Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu: Şiddet ihbarlarının yüzde 55,3'ünde kadınlar, eşlerinden şiddet gördüğünü belirtti

"Saldırganların yüzde 5,6’sı eski eş, yüzde 1,5’i eski erkek arkadaş olmuştur".

Fotoğraf: Twitter

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı 2022 Yılı Veri ve Analiz Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı 2022 yılında toplam 5 bin 15 çağrı alırken; kayıt açılan bin 527 vakanın bin 103’ünü ev içi şiddet ihbarı oluşturdu. Ev içi şiddet ihbarlarının 763’ü eş şiddeti olarak bildirilirken, 232 çağrıda sığınma evi talep edildi. İhbar edilen şiddet vakalarının yüzde 42,31’ini psikolojik şiddet, yüzde 34,45’ini fiziksel şiddet oluşturdu. Şiddet ihbarlarının yüzde 55,3'ünde kadınlar, eşlerinden şiddet gördüğünü belirtti.

TKDF, Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı 2022 Yılı Veri ve Analiz Raporu’nu açıkladı.

"Kayıt açılan bin 527 vakanın bin 103’ü ev içi şiddet ihbarıdır"

TKDF tarafından hazırlanan ve bugün yayınlanan raporda şu ifadeler yer aldı:

2022 yılı içerisinde Ev içi Şiddet Acil Yardım Hattı’na ihbarı gelen ve kayıt açılan bin 527 vakanın bin 103’ü ev içi şiddet ihbarıdır. Bu şiddet ihbarlarının 763’ü eş şiddeti ihbarlarıdır. 232 çağrı sığınma evi talebinde bulunmuştur. 51 vakaya acil müdahale yapılmıştır. 2022 yılı içerisinde hatta gelen şiddet ihbarlarında belirtilen maruz kalanların yaşları 1-80 arasında değişmiştir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gelen aramalar göstermektedir ki, ev içi şiddetin maruz kalanlarının büyük çoğunluğu kadınlardır (yüzde 90,8). Bu oranı yüzde 3,4 ile kız, yüzde 1,8 ile oğlan çocukları izlemektedir. İhbar edilen şiddet vakalarının önemli çoğunluğu psikolojik ve fiziksel şiddet vakalarıdır (psikolojik şiddet yüzde 42,31; fiziksel şiddet yüzde 34,45). Bu şiddet türlerinin dışında gelen çağrıların yüzde 12,04’ü sosyal şiddet, yüzde 4,57’si cinsel şiddet ve yüzde 6,63’ü ekonomik şiddeti ihbar eden çağrılar olmuştur. Burada şunu belirtmekte fayda bulunmaktadır: Her ne kadar analiz yaparken şiddet türlerini birbirlerinden kavramsal olarak ayırmak kolayken, gerçek hayatta bu durum o kadar kolay olmamaktadır. Çoğu vakada birçok şiddet türü birlikte yer alabilmektedir, fakat bir ya da iki tanesi mağdur üzerindeki derin etkileri nedeni ile diğerinden öne çıkmakta ve mağdur tarafından dile getirilmektedir. Aynı zamanda fiziksel şiddet dışındaki şiddet türleri mağdurlar tarafından bilinmiyor olabilir. Ayrıca, farklı şiddet türleri biliniyor olsa dahi ihbarda bulunmak, o konuda yardım talep etmek için yeterince acil ve ciddi bir durum olarak değerlendirilmiyor olabilir.

"2022 yılında eşler yüzde 55,3 ile saldırganlar içerisinde en geniş grubu oluşturmaktadır"

Gelen çağrılardan kadınların en çok en yakınlarındaki erkekler tarafından şiddete uğradığı sonucunun ortaya çıktığı kaydedilen raporda şunlar yer aldı:

Gelen çağrılar şiddetin en güvenli yer olduğunu varsaydığımız ev içerisinde kadınların hayatlarını paylaştıkları eşler ve diğer aile bireyleri tarafından uygulandığını göstermektedir. 2022 yılında eşler yüzde 55,3 ile saldırganlar içerisinde en geniş grubu oluşturmaktadır. Eşleri, yüzde 7 ile diğer aile üyeleri takip etmektedir. Aile içerisinde genel anlamda aile, baba, ağabey, abla, kız ve oğlan çocuklar şiddet uygulayanlar olarak mağdurlar ya da ihbarda bulunanlar tarafından belirtilmiştir. Erkekler duygusal ilişkileri bittikten sonra da kadınlara şiddet uygulamaktadır. Saldırganların yüzde 5,6’sı eski eş, yüzde 1,5’i eski erkek arkadaş olmuştur.

 

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU