İsviçreli kurtarma ekibinden bir ilk: Hatay'da aileyi enkazdan çıkardılar

"20 yıldır yurtdışındaki arama kurtarma çalışmalarına katılan ekip, ilk kez birilerini canlı olarak kurtardı"

İsviçreli kurtarma ekibi, deprem bölgesinde koşulların çok zor olduğunu belirtti (AFP)

İsviçre'nin uluslararası felaketlere müdahale ekibi İsviçre Kurtarma (Rettungskette Schweiz), bir ilke imza atarak Hatay'da 5 kişiyi kurtardı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Valentin Clivaz, Fransız haber ajansı AFP'ye açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

20 yıldır yurtdışındaki felaketlere yardım için giden İsviçreli kurtarma görevlileri, ilk kez birilerini canlı olarak kurtardı.

80 kişilik ekip, çarşamba gecesi ve perşembe günü yaptıkları çalışmalarda, Hatay'daki enkazdan yaşlı bir kadını ve aralarında bir bebeğin de yer aldığı 4 kişilik bir aileyi kurtardı. Ekipte 8 tane de özel eğitimli köpek yer alıyor.

Kurtarma personeli, lojistik uzmanı ve doktorların yer aldığı en az 10 kişilik bir ekibin daha cuma günü Türkiye'ye gönderilmesi planlandığı bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsviçre henüz Suriye'deki depremzedeler için yardım ekibi göndermedi. 

Öte yandan iç savaş ve uluslararası yaptırımlar nedeniyle Suriye'deki deprem bölgelerine yardım ulaştırmanın zorluğuna dikkat çeken Clivaz, buraya ekip göndermek için planlamalarını sürdürdüklerini söyledi.  

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde pazartesi günü meydana gelen iki şiddetli deprem, Türkiye ve Suriye'de en az 20 bin kişinin ölümüne yol açtı. 

7.7 Mm büyüklüğündeki ilk depremin üzerinden 24 saat geçmemişken 7.6 Mw büyüklüğünde yeni bir sarsıntıyla yıkım daha da arttı. Sarsıntılar Kahramanmaraş'ın yanı sıra Hatay, Gaziantep, Adana, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Adıyaman'ı da etkiledi.

Suriye'deyse İdlib, Halep, Hama, Lazekiye, Tartus ve Rakka illerinde büyük yıkım yaşandı.



Independent Türkçe, AFP, Barrons

DAHA FAZLA HABER OKU