Uzun ve sağlıklı yaşam için kuvvet antrenmanları da aerobik egzersizler kadar önemli

Seansların mümkün olduğu kadar çok kas grubunu içermesi gerekiyor

Uzmanlara göre iki egzersiz tipini de uygulamak en ideal seçenek (Unsplash)

Yürüyüş, koşu, bisiklete binme veya yüzme gibi aerobik egzersizlerin uzun ve sağlıklı yaşamın en önemli gerekliliklerinden biri olduğu biliniyor.

Ancak yeni bir araştırmada, kas güçlendirmeye yönelik egzersizlerin de bunlar kadar elzem olduğu ortaya kondu.

ABD'deki Minnesota Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu'ndan araştırmacılar, ağırlık kaldırma gibi kuvvet antrenmanlarının sağlık yararlarına ışık tuttu.

Egzersizlerle ilgili 16 çalışmayı ve toplamda 1,5 milyondan fazla kişinin sağlık verilerini inceleyen araştırmacılar, kas güçlendirme aktivitelerinin kalp rahatsızlığı, kanser, diyabet ve diğer nedenlere bağlı ölüm riskini yüzde 20 oranında düşürdüğünü keşfetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma ekibinden Daniel J. McDonough, "Kuvvet antrenmanları, aerobik egzersizden bağımsız olarak sağlığa bir dizi yararı var" dedi.

Bulgulara göre, kasları güçlendirmeye yönelik egzersizler, aynı zamanda fiziksel zindeliği ve kemiklerdeki mineral yoğunluğunu artırarak, kas-iskelet yaralanması riskini azaltıyor.

Bunun yanı sıra araştırmacılar, kuvvet antrenmanlarının vücudun insüline tepkisini iyileştirdiğini tespit etti.

Diğer bir deyişle bu egzersizler, yemeklerden sonra kan şekerinin dengelenmesine yardımcı oluyor. Bu da diyabet veya insülin direnci riskinin azalması anlamına geliyor.

McDonough'a göre kuvvet egzersizleri özellikle yaşlılıkta çok işe yarayabilir. Zira yaşla birlikte kas kütlesi azalıyor ve kuvvet antrenmanları, kas kaybını yavaşlatabilir.

Ne kadar kuvvet antrenmanı yapmalı?

ABD Fiziksel Aktivite Yönergeleri, kuvvet antrenmanlarının haftada iki veya daha fazla seans halinde yapılabileceğini gösteriyor.

Seansların mümkün olduğu kadar çok kas grubunu içermesi gerektiği de vurguluyor.

Buna göre bacak, kalça, sırt, karın, göğüs, omuz ve kolları çalıştıran 4 ila 6 farklı egzersiz yapılmalı.

British Journal of Sports Medicine adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırmanın ortak yazarı olan McDonough, konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:

Haftada sadece 1-3 saat orta düzeyde aerobik egzersizin ve 1-2 kez de kuvvet antrenmanı yapmanın tüm nedenlere bağlı ölüm riskini önemli ölçüde azalttığını gördük.

 

Independent Türkçe, Washington Post, BJM Journals

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU