın sonlarında, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaşı sona erdirmek için sunduğu üç aşamalı öneriyi açıkladı. Biden ilk aşamanın altı hafta sürecek ‘tam ve eksiksiz bir ateşkesi’ içereceğini ve İsrail güçlerinin ‘Gazze Şeridi'nin tüm nüfuslu bölgelerinden’ çekileceğini söyledi.

İsrailli yetkili, esirlerin serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşma yapılmadan ülkesinin, Gazze Şeridi'nde Hamas'la olan savaşı sonlandıramayacağını vurguladı. Zira Hamas, taahhütlerini ihlal edebilir ve müzakereleri 10 yıl veya daha fazla uzatabilir. Yetkili sözlerini şöyle sürdürdü:

Şu anda (anlaşma imzalanmadan önce) savaşı sona erdirme taahhüdünde bulunamayız. Çünkü ilk aşamada, ikinci aşama için müzakereler yapılmasını gerektiren bir madde var. İkinci aşama esirlerin ve askerlerin serbest bırakılmasını öngörüyor.

“Hamas'ın evet demesini bekliyoruz” diyen yetkili, İsrail hükümetinin Biden'ın planını onayladığını henüz açıklamadığını belirtti.

İsrailli yetkili, “Hamas ile bir anlaşmaya varamazsak, İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde şu anki çatışmalardan daha az yoğun olmayan bir şekilde savaşmaya devam edecek. Farklı bir şekilde ama yoğun bir şekilde” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU