Ülke ülke deprem yardımlarının tam listesi

Deprem faciasıyla boğuşan Türkiye'ye dünyanın dört bir yanından destek yağdı

Deprem faciasında birçok ülke Türkiye'ye yardım etmek için seferber oldu (AP)

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde pazartesi günü meydana gelen iki şiddetli deprem, Türkiye ve Suriye'de en az 10 bin kişinin ölümüne neden olurken, 50 bine yakın kişi de yaralandı. Sarsıntılar Kahramanmaraş'ın yanı sıra Hatay, Gaziantep, Adana, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Adıyaman'ı da etkiledi.

7.7 Mm büyüklüğündeki ilk depremin üzerinden 24 saat geçmemişken 7.6 Mw büyüklüğünde yeni bir sarsıntıyla yıkım daha da arttı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günü yaptığı açıklamayla 7 gün milli yas ilan edildiğini duyurdu. Erdoğan salı günü de depremden etkilenen yerleri afet bölgesi olarak belirleyip, buralarda üç aylık olağanüstü hal ilan etti.

Cumhurbaşkanı, Hatay'da 18 ülkeden arama kurtarma ekibinin çalışmalara destek verdiğini de duyurdu.

Dünyadan birçok ülke, kurum ve kuruluşsa arama kurtarma çalışmalarına destek olmak için Türkiye'ye yardım gönderdi.

Bugüne dek gönderilen yardımlar şöyle: 

Dünya Sağlık Örgütü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye ve Suriye'ye yardım göndereceğini açıkladı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, deprem bölgelerine tıbbi yardım malzemelerinin yer aldığı üç uçak gönderileceğini belirtti. Ayrıca bu uçaklardan birinin halihazırda İstanbul'a yola çıktığı ifade edildi. DSÖ'nün göndereceği ekipler arasında yardım çalışmalarının koordinasyonunu sağlayacak üst düzey delegeler de var.

Avrupa ve Balkanlar seferber oldu

Avrupa Birliği yönetimi, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım için mart başında bağışçılar konferansı düzenleyeceklerini bildirdi.

AB Komisyonundan yapılan açıklamada, Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile AB Dönem Başkanı İsveç'in Başbakanı Ulf Kristersson'un Türk makamlarının koordinasyonunda böyle bir konferans düzenlemek istedikleri belirtildi. Uluslararası toplumun, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için mali yardımlarının harekete geçirilmesinin amaçlandığı kaydedilen açıklamada, konferansın mart ayı başında Brüksel'de planlandığı bildirildi.

Yüksek seviyeli konferansın AB ülkelerinin yanı sıra komşu ülkeler, BM üyeleri, uluslararası mali kuruluşlar ve diğer kurumlara açık olacağı, konferansın AB Komisyonunun komşuluk ve genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi ile İsveç Uluslararası Kalkınma, İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell başkanlığında yapılacağı aktarıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, depremlerin yıkıcı etkisi karşısında sarsıldıklarını, şu anda önceliğin zamana karşı yarışarak enkaz altından mümkün olduğunca fazla kişinin hayatını kurtarmak olduğunu belirtti.

Von der Leyen, "Türk halkına ve Suriye halkına şu mesajı gönderiyoruz; AB sizi destekleyecek. Böyle bir trajedi karşısında hiç kimse yalnız bırakılmamalıdır" ifadesini kullandı.

İsveç Başbakanı Kristersson da depremlerin yakın geçmişte örneği görülmeyen büyüklükte olduğunu belirterek, "Depremin etkileri gerçekten korkunç" görüşünü paylaştı. Kristersson, AB'nin yardımının böyle zor bir zamanda Türkiye ve Suriye'deki depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanmasına yetmesini arzuladıklarını kaydetti.

Fransa

Fransa, Türkiye'ye 136 kişilik iki enkaz arama kurtarma ekibi gönderdi. Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, yardım ekibiyle birlikte 10 arama köpeğinin de sevk edildiği bilgisi paylaşıldı.

Öte yandan Strazburg bölgesindeki Türklerin öncülüğünde depremzedelere destek için çocuk bezi, hijyen ürünleri, ayakkabı, kıyafet ve battaniye gibi çeşitli malzemeler toplandı. Bölgede Fransızların ve Strazburg sınırının diğer tarafındaki Alman yurttaşların da çalışmalara destek verdiği bildirildi.

İspanya

İspanya, deprem bölgesinde sahra hastanesi kurulması için 70 kişilik bir ekip gönderdi.

Ekipte 40'tan fazla sağlık görevlisi, 10'dan fazla lojistik yardım uzmanı bulunduğu ve sahra hastanesinin günde 150-200 hastaya bakabilecek, ameliyat yapabilecek ve 20 kişiyi yatılı olarak ağırlayabilecek bir donanıma sahip olduğu kaydedildi.

Ayrıca askeri uçakla afet bölgesine 90 kişilik bir kurtarma ve ilkyardım ekibi de sevk edildi.

Buna ek olarak Juan Carlos I ve Galicia adlı iki askeri gemiyle, bunlara destek olacak Blas dı Lezo fırkateyni ve lojistik destek gemisi Cantabria da gönderildi.

Almanya

Almanya uluslararası arama kurtarma kuruluşu ISAR'dan ekipler gönderdi. Berlin hükümeti ayrıca jeneratör, çadır ve battaniye gibi gerekli malzemeler için de destek sundu.

Depremzedelere yardım için Almanya'daki Türkler de seferber oldu. Berlin'de STK'ler yardım için 4 farklı merkez oluşturdu ve tonlarca yardım malzemesi toplandı.

Türk-Alman İşverenler Birliği (TDU) üyesi iş insanları da bağış kampanyası başlattı. Benzer kampanyalar, Alman Kızılhaçı'nın yanı sıra Almanya'daki 11 yardım kuruluşunun yer aldığı Bündnis Entwicklung Hilft tarafından da yapıldı.

Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Maximilian Kall çadır, uyku tulumu, battaniye, kamp yatağı, ısıtıcı ve jeneratör içeren 80 ton malzeme ve ekipman tahsis edildiğini söyledi. 

abd yardım reuters kopyası.jpg
USAID'ın yardımları, askeri kargo uçağıyla yola çıktı (Reuters)


Yunanistan

Yunan Kızılhaçı depremzedelere gönderilmek üzere temel gıda maddeleri, uyku tulumu, battaniye ve kişisel hijyen malzemeleri toplanacağını belirtti.

Yunanistan Belediyeler Birliği Başkanı Dimitris Papastergiu da ülkedeki tüm belediyelere yardım malzemesi toplanması için çağrı yaptı.

Arama kurtarma çalışmalarına Yunanistan Özel Afet Müdahale Birimi (EMAK) de katıldı. 

EMAK'a bağlı 21 itfaiyeci, 5 doktor, üç acil yardım sağlık personeli ve iki arama kurtarma köpeğinden oluşan ekip, Yunan Silahlı Kuvvetleri'ne ait C-130 tipi uçakla dün Atina yakınlarındaki Elefsina Havaalanı'ndan hareketle Türkiye'ye geldi.

Ekip iki gün önce Hatay'daki enkazdan 6 yaşında bir çocuğu kurtardı.
 


Yunanistan'ın Tiraçya Adası'nın başlenti Manolas'ta Bangladeşli göçmen işçiler, kendi aralarında para toplayarak, Yunanistan Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) aracılığıyla Türkiye ve Suriye'ye gönderdi.

İtalya

İtalya, 50 itfaiyeci ve 10'a yakın ilkyardım görevlisinin yer aldığı bir ekibi askeri uçakla Türkiye'ye gönderdi. Ayrıca STK'ler bağış kampanyaları da düzenledi.

İtalya Büyükelçiliği, deprem bölgesine yapılan yardımları paylaştığı sosyal medya gönderisinde, Türkiye'nin pandemi döneminde İtalya'ya yolladığı yardım paketlerinin üzerindeki cümleyi kullanarak, "Ümitsizliğin ardında nice ümitler var, karanlığın ardında nice güneşler var" ifadelerine yer verdi.

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı James Cleverly sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, özel eğitimli köpeklerin de yer aldığı 76 kişilik bir arama kurtarma ekibinin gönderildiğini duyurdu.

Malta

Malta da enkazlardaki çalışmalara destek amacıyla 32 kişinin ve bir köpeğin yer aldığı arama kurtarma ekibi gönderdi. Ayrıca Malta'daki Türkiye Büyükelçiliği de bağış kampanyası düzenledi.

Macaristan

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında kalanların kurtarılması için 7 farklı ekip gönderildiğini belirterek, "Bu akşam itibarıyla toplam 156 Macar uzman ve 28 köpek deprem bölgelerinde görev alacak" dedi.

"Macar ekipler, ağırlıklı olarak Hatay ve Antakya'da bulunuyor. Dün sabah saatlerinden itibaren çalışmaya başladılar. Şu an da 125 kişi ve 22 arama kurtarma köpeği görevde" diyen Matis, bu akşam varması planlanan 7. ekibin Kahramanmaraş'ta arama kurtarma çalışmalarına katılacağını ifade etti.

Polonya

Polonya, depremdeki çalışmalara destek için 76 uzman itfaiyeci ve 8 arama kurtarma köpeği gönderdi. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, ülkedeki madencilerin de Türkiye'ye gideceğini duyurdu.

Adıyaman'ın Basın ilçesinde 10 farklı alanda çalışan ekip, yaşı paylaşılmayan bir erkeği enkazdan çıkardı.
 


Bulgaristan

Bulgaristan 50'si arama ve kurtarma uzmanı 59 personel gönderdi. Ekipler Adana'daki çalışmalarda görev yapıyor.

Ayrıca eski Bulgaristan Ulusal Meclisi üyesi Manol Peykov, başlattığı yardım kampanyasıyla Türkiye'deki depremzedelere destek için yaklaşık 3,6 milyon topladı.

Sırbistan

Sırbistan'da Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesinde çok sayıda yardım

kampanyası düzenlenirken, Yeni Pazar'da faaliyet gösteren Orta Yol Derneği tarafından depremzedeler için giyecek, battaniye ve hijyen malzemeleri toplandı. 

Karadağ

Karadağ'ın başkenti Podgorica'da yaşayan Türk vatandaşlarıyla Karadağlılar, depremzedelere yardım için stant kurdu. Gönüllü vatandaşların çalıştığı stantta giyecek, ayakkabı ve battaniye gibi yardımlar toplandı.

Bosna Hersek

Bosna Hersek Federasyonu'ndan 25 kişilik özel arama kurtarma birliği depremdeki çalışmalara katkı sağlamak için Türkiye'ye geldi. 

Amerika

ABD

ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatıyla ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) İnsani Yardım Bürosu ekipleri Türkiye'ye doğru yola çıktıklarını duyurdu. 

USAID, 161 uzman personel ve 12 arama kurtarma köpeğinin de bu ekiplere katılacağını duyurdu. Ayrıca Washington'dan Kaliforniya'ya kadar farklı eyatlerlerde depremzedeler için yardım toplandı.

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder da depremlerde arama kurtarma ve insani yardım çalışmalarına destek için USS George HW Bush uçak gemisinin Türkiye'ye gönderildiğini açıkladı:

Akdeniz’deki USS George HW Bush uçak gemisi olası ek destek talebi için Türkiye’ye doğru hareket ediyor. Yardım taleplerine olabildiğince hızlı yanıt vermek üzere hazırlanıyoruz.

Ryder, Türkiye'nin uluslararası yardım çağrısı üzerine 7 Şubat'ta İncirlik Hava Üssü'nde konuşlu ABD unsurlarının ilk yardım ekiplerini deprem bölgelerine taşımaya başladığını aktardı.

ürdün afp.jpg
Ürdün de Türkiye ve Suriye'ye el uzattı (AFP)


Meksika

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un talimatıyla 145 kişilik arama ve kurtarma ekibi Türkiye'ye gönderildi. 

Ekipte arama kurtarma çalışmalarındaki başarılarıyla bilinen 16 özel eğitimli köpek de bulunuyor.

Ortadoğu. Afrika ve Asya'dan birçok destek geldi 

İran

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İran Kızılayı'na ait 6 timden oluşan arama, kurtarma ve ilk yardım ekiplerini Türkiye'ye sevk etti.

Tahran yönetimi depremden etkilenen bölgelere destek için Türkiye'ye yardım uçağı da  gönderdi. Gaziantep'e giden uçakta çadır ve gıda paketi gibi malzemeler taşındı. 

İsrail

İsrail hükümetinin talimatıyla 150 kişiden oluşan, aralarında arama kurtarma ve sağlık personelinin de bulunduğu ekip, dün Türkiye'ye gelerek enkazdaki çalışmalara katıldı. 
 

erdoğan afp.jpg
Erdoğan, depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ı ziyaret etti (AFP)


Afganistan

Afganistan'da Taliban yönetimi Türkiye ve Suriye'ye 165 bin dolar yardım yapılacağını duyurdu. 

Pakistan

Pakistan Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, 50 kişilik arama kurtarma ekibi ve 25 ton yardım malzemesi, Pakistan Uluslararası Havayolları'na (PIA) ait uçakla bu sabah Türkiye'ye hareket etti.

Ayrıca Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'in talimatıyla yardım fonu oluşturuldu.

Buna göre Bakanlar Kurulu'nun tüm üyelerinin bir aylık maaşları ve tüm devlet çalışanlarının maaşlarının bir günlük kısmı yardım fonuna bağışlanacak.

Gürcistan

Gürcistan, Türkiye'ye 40 kişilik bir arama kurtarma ekibi daha gönderdi.

Gürcistan İçişleri Bakanlığı'na bağlı Acil Durum Yönetim Hizmeti'nden yapılan yazılı açıklamada, yeni ekibin, 60 kişiden oluşan ve Adıyaman'da görev yapan ilk ekiple beraber arama kurtarma çalışmalarını sürdüreceği ifade edildi.

Ermenistan

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan'ın Türkiye ve Suriye'ye yardım ekibi gönderileceğini açıklamasının ardından, ekip Adıyaman'a ulaşarak çalışmalara katıldı.

Rusya

Akşam saatlerinde Rusya Acil Durumlar Bakanlığından yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in binaların enkazında arama kurtarma çalışması yapan Rus grupların sayısının arttırılması için Rusya Acil Durumlar Bakanı Aleksandr Kurenkov’a talimat verdiği belirtildi. Rusya’dan Türkiye’ye bugün 50 kişilik bir ekibin ve 11 doktorun daha gönderildiği hatırlatılan açıklamada, böylece gönderilen Rus uzman sayısının 150’yi geçtiği aktarıldı.

Ekiplerin Kahramanmaraş’a kamp kurduğu ifade edildi. Enkazın incelenmesi ve kaldırılması için uzmanların iki gündür çalıştığı kaydedildi.

Açıklamada, "Acil durum bölgesinde tedavi, ameliyat ve yoğun bakım ünitelerinin bulunduğu sahra hastanesi konuşlandırıldı. 40'tan fazla doktor tıbbi yardım sağlamaya hazır" ifadeleri yer aldı.

Ayrıca Rusya’nın depremler sonrasında İskenderun Limanı'nda çıkan yangını söndürmek için gönderdiği Be-200 yangın söndürme uçağının, gün içerisinde devam eden yangının üzerine 60 ton su boşalttığı bildirilen açıklamada, bugün gönderilen yeni ekibi taşıyan uçağın Türkiye’ye ulaştığı bilgisi paylaşıldı.

Hindistan

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Ulusal Afet Müdahale Gücü'nden 50'den fazla arama ve kurtarma personeliyle özel eğitimli köpekler, delici makineler, yardım malzemeleri, ilaçlar, diğer gerekli araç ve gereçlerin bulunduğu askeri nakliye uçağının Adana'ya ulaştığını bildirdi. 

Jaishankar, ikinci bir uçağın daha gönderileceğini ifade etti.

Katar ve Kuveyt

Katar Kızılayı, Türkiye ve Suriye'de depremden etkilenenler için acil yardım kampanyası başlattığını duyurdu. 

Ayrıca Kuveyt'te yardım ekipleri gönderdi.

Birleşik Arap Emirlikleri

Birleşik Arap Emirlikleri, depremden etkilenen Türkiye ve Suriye'ye yardım için 100 milyon dolar ayırdığını açıkladı. Devlet haber ajansı WAM'da yayımlanan haberde Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın iki ülkeye 50'şer milyon dolarlık yardım yapacağı bildirildi. 
 

hatay reuters.jpg
Depremlerde Hatay, en fazla zarar gören yerlerden biri oldu (Reuters)


Ürdün

Ürdün Dışişleri Bakanı, Kral II. Abdullah'ın kurtarma çalışmalarına destek için yardım gönderilmesi emri verdiğini söyledi.

Filistin

Filistin Başbakanı Muhammed İştiyye, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelerin kurtarılması için ekip gönderileceğini duyurdu.

Irak

Irak resmi haber ajansı INA, Irak Kızılayı'nın Türkiye'deki enkaz çalışmalarına katılmak üzere bir ekip gönderdiğini bildirdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKYB) Dış İlişkiler Dairesi Sorumlusu Sefin Dizayi, gönderilen yardım ekibinin ihtiyaç duyulduğu kadar Türkiye'de kalacağını belirterek, "Başka elimizden ne gelirse biz hazırız, bu insani bir mesele" dedi.

Dizayi, "Şu anda aşağı yukarı 150 kişilik ekip İslahiye'de bulunuyor. Orada hem arama yapıyor hem de sağlık hizmeti veriyorlar. Tabii Barzani Yardım Vakfı da orada insani yardım desteği sağlıyor" diye konuştu.

IKBY'den gönderilen yardım ekibinde yaklaşık 35 ambulansın bulunduğunu belirten Dizayi, ekibin toplamda 55-60 araçtan oluştuğunu kaydetti.

Lübnan

Ulusal Birlik Hükümeti, Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe'nin deprem bölgelerine teknisyenlerden oluşan 55 kişilik ekip göndereceğini açıkladı.

Bahreyn

Bahreyn resmi haber ajansı BNA, Bahreyn Kralı Hamed İsa Halife'nin acil insanı yardım emri verdiğini aktardı.

Güney Kore

Güney Kore ajansı Yonhap'ın haberine göre Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye 5 milyon dolar acil insani yardım gönderileceğini bildirdi. Ayrıca arama kurtarma çalışmalarını desteklemek için yaklaşık 110 personel de sevk edilecek. 

Çin

Çin Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (CIDCA) Başkan Yardımcısı Dıng Boqing, Türkiye'ye 40 milyon yuan (yaklaşık 5,8 milyon dolar) değerinde para yardımı yapılacağını duyurdu. 

Ayrıca Pekin yönetimi, arama kurtarma teşkilatı Ramunion'a bağlı 8 kişilik bir ekiple kurtarma radarı, enkaz keski araçları ve özel eğitimli bir köpek gönderildiğini açıkladı. 
 

diyarbakır reuters.jpg
Diyarbakır'daki enkazlarda çalışmalar devam ediyor (Reuters)


Azerbaycan

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatıyla aralarında 4 özel eğitimli köpeğin de yer aldığı 420 personel yardım çalışmalarına katılmak için Türkiye'ye geldi.

Ayrıca Türkiye'deki depremzedeler için başlatılan yardım kampanyalarına yoğun ilgi gösteren Azerbaycan halkı, Türkiye'ye 20 tır insani yardım gönderdi.

Yakın günlerde Azerbaycan'dan Türkiye'ye yaklaşık 200 tır yardım malzemesinin gönderilmesi öngörülüyor.

AFP
Yardımların toplanması için Bakü'nün en büyük 2 kapalı spor salonu tahsis edildi (AFP)


Cezayir

Cezayir de arama köpeklerinin de yer aldığı 86 kişilik bir ekibi Türkiye'ye gönderdi. Ekip Adıyaman'daki çalışmalara katıldı.

Mısır

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Erdoğan'ı telefonla arayarak depremler dolayısıyla "geçmiş olsun" dileklerini iletti. Sisi yönetimi, TÜrkiye ve Suriye'ye destek için 5 yardım uçağı gönderdi.

Tunus

Tunus İçişleri Bakanı Tevfik Şerafeddin, Türkiye'deki depremzedelere yardım için 14 tonluk acil yardım malzemesi gönderdiklerini belirtti. 41 arama kurtarma personeliyle özel eğitimli 4 köpek de afet bölgelerine gönderildi.

Japonya

Japonya Uluslararası Acil Kurtarma Ekibi'nden 15 kişi, arama kurtarma çalışmalarına katıldı.



Independent Türkçe, AA, Sky News, National News, BBC, Guardian, Reuters, TRT World, Neos KosmosHindustan Times

DAHA FAZLA HABER OKU