PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktarıyor

Kolaj: Independent Türkçe

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 12 Mart 2023

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi” ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 
 


Kongo Devlet Başkanı, Macron'a tepki gösterdi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) Devlet Başkanı, ortak basın toplantısında Fransa Devlet Başkanı'na, Fransa'nın ve Batı'nın Afrika ülkelerine saygı duyması, buyurgan tavrı terk etmesi ve gerçek ortaklar gibi davranması gerektiğini vurguladı. Başkan Felix, "Bize babamız gibi değil, farklı bir şekilde bakın" ifadesini kullandı.

Emmanuel Macron, Gabon, Angola, Kongo Cumhuriyeti ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni ziyareti öncesi ülkesinin yeni Afrika politikasını duyurmuştu.

Macron, Afrika'ya müdahale projesi Fransafrik'in bittiğini bildirmiş, ülkesini Afrika'da herkesle konuşan ve kıta ülkelerinin iç meselelerine müdahale etme rolü taşımayan tarafsız bir muhatap olarak nitelemişti.

Fransafrik, Fransa'nın Sahraaltı Afrika ülkeleriyle ekonomik, diplomatik ve askeri ilişkilerini neo sömürgecilik üzerine inşa ettiği politika olarak yorumlanıyor.


M23 isyancıları ateşkes ilan etti

Kongolu isyancı grup M23, Demokratik Kongo Cumhuriyeti hükümetiyle diyaloğun önünü açmak için ateşkes ilan etti. İsyancıların sözcüsü yaptığı açıklamada, "M23 Hareketi, siyasi sürecin önünü açmak için 7 Mart 2023 Salı öğlen 12.00'den itibaren geçerli olmak üzere ateşkes ilan ediyor" dedi.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlenen mini zirvede bölge liderleri, Kongolu isyancı gruba işgal ettiği tüm bölgelerden çekilmesi için 30 Mart'a kadar süre vermişti.

2021'in sonlarında yeniden ortaya çıkan isyancı grup, ülkenin doğusundaki önemli bölgeleri işgal etti. M23 ile hükümet güçleri arasındaki çatışmalar 600 binden fazla insanı yerinden etti. Kongo, Ruanda'yı M23'e destek vermekle suçlarken Ruanda bu iddiaları reddediyor.


Güney Sudan'da kolera salgını

Güney Sudan Sağlık Bakanlığı, Yukarı Nil eyaletinde 170'ten fazla vakanın bildirilmesinin ardından yeni bir kolera salgını ilan etti. Bakan Awel Deng Juach, 22 Şubat 2023'ten bu yana Malakal şehrinde biri ölüm olmak üzere toplam 179 kolera vakasının bildirildiğini söyledi.

Bağırsak enfeksiyonunun neden olduğu akut ishalli bir hastalık olan kolera, tedavi edilmezse ciddi dehidrasyona ve ölüme yol açabilir.


Uganda parlamentosu LGBT karşıtı yasa tasarısını görüşüyor

Uganda, kendisini LGBT olarak tanımlamayı suç sayan yasa tasarısını değerlendiriyor. Milletvekilleri aynı cinsiyetten ilişkilere yönelik mevcut yasağın yanında aile yapısını bozduğu gerekçesiyle kendini LGBT olarak tanımlamayı suç sayan bir yasa tasarısını görüşmeye başladı. Uganda'da aynı cinsiyetten ilişkiler hapisle cezalandırılıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre 30'dan fazla Afrika ülkesi eşcinsel ilişkileri yasaklıyor ancak Uganda'da yasa kabul edilirse Afrika'da bu konuda çıkan ilk yasa olacak.

Yasa tasarısı parlamentoda okunduktan sonra, Meclis Başkanı Anita Among, tartışma ve oylama için Meclis'e geri getirilmeden önce inceleme ve kamuya açık oturumlar için bir komiteye gönderdi.


Uganda nükleer enerji üretimine başlıyor

Uganda, Çin Ulusal Nükleer Şirketi ile ortaklaşa ülkenin ilk nükleer tesisi olan Buyende Nükleer Santrali'nin inşaatına başlayacağını duyurdu.

2031 yılına kadar 1.000 MW gücünde enerjiyi ulusal şebekeye bağlanması amaçlanıyor. Enerji güvenliğini sağlamak ve sanayileşme için yeterli elektriği sağlayabilmek amacıyla nükleer enerjinin tercih edildiği açıklandı. 

Başkan Yoweri Museveni, ülkenin zengin bir uranyum rezervine sahip olduğunu ve bunu değerlendirmek istediklerini söyledi. Kurulacak santral Doğu Afrika'nın ilk santrali olma özelliğine sahip. Afrika'da sadece Güney Afrika'da aktif bir nükleer enerji santrali bulunuyor. 


Mali'de kritik anayasa referandumu ertelendi

Mali'deki askeri hükümet 19 Mart'ta yapılması planlanan anayasa referandumunun ertelendiğini duyurdu. Hükümet sözcüsü Albay Abdoulaye Maiga, bağımsız seçim komisyonu ve diğer aktörlerle istişare edildikten sonra yeni bir tarih belirleneceğini açıkladı.

Mali, Ağustos 2020 ve Mayıs 2021'de art arda iki darbeye tanık oldu. Askeri cunta başlangıçta Şubat 2022'de seçim sözü verdi, ancak bu daha sonra değiştirildi.

Referandum, iktidarı sivil yönetime geri döndürmek için Şubat 2024'te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin önünü açan ilk adım olarak atılacaktı.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU