İran uyardı: 2 günde yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum üretebiliriz

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, 'İran, gerek duyması halinde 2 gün içinde yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum üretebilir’ dedi

Fotoğraf: AA

Ülkesinin yarı resmi haber ajansı Fars'a konuşan, İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, nükleer anlaşmaya taraf ülkeleri uyardı.

Zenginleştirilmiş uranyum tedarikinin sağlanmaması halinde Tahran'ın 2 gün içinde uranyumu yüzde 20 zenginleştirebileceğini ileri sürdü. Kemalvendi şunları söyledi:

Nükleer anlaşmanın tarafları İran'a yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum satmakta ayak diretirse İran, ihtiyaç duyduğu yakıtı kendisi temin etme hakkına sahiptir. İran, gerek duyması halinde iki gün içinde yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyumu üretebilir.

Nükleer bomba üretiminde yüzde 90 saflıkta parçalanabilir uranyuma ulaşmak gerekiyor. Uranyumu yüzde 20 saflıkla zenginleştirmek ise bu adım için önemli bir aşama olarak kabul ediliyor.

Üçüncü adım tehdidi için son iki gün

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani nükleer anlaşma konusunda ülkesinin iki adımını duyurmuştu. Ruhani, ABD'nin yaptırımlarına karşılık 8 Mayıs'ta ülkesinin nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azalttığını ve anlaşmanın taraflarına İran'ın çıkarlarını koruyacak önlemler alması için 60 gün süre verdiklerini açıklamıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi yaptığı açıklamada nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azaltma yönünde atacakları üçüncü adımın öncekilerden daha güçlü olacağını belirtmişti. Musevi, üçüncü adımın perşembe günü devreye gireceğini de sözlerine eklemişti.

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii ise, AB ülkelerinin nükleer anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmesi durumunda Tahran yönetiminin üçüncü adımdan vazgeçeceğini ve atılan önceki adımlardan da geri dönüşün mümkün olduğunu söylemişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU