Metiner: 3 dönem kuralı mutlaka uygulanmalı

“3 dönem kuralı ahbap-çavuş ilişkileri dolayısıyla askıya alındı. 4 ve 5 dönemdir vekillik yapanlar kesinlikle liste dışı bırakılmalı”

Fotoğraf: AA arşivi.

Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner, AK Parti’nin 14 Mayıs’ta yapılacak seçim için “3 dönem kuralını uygulamasını gerektiğini” söyledi, “3 dönem kuralı ahbap-çavuş ilişkileri dolayısıyla askıya alındı. 4 ve 5 dönemdir vekillik yapanlar kesinlikle liste dışı bırakılmalı” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Metiner’in bugünkü köşe yazısının ilgili kısmı şöyle:

AK Parti ilkelerin partisi olduğu için baş tacı edildi. Reis’in milletin gönlündeki karşılığı ise AK Parti’yi zirveye taşıdı. Reis’in varlığı ve ilkelerin şaşmaz savunuculuğu, AK Parti iktidarının güvencesi oldu.

AK Parti’nin mümeyyiz bir vasfı; milletin değerleriyle ve milletin adamlarıyla siyaset yapması oldu. İktidar yılları uzadıkça değerlerden bir parça uzaklaşma ve bu bağlamda millete tepeden bakma illeti baş gösterdi. Milletin adamları yerine kendi adamlarını millete rağmen aday göstererek seçtirme yanlışına gidildi. Milletin istemediği isimler yukarıdan adeta dayatıldı. 3 dönem kuralı ahbap-çavuş ilişkileri dolayısıyla askıya alındı. Millet bugüne kadar Reis’in hatırına istemediği isimleri listede görse bile çoğunlukla oy verdi. Vermeyenler ve dahi küsüp darılanlar da olmadı mı? Çok sayıda hem de.

Şimdi sahada gördüğüm o ki, bu dönem, şayet milletin istemediği isimler tekrar listelere konulursa milletin tepkisi bu kez çok daha sert olur.

Sahada ve gönüllerde yeri olmayanların listelerde de yeri olmamalı. Olursa ne mi olur? Diyeyim peşin peşin: Reis’ten yana sorun olmaz ama AK Parti hiç ummadığı sonuçlarla karşı karşıya kalabilir. Bu da yeni bir sistemik krize yol açar.

O yüzden diyorum ki, 3 dönem kuralı mutlak surette uygulanmalı. 4 ve 5 dönemdir vekillik yapanlar kesinlikle liste dışı bırakılmalı. Kuralın istisnası olursa, kurala ve kuralın uygulayıcılarına güven ortadan kalkar. Bunun sonuçları da dramatik olur. Bir de milletin istemediği isimler zinhar aday gösterilmemeli, milletin adamlarıyla yol yürünmeli. Bu konuda gösterilecek ihmalkârlık veya zaaf, AK Parti açısından pek de hayırlı olmaz.

 

Yeni Şafak

DAHA FAZLA HABER OKU