“İttifak içinde ittifak” tartışmalarına Saadet Partisi Genel Başkanvekili Tekir’den açıklama: Görünüşte 3 parti olur ama gerçekte 4 parti de olabilir 5 parti de

DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi’nin 14 Mayıs seçimleri için ortak bir milletvekili listesi çıkaracağı kulislerde bir süredir konuşuluyor. Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sabri Tekir, konuyla ilgili Independent Türkçe’ye konuştu

Saadet Partisi Genel Başkanvekili Prof. Dr. Sabri Tekir/ Fotoğraf: Anka

3-6 Mart arası süren “Altılı Masa dağıldı mı dağılmadı mı?” krizinin ardından son dönemde kulislerde en çok konuşulan “Millet İttifakı gündemi” ise “İttifak içinde İttifak” tartışmaları.  

Seçim takviminin resmen açıklamasının ardından her parti ve ittifakta aday listeleri çalışmaları başlarken, Millet İttifakı’nın üç partisinin ortak bir liste çıkarmak için çalıştığı bilgisi basına yansımıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Milliyet’ten Mehtap Gökdemir, 16 Mart’ta kaleme aldığı haberinde Saadet, DEVA ve Gelecek partisi liderlerinin bir araya gelerek ortak liste çıkarma seçeneği konuştuğunu söylemişti. 

Üç siyasi partinin belirlenen bir partinin ambleminde ortak listeyle seçimlere gireceği kamuoyunda konuşulanlar arasında. 

İzmir İktisat Kongresi’ne katılan Saadet Partisi Genel Başkanvekili Prof.Dr. Sabri Tekir, konuyla ilgili olarak Independent Türkçe’nin sorularını yanıtladı. 

İttifak içinde ittifak görüşmelerinin olduğunu doğrulayan Tekir “Bunların görüşmeleri yapılır. Seçim listeleri düzenlenip teslim edilinceye kadarki dönem içerisinde bunlarla ilgili görüşmeler son ana kadar devam eder” dedi. 

“Üç parti için konuşuyoruz değil mi?” sorusuna “Bu dörde de çıkabilir” diyen Tekir şöyle devam etti: 
 

Mevcut üç partiden biri iki parti haline de gelebilir. Diğer partiler kendi listelerine de dahil edebilir. Bu görünüşte üç parti olur, ama gerçekte dört parti de olabilir beş parti de olabilir. Altılı masaya dahil olan siyasi partiler arasında 2, 3 hatta dörtlü kombinasyonun olabileceği kanaatini taşıyorum. Siyasette olmaz diye bir şey yoktur.


Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in “Demokrasilerde çareler tükenmez” sözünü hatırlatan Sabri Tekir, “Bazen de imkan dahilinde gördüğünüz şey, birden bozulabilir. O nedenle görüşmelerin, sağlıklı bir şekilde yürüdüğünü söyleyebilirim. Sonucunun da sağlıklı olmasını dilerim” dedi. 

"80 ila 100 milletvekili çıkarabiliriz"

“Bu partilerin numerik değerlerinin toplamından çok, meydana getireceği sinerji ile onun iki misli bir oy getireceği kanaatini taşıyorum” diyen Tekir, Millet İttifakı’nın içerisindeki ittifakın yüzde 12-13 nispetinde bir oy alması halinde 80 ila 100 milletvekili çıkabileceğini tahmin ettiğini söyledi. 

Tekir, “İçinde bulunduğumuz konjonktür böyle bir tahmini makul kılıyor” dedi. 

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, 11 Mart’ta bir televizyon programında yaptığı açıklamada  "Gelecek ve DEVA Partisi’yle seçim ittifakı yapılmasını önemsiyorum" ifadesini kullanmıştı. 

“Üç parti ayrı ayrı seçime girdiğimiz zaman alacağımız oy mertebeleri anketlerde şöyle veya böyle görünüyor. En fazla 3-4 milletvekili çıkartılabiliyor. Ancak biz bir araya geldiğimiz zaman mecliste 30-40 milletvekili ile temsil edilme imkânımız var” diyen Karamollaoğlu, “Bir ittifak içerisinde bir araya gelirsek 30-40 milletvekili çıkarabiliriz ama doğuracağı sinerjiyle birlikte 130-140’lara çıkarabiliriz” değerlendirmesini yapmıştı. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU