Suriye'de deprem felaketinin ikinci günü: Ölü sayısı 1800'ü geçti

Deprem felaketi Türkiye'nin komşusunda da ikinci gününe girdi, bölgedeki kurtarma çalışmaları sürüyor

Pazartesi günü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de meydana gelen 7.7 Mw büyüklüğündeki deprem ve sonrasındaki sarsıntıların etkileri Suriye'de de hâlâ sıcak bir şekilde hissediliyor. 

21.36: Alman telekomünikasyon şirketi Deutsche Telekom, kendi şebekesinden Almanya, Türkiye ve Suriye arasındaki tüm görüşmeleri bir hafta boyunca ücretsiz yapacağını açıkladı. Ücretsiz görüşme imkanı Almanya saatiyle 6 Şubat gece yarısından 15 Şubat'a kadar geçerli olacak. Şirket ayrıca iki ülkedeki depremzedelere yardım için bir milyon euro bağışlayacaklarını bildirdi.

21.21: Suudi Arabistan; Türkiye ve Suriye'ye hava yardım koridoru oluşturacak. Ülkenin resmi ajansı SPA'da yer alan habere göre, Kral Selman bin Abdülaziz Al Suud ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Türkiye ve Suriye'de depremzedelere destek için hava yardım koridoru oluşturulması talimatı verdi. Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi tarafından oluşturulacak hava yardım koridoruyla deprem bölgelerine tıbbi malzemelerin yanı sıra barınma, gıda ve lojistik destekler ulaştırılacak.

20.30: Kurtarma ekiplerinden gelen bilgiye göre Suriye'deki ölü sayısı 1823'e ulaştı. Yetkililer binlerce yaralı olduğunu söylüyor.

17.30: Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde ölenlerin sayısı 900'e çıktı. Suriye devlet haber ajansı SANA öğle saatlerinde Halep, Hama, Lazkiye ve Tartus'ta deprem yüzünden en az 812 kişinin öldüğünü duyurmuştu. Böylece toplam ölü sayısı 1712'yi buldu. 

17.20: ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı Yöneticisi Samantha Power, Beyaz Baretliler olarak da bilinen Suriye Sivil Savunması Başkanı Raid Salih'le görüşerek bölgeye nasıl yardım gönderilebileceği konusunda görüş alışverişinde bulundu.

17.05: Birleşik Arap Emirlikleri, depremden etkilenen Türkiye ve Suriye'ye yardım için 100 milyon dolar ayırdığını açıkladı. Devlet haber ajansı WAM'da yayımlanan haberde Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın iki ülkeye 50'şer milyon dolarlık yardım yapacağı bildirildi. 

16.05: Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Suriyeli mevkidaşı Beşar Esad'ı arayarak yardım teklif etti. Bu, iki lider arasındaki ilk resmi görüşme oldu.

15.55: Suriye Geçici Hükümeti, ülkenin kuzeyinde, Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu bölgelerde yas ilan etti: 

Suriye'de kurtarılmış bölgelerde yas ilan edilerek okul ve üniversitelerde 11 Şubat'a kadar eğitime ara verilmiştir.

15.30: Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya'ya seslenerek Suriye yönetiminin insani yardımlara izin vermesini sağlamasını istedi. Berlin'de Ermeni mevkidaşı Ararat Mirzoyan'ı ağırlayan Baerbock, birlikte düzenledikleri basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:

Rusya da dahil tüm uluslararası aktörler Suriye rejimine baskı uygulayarak mağdurlara insani yardımın ulaştırılmasını sağlamalıdır. Silahların bir kenara konup bölgedekii tüm çabaların insani yardıma ve mağdurlara yöneltilmesi önemli.


15.10: BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, Cenevre'de gazetecilere konuştu. Suriye'yi işaret ederek "Burası bir felaket bölgesi" diyen Laerke, bölgeye yardım için siyasetin bir kenara bırakılması gerektiğini söyledi. Bu tarz olaylarda afetzedelerin genelde 7 günlük bir süre içinde kurtarıldığını ve hızlı davranmanın önemini vurguladı:

Lojistik konusundaki engelleri aşmak için tüm çabalar gösteriliyor. Herkesin bunu hayatların mevzubahis olduğu bir insani kriz olarak görmesi lazım. Lütfen durumu politize etmeyin. Muhtaç olanlara yardım ulaştıralım.

Türkiye'den Suriye'de muhaliflerin kontrol ettiği bölgelere yapılan yardımın tek bir noktadan geçmesine izin veriliyor. Şam yönetimi Türkiye üzerinden yardım gönderilmesinin kendi egemenliğini ihlal ettiğini savunuyor. Ancak depremler o tek noktaya giden yolu kapattı. 

13.35: Cenevre merkezli uluslararası yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar, Suriye'nin İdlib kentindeki çalışanlarından birinin depremde öldüğünü doğruladı. Örgütün Suriye görevinin başındaki Sebastien Gay, hayatını kaybeden kişinin evinin çöktüğünü söyledi.

Rusya
Moskova'nın bugün yayımladığı videoda Rus askerlerinin Lazkiye'deki kurtarma çalışmalarına katıldığı görüldü (Rusya Savunma Bakanlığı)


13.10: Birleşmiş Milletler, Türkiye üzerinden Suriye'nin kuzeybatısında muhaliflerin kontrol ettiği bölgelere yaptığı yardımlara ara verdi. BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Madevi Sun-Suon, yolların hasar gördüğünü hatırlatarak lojistik konusunda sorunlar yaşandığını vurguladı. Yardımların gönderilmesine ne zaman devam edebileceklerine dair net bir şey söyleyemediklerini ifade etti.

Bu bölgede depremden önce dahi 4 milyonu aşkın kişi yardıma muhtaçtı. 

Suriye'de yardım çalışması yapan en büyük kuruluşlardan ABD merkezli Mercy Corps'un Suriye Direktörü Kieren Barnes, ellerindeki malzemelerin 3-5 gün yetebileceğini söyledi. 

12.40: Suriye Kızılayı ülkenin her yerine yardım ulaştırmaya hazır olduğunu duyurdu. Bugün düzenlenen basın toplantısında muhaliflerin kontrol ettiği bölgelere yardımın BM aracılığıyla yapılabileceği belirtildi.

Suriye Arap Kızılayı Başkanı Halid Hbubati, "Yıkıcı depremin yansımalarıyla yüzleşmek için Suriye'ye uygulanan ablukanın ve ekonomik yaptırımların kaldırılması çağrısında bulunuyoruz" dedi.

SANA
İran'dan gönderilen uçaklar Şam'a inerek yardımları ulaştırdı (SANA/AFP) 


12.05: Suriye devlet haber ajansı SANA; Halep, Hama, Lazkiye ve Tartus'ta deprem yüzünden en az 812 kişinin öldüğünü, 1449 kişinin de yaralandığını duyurdu. 

Beyaz Baretliler de muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde ölenlerin sayısını en az 790 olarak verdi. Aynı açıklamada 2 bin 200 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Son rakamlar ölü sayısının 1602'ye ulaştığını ortaya koyuyor.


11.00: AFP'nin bölgedeki kaynaklarından aldığı habere göre Suriye'nin kuzeybatısında muhaliflerin kontrolündeki bölgede yer alan bir cezaevinde tutulan mahkumlar, depremin ardından başkaldırdı. Binada çatlakların meydana geldiğini bildiren kaynaklardan biri şöyle konuştu:

Depremden Raco da etkilendi ve mahkumlar isyana başlayarak hapishaneyi kısmen kontrol altına aldı. IŞİD militanı olduğu düşünülen yaklaşık 20 mahkum kaçtı.

Fransız haber ajansı, Afrin'e bağlı Raco'daki hapishanede kalan 2 bine yakın kişiden 1300'ünün IŞİD'li olduğunu bildirdi. Çatı yapısını Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG'nin oluşturduğu ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nden (SDG) de pek çok kişi cezaevinde bulunuyor. 

Birleşik Krallık merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bu kaçışı olmasa da isyanı doğruladı.

aa

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, Suriye'yi de vurdu (Suriye Sivil Savunma)


Deprem özellikle İdlib, Halep, Hama, Lazkiye, Tartus ve Rakka illerini etkiledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muhaliflerin kontrol ettiği bölgelerde çalışan yardım çalışanları ve Şam yönetiminin sabah verdiği bilgilere göre en az 1444 kişi öldü, 3 bin 500'ü aşkın kişi de yaralandı. 

Beyaz Baretliler olarak da bilinen Suriye Sivil Savunması Başkanı Raid Salih, hâlâ enkaz altında olan yüzlerce aileyi kurtarmak için zamanla yarıştıklarını vurguladı. 

Suriye'nin kuzeybatısında muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde sürdürdükleri kurtarma çalışmalarında uluslararası yardıma ihtiyaçları olduğunu belirten Salih, şu ifadeleri kullandı:

Hayat kurtarmak için her bir saniyenin önemi var. Tüm insani yardım kuruluşlarına destek ve bu felakete müdahale çağrısında bulunuyoruz.

Suriye Ulusal Deprem Merkezi Başkanı Rayid Ahmed, dün yaptığı açıklamada "1995'te kurulan merkezin tarihinde kaydedilen en büyük deprem bu" demişti.

Rusya Savunma Bakanlığı da Suriye'deki askeri tesislerinde ciddi bir zarar görülmediğini açıklamıştı. İç savaş sırasında Beşar Esad yönetimine destek için ülkeye çok sayıda Rus askeri gönderilmişti. 

Suriye'de Beşar Esad yönetimine karşı gösterilerin vahşice bastırılmasıyla 2011'de başlayan iç savaş, yabancı askerlerin ve cihatçıların bölgeye girmesiyle farklı bir boyut kazanmıştı. 

Hâlâ yönetimin tamamını kontrol edemediği Suriye'deki iç savaşta yaklaşık yarım milyon kişi öldü. Ülkeden kaçan milyonlarca kişi başta Türkiye olmak üzere çevre ülkelere ve dünyaya yayıldı. 
 

Independent Türkçe, Reuters, AFP, AA, SANA

DAHA FAZLA HABER OKU