El Pais, göç eden depremzedeleri yazdı

"Belki döneriz belki de dönmeyiz, şu anda hiçbir şey net değil"

Depremzedelerin KYK yurtlarına yerleştirilmesine de karar verilmişti (Reuters)

İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais, Türkiye'de depremden etkilenen bölgedeki yurttaşların göç etmeye başladığını yazdı.

Gazetenin "Türkiye'de deprem, en çok etkilenen bölgelerden göçü tetikledi: 'Geri dönüp dönmeyeceğimizi bilmiyorum'" başlıklı haberinde, bazı firmaların deprem bölgesinden seyahatleri ücretsiz hale getirdiği ama bilet sıkıntısı yaşandığı ifade edildi.

El Pais, Gaziantep sakini Berna Toprakçı'nın, evlerinin hafif hasar gördüğünü ama güvenlik gerekçesiyle şehri terk etmeye karar verdiklerini söylediğini aktardı.

Gazete, 43 yaşındaki depremzedeyle ailesinin İstanbul'a yolculuğunun 16 saat süreceğini, oradan da Hollanda'daki akrabalarının yanına gitmeyi planladıklarını yazdı.

Haberde, Toprakçı'nın şu sözlerine yer verildi:

Belki döneriz belki de dönmeyiz, şu anda hiçbir şey net değil.

El Pais, depremzedelerin konaklama taleplerinin AFAD tarafından ücretsiz olarak koordine edildiğini, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın pazartesi günkü açıklamasında da yaklaşık 40 bin kişinin başka bölgelere tahliye edildiğini söylediğini hatırlattı.

Haberde, THY'nin 6-13 Şubat'ta deprem bölgesinden 139 bin kişiyi götürdüğü, Pegasus ve SunExpress'in de aynı dönemde toplamda 36 bin kişinin başka yerlere seyahat etmesini sağladığı bilgileri paylaşıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Tüm krizler gibi deprem de toplumsal farkları ortaya çıkardı" yorumuna yer verilen haberde, maddi durumu iyi olan az sayıda yurttaşın parayla bilet satın alabilirken, düşük gelir seviyesindeki kişilerin bedava biletle seyahat için internetten ön kayıt yaptırması gerektiği, bunun da gecikmelere neden olduğu öne sürüldü.

Ayrıca pazartesi günü İstanbul ve Ankara'ya uçuşlarda iki gün boyunca tüm biletlerin tükendiği, salı gününe kadarsa İstanbul'a otobüs bileti bulunamadığı savunuldu.

El Pais, adını Umut olarak paylaşan 23 yaşındaki avukatın "Devlet üç gün ortada yoktu" iddialarını da öne çıkardı.

Haberde, Gaziantep'in son dönemde özellikle Halep'ten gelen Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yaptığına da dikkat çekildi.

El Pais, Suriyeli sığınmacılardan Bender Muhammed'in inşaatta çalışmak için Antalya'dan Gaziantep'e gittiği ama kaldığı evin depremde yerle bir olduğunu aktardı.

Haberde, sığınmacının "Aile paradan daha önemli. Burada ne ailem ne param var. Dolayısıyla geri döneceğim" sözlerine yer verildi.



Independent Türkçe, El Pais, AA

DAHA FAZLA HABER OKU