Yaşanabilir bölgede yeni bir gezegen bulundu: Hem yakın hem de Dünya'ya benziyor

Heyecan yaratan gezegen yalnızca 31 ışık yılı uzakta

Araştırma ekibi, gezegenin yoğun bir ultraviyole radyasyona maruz kalmadığı görüşünde (NASA)

Gökbilimciler sadece 31 ışık yılı uzakta Dünya benzeri bir ötegezegen keşfetti.

Almanya'daki Max Planck Astronomi Enstitüsü'nden Diana Kossakowski liderliğindeki bir astronom ekibinin keşfettiği gezegen, yıldızının yaşanabilir bölgesinde yer alıyor.

Bilim insanları yüzeyinde sıvı halde su bulundurabilecek koşullara sahip gezegenlerin yaşanabilir bölgede yer aldığını ifade ediyor. Zira bu gezegenler yıldıza daha yakın olduklarında sıcaklık arttığı için su buharlaşıyor, daha uzak olduğunda ise donmuş halde olabilir.

Ancak bir gezegenin yaşanabilir bölgede yer alması, yüzeyinde mutlaka su olduğu anlamına gelmiyor. Gezegenin organik bileşikleri içerip içermediği, bir atmosfere sahip olup olmadığı gibi ayrıntılar ancak ileri gözlemlerle ortaya çıkarılabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kossakowski ve ekibinin keşfettiği Wolf 1069b adlı gezegen de yörüngesinde döndüğü yıldızın yaşanabilir bölgesinde yer alıyor. Ekip bu yıldıza da Wolf 1069 adını verdi.

Gezegenin Dünya'nın kütlesinin 1,36 katına sahip olduğu belirtiliyor. Wolf 1069b, aynı zamanda Dünya'ya benzemesiyle de heyecan yaratıyor.

Kossakowski, "Wolf 1069 yıldızının verilerini analiz ettiğimizde, kabaca Dünya kütlesine sahip bir gezegenden geldiği görülen net, düşük genlikli bir sinyal keşfettik" diye konuştu.

Hakemli bilimdel dergi Astronomy & Astrophysics'te yayımlanan bulgular, Güneş Sistemi dışındaki gezegenlerde yaşanabilirlik belirtilerini aramaya yönelik çalışmalara bilgi sağlayabilir.

Öte yandan gökbilimci Wolf 1069 yıldızının bir kırmızı cüce olduğunu vurguladı. Nispeten küçük ve soğuk olan kırmızı cüceler, genelde Güneş'in yarısından daha az kütleye sahip oluyor.

Kossakowski yeni keşfedilen gezegenin yıldızın etrafında Dünya'ya kıyasla çok daha hızlı döndüğünü belirtiyor:

Yıldızın yörüngesinde dönüşü 15,6 gün içinde tamamlanıyor. Dünya ve Güneş arasındaki mesafenin sadece 15'te 1'ine denk gelen bir mesafede dönüyor.

Diğer bir deyişle Dünya'nın Güneş'e uzaklığı, Wolf 1069b'nin kendi yıldızına uzaklığından 15 kat fazla. Ayrıca Wolf 1069b'de bir yıl sadece 15,6 gün sürüyor.

Max Planck Enstitüsü'nün keşifle ilgili açıklamasına göre, Wolf 1069b'nin daima bir tarafı yıldızına dönük. Bu da Ay'ın sürekli aynı yüzünün Dünya'ya bakmasına benziyor. Yani Wolf 1069b'nin bir yüzünde sürekli gündüz diğer yüzünde sürekli gece yaşanıyor.

Ancak bu durum, yaşanabilir koşulların oluşmasına engel değil. Açıklamada, "Ekip, gezegenin gündüz tarafının geniş bir alanında yaşanabilir koşulların olabileceğini düşünüyor. Bu konuda iyimserler" ifadeleri yer alıyor:

Yıldızda görünürde (şiddetli patlamalar gibi) herhangi bir aktivite olmaması, Wolf 1069b'nin atmosferinin önemli bir kısmını muhafaza etmiş olma ihtimalini de artırıyor.


 

Independent Türkçe, Science Alert, NDTV

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU