Aksoy Araştırma Başkanı Ertan Aksoy: Son üç ayda iktidarın oyunda toplamda yüzde 4,8 artış bulduk

"Birden fazla aday çıkarsa ya da HDP aday çıkarırsa seçim net ikinci tura kalır. İkinci tura da Erdoğan avantajlı girer."

Fotoğraf: AA

Aksoy Araştırma Başkanı Ertan Aksoy  AK Parti’nin, son dönemki hamleleriyle oy oranında artış yaşadığını  kaydetti. 

BirGün TV'de Sercan Meriç'e konuk olan Aksoy sözkonusu artışı şöyle ifade etti:

Bunu iki gerçek üzerinden alabiliriz. Birincisi, bu düzeyde bir ekonomik kriz varken ve ekonomik kriz artık dördüncü yıla gelmişken hâlâ nasıl olur da iktidar oyunu artırabilir? AKP iktidarı, kamu olanaklarını en iyi kullanan iktidardır. Özellikle son üç ayda yapmış olduğu hamleler tam da budur. Çünkü son üç ay içerisinde kırk yaşında insanları emekli etmeyi göze alacak bir vaziyette, beklenenin de üstünde bir iyimserlikle EYT beklentisini karşıladı. İktidardayken 100 bin konut yapması detayını umursamayıp, 250 bin konut vaadini açıklayarak günün sonunda 8 milyon insana konut hayali kurdurdu ki konut, dünyada yedi kıtada oy getiren bir şeydir. KYK faizlerinin silinmesi gibi hamleler yaptı. Ne kadar adım atılabilirse bu iktidar tamamını atmış durumda. İşte buradaki mesele şu: Büyük adımlara rağmen, devasa adımlara rağmen sınırlı bir oy artışı var. Küçük de diyemeyiz çünkü üzerine 2 puan eklediğimizde MHP’nin oyuna denk geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Üçüncü bir aday çıkması halinde muhalefet adına biraz zor olacaktır"

Birden fazla aday çıkarsa ya da HDP aday çıkarırsa seçimin ikinci tura kalacağını vurgulayan Aksoy "İkinci tura da Erdoğan avantajlı girer" diye konuştu.

Aksoy şöyle devam etti:

Gerçekçi bakmak lazım meseleye. Erdoğan veya AKP üzerinden alın; geçmişte toplam seçmenin yüzde 70’inin en az bir kere oyunu almış bir siyasi figür. Bu seçmen grubunun önemli bir kısmı bugün öfkeli. Ama ondan nefret ediyor anlamına gelmez. Dolayısıyla ikinci tura kalmanın, muhalefetin lehine olacağını zannetmiyorum. O nedenle eğer üçüncü bir aday çıkması halinde muhalefet adına biraz zor olacaktır. Ama ben yine de Millet İttifakı’nın adayının belli olmasıyla birlikte HDP’nin öncülüğünü ettiği blokun bu adaya göre biraz daha kararını netleştireceğini düşünüyorum. Milliyetçi bir aday çıkması halinde kendi adaylarını çıkaracaklarını ifade ettiler. Ama onun dışındaki adaylara göre değerlendireceklerdir. Kılıçdaroğlu’na sıcak bakacaklarını göstermişlerdi, ölçümler de bunu gösteriyor.       

 

 

Birgün

DAHA FAZLA HABER OKU