Eski Mısır Ankara Büyükelçisi Salah: Türkiye'nin pozisyonundaki değişim olumlu; Kahire, Ankara’yı kötü duruma sokacak herhangi bir adım atmaktan kaçındı

Salah, “Son iki yıl içerisinde Türkiye'nin pozisyonundaki değişim açık ve olumlu" dedi

Kolaj: Şarku'l Avsat

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Mevlüt Çavuşoğlu’nun yarın Mısır'ın başkenti Kahire'ye yapacağı resmi ziyarette Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile bir araya geleceğini, söz konusu görüşmede bölgesel ve uluslararası konuların ele alınacağını duyurdu.

Mısır Dışişleri Bakanlığı ise, Çavuşoğlu’nun ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkileri yeniden tesis etme ve ilişkilerin çeşitli yönleri üzerinde derin bir diyalog başlatma yolunu açacağını bildirdi.

Independent Türkçe'ye röportaj veren eski Mısır Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Salah ise iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin önemine vurgu yaptı.

Salah, “Son iki yıl içerisinde Türkiye'nin pozisyonundaki değişim açık ve olumlu. Pozisyon değişikliğinin sadece Mısır'a değil, aynı zamanda Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi birçok Arap ülkesine yönelik olduğu görülüyor. Bu değişiklik Türkiye’nin gergin ilişkilerden önceki politikasına geri döneceğine dair umut verdi. Türk politikası Arap komşularıyla yakınlaşmayı temel alan sıfır sorun politikası. O dönem, Türkiye ile Arap ülkeleri arasında çeşitli alanlarda işbirliğine sahne oluyordu” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin 2013 öncesinde Arap dünyası için iyi bir rol modeli temsil ettiğini ancak bu politikanın Türkiye’nin siyasal İslam’a yaklaşmasından sonra değiştiğine atıfta bulunan Salah, “Türk politikasındaki son değişiklik olumlu, iki taraf arasındaki ilişkilerin tam olarak gelişeceğini umuyoruz” dedi.

Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlü olduğunu ve iki halkın dost olduğuna işaret eden eski büyükelçi, son yıllarda ülkesinin Türkiye ve Türk halkını kötü duruma sokacak herhangi bir adım atmaktan kaçındığını söyledi. Ayrıca, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin devam ettiğini dile getirerek, 2022’de ticaret hacminin 7 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

Salah, “Türkiye'nin Mısır'a yönelik politikasını değiştirmeye iten ekonomik ve diğer nedenler de dahil olmak üzere birçok sebep var. Türkiye, Mısır'ın önemini ve hükümetle olan ilişkisinin Müslüman Kardeşler (İhvan) ile olan ilişkisinden çok daha önemli olduğunu anladı. Türkiye muhalefeti de Mısır ile olan ilişkinin önemi konusunda mutabık” şeklinde konuştu.

Gelecekte ilişkiler hakkında ise Salah, “İki taraf arasındaki ilişkilerin geleceği konusunda iyimseriz ve geçmişin sayfasının çevrilmesini umuyoruz. Türkiye ile çeşitli alanlarda ve iki kardeş ülkenin çıkarlarına yönelik birçok işbirliği fırsatı oldukça politikaların reforme edilmesi iki taraf arasında yakınlaşmanın sağlanması için yeterli. Türkiye'de meydana gelen depremlerden doğrudan etkilendik. Mısır hükümeti ve halkı Türkiye ve Suriye’de depremzedelerle dayanışma göstermek adına yardım elini uzattı. Ariş ve İskenderiye'den yola çıkan yardım gemilerinin Lazkiye ve Mersin'e yanaşması iki kardeş halk arasındaki yakınlığın boyutunu gösteriyor” dedi.

Mısırlı eski büyükelçi ayrıca, “Türkiye'nin yabancı güçlerin Libya’dan çıkmasına katkıda bulunmasını temenni ediyoruz. Çünkü bu güçler Mısır'ın güvenliğini tehdit ediyor. Mısır da Türkiye’nin egemenliğine saygı duyuyor. Türkiye, güvenliğini tehdit edebilecek herhangi bir gelişmeye izin vermez” ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU