Fantezi siyaset: Gary Lineker Britanya'nın Volodimir Zelenski'si olabilir mi?

Bugün bir parlamento ara seçimi yapılsa ve Lineker adaylığını koysa nasıl bir tepki olacağını hayal edin

(Reuters)

Sempatik ama pek de yetkin olmayan bir televizyon siması gerçekten bir ülkeyi yönetebilir mi?

Evet.

Volodimir Zelenski, Ukrayna'da iktidara adaylığını koyduğunda ciddi bir siyasi deneyimi yoktu. Bu durum eski oyuncu ve komedyenin saygın bir dünya lideri olmasını engellemedi.

Ama elbette eski bir spor yıldızı aynı şeyi yapamaz, değil mi? 

Yine yanlış. Ukrayna'nın en önde gelen ikinci siyasetçisi, eski boks şampiyonu ve Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Peki Gary Lineker, Britanya'da aynı şeyi yapabilir mi?

İlk bakışta, elbette hayır. Ama fantezi futbolu fantezi siyasetle değiştirelim. Eğer bunu yapsaydı, hangi partiye liderlik edeceği epey açık.

Pek çok yorumcu, İşçi Partisi'nin bir sonraki seçimlerde Muhafazakarları yenememesi halinde, bunun nedeninin donuk liderleri Sör Keir Starmer olacağına inanıyor. Bugün halen pek çok seçmen onu tanımıyor bile. Savunduğu şeyleri seviyoruz ama görünüşü ve sesi o kadar sıkıcı ki ona oy verme zahmetine katlanabileceğimizden emin değiliz diyorlar.

Futbol topuyla pinpon topunu ayırt edemeyenler bile karizmatik Gary Lineker'in neye benzediğini bilir. Ve geçen haftaki olaylardan sonra kimse onun sıkıcı olduğunu söyleyemez.

Karizma yoksunu Starmer, yasadışı göçmenlere dair hükümete yaptığı saldırının Lineker'e getirdiği şöhretin yüzde 1'i için sağ kolunu verirdi. Dahası, Lineker açıkça siyasi bir profile sahip olmak istiyor. Muhafazakar Parti'nin göçmen politikalarını 1930'ların Almanya'sına benzeten tweet'i tek seferlik bir müdahale değil.

Bu, çoğunda sol görüş belirtilen uzun bir yorum dizisinin sonuncusu ve en kışkırtıcısı. Mülteciler ve sığınma konusunda açıkça konuşmanın yanı sıra Lineker, gey hakları, Brexit, çevre ve Filistin'le ilgili tartışmalara da katılıyor. Kavgadan da kaçmıyor: Dışişleri Bakanı James Cleverly'ye insan hakları konusunda kafa tuttu.

Kamuoyuna yaptığı açıklamaların listesi bir manifesto niteliği taşımıyor. Fakat iki ana partinin şu anki içi boş "5 maddelik planlarında" da sadece birazcık daha fazla ayrıntı var.

Riskler var: "Başbakan Lineker" tekne krizine bir çözüm bulmak zorunda, kalabalığı memnun eden tweet'ler mültecileri caydırmayacak.

Fakat avantajları da var: Bir personel şefi için çok uzaklara bakmasına gerek kalmayacak. Lineker, İşçi Partisi'nin "vitrini" pozisyonunda ilgi odağı olurken, Keir Starmer arka planda zor işleri bitirmesi için ideal olur. Uygun bir şekilde, bu aynı zamanda Starmer'ın yanlış bir kararla Whitehall'daki (başbakanlık ve bakanlıkların olduğu cadde -ed.n) üst düzey bürokrat Sue Gray'i personel şefi olarak atama hamlesini İşçi Partisi'nin tersine çevirmesini sağlayacak.

Şaka bir yana, "Başbakan Lineker" kavramının önünde birkaç zorlu pratik engel olduğunu belirtirsek haksızlık yapmayız.

Öncelikle, ünlü bir siyasetçinin devlet başkanı olması başbakan olmasından daha kolay ve Britanya'da ikincisi var. Devlet başkanları doğrudan seçilir ve halkın ilgisini çekebilir: Bir başbakansa önce milletvekili ve parti lideri olma zahmetine katlanmak zorundadır.

Pakistan'ın eski başbakanı, kriket yıldızı İmran Han ve şu anda Liberya Devlet Başkanı olan, uluslararası  arenada forma giymiş futbolcu George Weah gibi pek çok spor yıldızı, hayatlarının ilerleyen bölümünde önemli siyasi kariyerlere sahip oldu. Hatta eski olimpiyat şampiyonu ve milletvekili Lord Sebastian Coe bile bir noktada geleceğin Muhafazakar Parti lideri olarak gösterilmişti.

Peki Lineker neden Parlamento'ya adaylığını koymasın? 62 yaşında, spor, yayıncılık ve iş dünyasında son derece başarılı bir kariyere sahip. Meydan okumayı sevdiği, mükemmel iletişim kurduğu ve saflarda yanında yer almaya hazır güçlü müttefiklere sahip olduğu açık.

Hükümet ve BBC yönetiminin birleşik gücüne karşı muazzam bir kuvvet denemesini kazanıyor gibi görünüyor. Ve bazı üst düzey isimler, halktaki mevcut öfkenin Lineker'in "BBC'yi aştığını" gösterdiği görüşünde.

Siyaset oyunumuza devam edersek, bugün bir parlamento ara seçimi yapılsa ve Lineker adaylığını koysa nasıl bir tepki olacağını hayal edin. Kimin daha çok endişeleneceğini bilmek zor: Sunak mı Starmer mı?



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU