İYİ Partili Özlale: "11 gün sonra adayımızı belirliyoruz" ifadeleri bana çok iyi niyetli gelmiyor

"İYİ Parti, hem genel başkanını aday göstermeyerek, hem de iki tane yüksek oy alan belediye başkanından herhangi birisine itiraz etmeyeceğini söyleyerek üzerine düşenin fazlasını yaptı."

Fotoğraf: Sosyal medya

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, ittifakın adayının 13 Şubat'ta yapılacak 6’lı Masa toplantısında belirleneceğine yönelik açıklamasını değerlendirerek, bu konuda İYİ Parti’nin bilgisinin olmadığını ve kendilerinin bunu TV’den öğrendiklerini söyledi. 

Ekonomim'e konuşan Özlale özetle şunları ifade etti:

Bizim Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi meselesinde, bunun 13 Şubat’ta belirleneceğine dair bilgimiz yok. Bunu Kemal Bey’in TV açıklamasından öğrendik. Bu konuda resmi olarak gelmiş bilgi yok. 12 gün içinde adayın nasıl belirleneceği, halkın iradesi dikkate alınarak, uzlaşı içinde nasıl belirleneceğine dair, nasıl yol izlenecek, o konuda şu anda çok somut bir şey yok.

6’lı Masa’nın üç temel hedefi vardı; birincisi seçim güvenliğinin sağlanması, ikincisi güçlendirilmiş parlamenter sisteme nasıl geçileceğini konuşmak, temel ilkelerini belirlemek, üçüncüsü Cumhurbaşkanı adayını belirlemek. Yani belirlediğimiz ilkeler çerçevesinde sisteme nasıl geçileceğine dair adayı tespit etmekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şimdi bunların ilk ikisi bitti. Üçüncüsünü şu anda 2 Şubat’tayız (dün) ilk ikisi için 1 yıl çalışıldı, mutabakat metni için 4 ay aralıksız çalışıldı, son aşamada aday belirlenmesi var. Bunun 12 güne, olup, bitti halinde sıkıştırılmasının çok doğru olmayacağını düşünüyorum.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun ismi çok ön plana çıktı, bu konudaki duruşunuz nedir?

Şimdi aday konusunda en rahat parti İYİ Parti’dir. Çünkü biz 1.5 yıldan beri aslında kendi önerimizi her tarafta söylüyoruz.

Yani Kemal Kılıçdaroğlu’nu istemiyorsunuz?

Hayır kesinlikle onu söylemiyoruz. İki tane belediye başkanının önerilmesi halinde biz buna hayır demeyeceğimizi söylüyoruz. Biz kazanacak kişinin aday gösterilmesini istiyoruz. Mansur Yavaş veya Ekrem İmamoğlu’na aynı mesafedeyiz.

İYİ Parti’nin aday belirlemesine baktığınızda, Genel Başkanımız önemli fedakarlık göstererek, temel haklarından fedakarlık ederek aday olmak istemediğini söyledi. 6’lı Masa’da aday olmak istemediğini söyleyen tek başkan Meral Akşener’dir.

Kendi adayınızı çıkaracağınız söylentileri de artmaya başladı?

Bazı köşe yazarlarının kaleme aldığı, “İYİ Parti kendi adayını çıkarmak istiyor” sözlerini art niyetli, kasıtlı yapılmış haber olarak görüyorum. Hiçbir şekilde gerçeği yansıtmıyor. İYİ Parti en baştan beri söylüyor, anketlerde iki belediye başkanı öne çıkıyor. ‘Bunlar gelirse itiraz etmeyeceğiz’ dedik. İYİ Parti, hem genel başkanını aday göstermeyerek, hem de iki tane yüksek oy alan belediye başkanından herhangi birisine itiraz etmeyeceğini söyleyerek üzerine düşenin fazlasını yaptı.

6’lı Masa’yı her zaman sahiplendik, masa bizim için çok önemli, bizim seçmenimizin yüzde 85’i masada olmamızı istiyor. Yüzde 90’a yakını da masayı hiçbir şekilde terk etmememizi istiyor.

İşaret ettiğiniz iki belediye başkanı olmazsa masayı terk eder misiniz?

Biz 6’lı Masa'yı terk etmeyeceğiz, Genel Başkanımız hem partinin iradesini hem de geniş halk iradesini yansıtacak bir tutumu nasıl sergilediyse, bundan sonra da sergileyecektir. 11-12 gün içinde bu işin oldu, bittiye getirilmesi, ‘artık biz aday belirleme sürecine başladık, 11 gün sonra adayımızı belirliyoruz’ ifadeleri bana çok iyi niyetli gelmiyor.

Bu dönemde bizi çok üzen gelişmeler de var. Örneğin geçiş süreci yol haritasında bizim, “Tek Cumhurbaşkanı yardımcısı olsun o da Meral Hanım olsun” dediğimiz yazılıyor. Hiçbir şekilde böyle bir talebimiz yok. Bu adeta bir karalama kampanyasına dönüştü. İYİ Parti’nin tek Cumhurbaşkanı yardımcısı olsun önerisi yok.

 

Söyleşinin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz

 

 

Ekonomim

DAHA FAZLA HABER OKU