HDP Grup Başkanvekili Beştaş: İki yıldır kapatma davası var bu gizli tanık şimdiye kadar neden konuşmadı

Beştaş, “Açıkça oyun oynuyorlar, kumpas kuruyorlar. Bu kumpası gizli kurmaya bile ihtiyaç duymuyorlar” dedi

Fotoğraf: AA

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, HDP'nin kapatma davasına ilişkin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın hukukçu gibi davranmadığını, kapatma davasıyla partilerine kumpas kurulmaya çalışıldığını iddia etti.

"İki yıldır kapatma davası var. Bugüne kadar bu gizli tanık niye konuşmadı? Gizli tanık niye ortaya çıktı? Kim emretti?" sorularını soran Beştaş, şunları söyledi:

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı daha önce iki defa reddedilen Hazine yardımına bloke koyma talebini 3’üncü kez 13 Aralık 2022’de bir daha sundu. Bunun üzerine nedense AYM bekledi ve 29 Aralık’ta yani 16 gün sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na “Sen bloke istiyorsun ama senin elinde ne var, bana 5 gün içinde delilleri gönder” dedi. Aslında bu yazıyı yazması bile ellerinde bloke koymak için hiçbir gerekçe olmadığını ortaya koyuyor. AYM somut gerekçe istedi. Peki, ne yaptı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı o ana kadar elinde olmayan zaten mevcutta da bulunmayan delil arayışına girdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

31 Aralık 2022 günü, yani 29 Aralık’tan 2 gün sonra hepimiz yeni yıla girmeye hazırlanıyoruz, her taraf kapalı ama nedense bir gizli tanık gidiyor adliyeye. Niçin gidiyor? Gizli tanık gazetecilerle ilgili beyanda bulunmak için davet ediliyor. Ama nasıl oluyorsa o gizli tanık HDP Kapatma Davasıyla ilgili bir beyanda bulunuyor. Film senaryosu olacak kadar garip. Bir ifade vermiş sözde, 2 Ocak 2023 günü yani yeni yılın ikinci gününde başsavcılık hemen bu ifadeyi göndermiş. Emniyete demiş ki böyle bir ifade var, bana belge gönderin. Nasıl olmuşsa 100 sayfalık hazır belge başsavcılığa gönderilmiş. Bunlar da 3 Ocak’ta bunu AYM’ye göndermiş. Sonra 5 Ocak’ta da AYM bloke kararı koymuş. Bunun neresinde hukuk var, delil olma özelliği var? Bunun neresinde adalet var? Hiçbir yerinde.

Açıkça oyun oynuyorlar, kumpas kuruyorlar. Bu kumpası gizli kurmaya bile ihtiyaç duymuyorlar. Yani şunu bilmiyorlar mı? Bizler o belgeleri alacağız, tarihlerine bakacağız. Bu gizli tanık yerin dibinden mi çıktı? İki yıldır kapatma davası var bu gizli tanık şimdiye kadar neden konuşmadı? Bloke kararından sonra iki gün içinde tatil gününde bu gizli tanık nasıl ortaya çıktı? Kim emretti? Bunların hepsi yalan diyoruz. HDP’yi kapatmak istiyorsunuz, bunu anladık. Paramızı kesmek istiyorsunuz; halkımızın vergileriyle anamızın ak sütü kadar helal o desteği kesmek istiyorsunuz, bunu anladık. Şimdilik kestiniz.

EYT teklifi yeterli değil 

Beştaş, Meclis Başkanlığına sunulan EYT teklifine de değinerek, şöyle devam etti:

Mevcut teklifi incelediğim kadarıyla yeterli değil. Bunu destekleyeceğiz ama bunun daha da genişletilmesi için çabamıza devam edeceğiz. Bir kere stajyer ve çıraklar uygulama dışında. Niye? 8 Eylül 1999 tarihinde çırak olanların sigorta girişi yapılamıyor. Bu kabul edilemez bir şey. Onların da kapsama alınması gerekiyor. Bu şekilde milyonlarca emekçi var.

Yine 2 milyon 250 bin totalde emekli olacak, 5550 TL alacaklar. Açlık sınırının altında, yani emekli olmaları yetmeyecek. Biz HDP olarak en düşük emekli maaşının en az 8 bin 500 TL olarak düzenlenmesini istiyoruz. Tabii ki yılda da iki defa bunun güncellenmesi gerektiğini düşünüyoruz. İntibak Yasasının mutlaka çıkarılması gerekiyor. Emeklilerin en önemli taleplerinden biri bu. Bir diğer haksızlık Bağ-Kur'lular EYT kapsamına alınmaması. Bağ-Kur'lular 9 bin gün prim ödüyorlar. SSK’liler 5 bin gün prim ile emekli oluyorlar, Bağ-Kur’lular olamıyorlar. Bunun da kapsama alınması için Genel Kurul’da da komisyonda da sonuna kadar direneceğiz, önerilerimizi sunacağız.

Erdoğan aday olamaz 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2023 seçimlerinde yeniden aday olabilmesine ilişkin tartışmalara yönelik değerlendirmesi sorulan Beştaş şu yanıtı verdi:

Halk kendilerini sıfırlayacak. Onlar istedikleri kadar kronometreyi sıfırlarınlar. Sözlerim anayasadır diyor. Böyle bir tabloyla karşı karşıyayız. Haftalardır tartışılıyor bu mesele. Yıllardır hukuk camiasında tartışılıyor. Anayasa çok açık; bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı adayı olabilir. Nokta. Burada hukuk dilinde, anayasa dilinde bir kimse demekle önüne arkasına bir cümle veya ek bir madde koymamakla, herhangi bir kimsenin -ki bu sadece Erdoğan değil- iki defadan fazla cumhurbaşkanı adayı olmayacağını söylüyor.

Şöyle bir şey yapsaydılar, ben Anayasa Komisyonundaydım bu teklif yasalaşırken. Hiçbiri şunu düşünmedi, geçici bir madde koymaları gerekirdi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçtikten sonra bir süre şartı verilseydi anlaşılırdı. Ama önüne arkasına bir şey koymamış. Bu nedenle aday olamaz. Kronometre örneği de kendilerini her şeyin üstünde gördüklerini gösteriyor. Onlar kendilerince bir kronometre koydular Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle birlikte ama bu kronometreyi halk kurdu. 14 Mayıs’ı bekliyor. Az kaldı. Bizce olmaz, aday olamaz. Aday olmasının tek yolu Meclis’in seçim kararı vermesidir. Bu ülkede hala bir anayasa varsa, hala hepimiz o anayasaya uymak zorundaysak tablo çok açık.

Restorasyon yapıyorlar

Beştaş, 6'lı Masa'nın ortak politikalar mutabakat metnine ilişkin değerlendirmesi sorulan Beştaş şunları söyledi:

 İlk notlara bakabildim. Bir restorasyon projesi olduğu görülüyor. Daha önce de kamuoyuna yansıyanlardan bunu biliyoruz. Restorasyon yapıyorlar. Şunu düzelteceğiz, bunu düzelteceğiz. Köklü yapısal radikal bir çözümden ziyade, AKP’nin yarattığı adaletsizliği, hukuksuzluğu, demokrasisizliği, anayasasızlığı bir nebze olsun tamir etmeye çalışıyorlar. Ama AKP’den önce, AKP ilk geldiğinde bu ülkede her şey güllük gülistanlık değildi. Biz mevcut zararımızı giderelim ama üstüne yeni bir şey koymalıyım yaklaşımında değiliz. Olumsuz diyemem.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU