ABD'de futbol skandalı: Reyna'nın ailesi, teknik direktörün gitmesi için federasyona "1992'de sevgilisini dövmüştü" dedi

Baba Claudio Reyna'yı, futbolseverler Glasgow Rangers ve Manchester City gibi takımlardan hatırlıyor

Giovanni Reyna, 2022 Dünya Kupası'nda yalnızca 52 dakika süre alabildi (USA Today Sports/Reuters)

ABD Futbol Federasyonu'nun talebiyle, Almanya'nın Borussia Dortmund takımında oynayan Giovanni Reyna ve ailesi hakkında yapılan bağımsız soruşturmanın sonuçları açıklandı. 

Yeni yayımlanan raporda, Giovanni Reyna'nın ailesinin Katar'da düzenlenen Dünya Kupası sonrasında ABD Milli Takımı Teknik Direktörü Gregg Berhalter'in 31 Aralık 2022'de biten sözleşmesinin yenilenmemesi için çabaladığı bildirildi. 

Reyna'nın ebeveynlerinin, Gregg Berhalter'in şu anda evli olduğu Rosalind Berhalter'e 31 yıl önce şiddet uyguladığını şu anda görevden ayrılmış olan ABD Futbol Federasyonu Genel Menajeri Earnie Stewart'a aktardıkları ortaya çıktı. 

Hukuk bürosu Alston & Bird'ün hazırladığı raporda bir barın dışında gerçekleşen bu olayın o dönem polise bildirilmediği belirtildi. Berhalter ailesiyle eskiden beri tanışan çiftin bu bilgiyi, federasyonun teknik direktörle sözleşme uzatmaması için verdiği bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adı açıklanmayan bir kaynak, anne Danielle Egan'ın "Bu turnuva biter bitmez bir telefon görüşmesi yaparım, bir de röportaj veririm; onun fiyakalı spor ayakkabıları gitmiş olur" gibi ifadeler kullandığını raporu hazırlayanlara iletti. 

Federasyon, eşine bu olay haricinde şiddet uygulamadığı saptanan Berhalter'in görevine devam etmesinin önünde artık bir engel bulunmadığını belirtse de nihai kararın henüz verilmediğini duyurdu. 

Bu haberi daha ilginç kılansa 20 yaşındaki yıldız adayının annesi ve babasının da ünlü futbolcular olması. ABD milli takımının eski kaptanı Claudio Reyna'yı, futbolseverler Glasgow Rangers ve Manchester City gibi Avrupa takımlarından hatırlıyor. Anne Danielle Egan da ABD'yi kadın futbolunda temsil etmişti. 

Raporda çiftin ABD futbolu üzerinde etkili oldukları ama yaptıklarının şantaj gibi herhangi bir suç oluşturmadığı da bildirildi. 

Dünya Kupası'ndan son 16 turuna yükselen ABD'de Giovanni Reyna'nın yedek kalması tartışmalara yol açmıştı. Berhalter'in isim vermeden genç futbolcuyu şu ifadelerle eleştirmesinin ardından ebeveynlerinin küplere bindiği tahmin ediliyor:

Son Dünya Kupası'nda hem saha içinde hem de saha dışında beklentilerimizi bariz bir şekilde karşılayamayan bir oyuncumuz vardı. 26 futbolcudan biriydi, o yüzden dikkat çekti. Personel olarak saatlerce bu oyuncuyla ne yapacağımızı tartıştık. Onu evine gönderecek bir uçak bileti almaya hazırdık, durum bu kadar ciddiydi.

Raporda ABD Futbol Federasyonu Genel Menajerliği'nden ayrıldıktan sonra Hollanda'nın PSV takımında benzer bir görev yapmaya başlayan Earnie Stewart'ın da bu söylenenleri onayladığı aktarıldı.

Raporun yayımlanmasının ardından The Athletic'e konuşan Berhalter, ABD Futbol Federasyonu'nun yürüttüğü sürece saygı duyduğunu belirtti. "Soruşturmanın tamamlanmasından dolayı memnunuz ve sonrasını dört gözle bekliyoruz" dedi.

Reynaları temsilen konuşan Dan Segal ise soruşturmanın "hikayenin yalnızca bir kısmını" anlattığını öne sürdü. Raporda belirtildiğinin aksine ailenin soruşturmaya yürütenlerle işbirliğine hiçbir zaman soğuk bakmadığını savundu. 

ABD Futbol Federasyonu da futbolcuların aileleriyle ilişkilerin daha sağlıklı bir zemine oturtulması için elinden geleni yapacağını bildirdi.
 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, The Athletic

DAHA FAZLA HABER OKU