Bayraktar: Alçak yörünge takım uyduları üzerinde çalışıyoruz

BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, uzayla ilgili çalışmaları yürütecek girişimi kurduklarını ve Kızılelma’nın ardından yörünge transfer araçları üzerinde çalıştıklarını kaydetti

Fotoğraf: Selçuk Bayraktar / Independent Türkçe

BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Beyoğlu Belediyesi’nin düzenlediği Beyoğlu Sohbetleri Türkiye Yüzyılı Buluşmaları’nın konuğu oldu.

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın ardından konuşma yapan Bayraktar, yönetim kurulu başkanı olduğu BAYKAR’a ilişkin sunum gerçekleştirdi ve soruları yanıtladı.

"Bayraktar TB3 ve Kızılelma bir gün görev alırsa, muharebe tarihinde devrim yapacaklar"

Geçen yıl aralık ayında Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Kızılelma'nın ilk uçuşunu yaptığını hatırlatan Selçuk Bayraktar, "Bayraktar TB3 ve Kızılelma bir gün görev alırsa, muharebe tarihinde devrim yapacaklar. Şimdiden not düşmüş olayım” yorumunu yaptı.

Kendilerine Kızılelma’dan sonra sırada ne olduğunun sorulduğunu da aktaran Bayraktar, uzayla ilgili çalışma yürütecek bir girişim kurduklarını belirterek, "Alçak yörünge takım uyduları üzerinde çalışıyoruz. Alçak yörünge takım uyduları ve yörünge transfer araçları" dedi.

Bayraktar ayrıca Akıncı’nın ardından Kızılelma belgeselinin yolda olduğunu da sözlerine ekledi.

"Dışarıdan aldığımız, kendi insanımızla yaptığımız en vasat teknolojiden daha kötü"

ABD'yle yaşanan F-35 krizinde, söz konusu uçakların verilmemesine ilişkin olarak da değerlendirmede bulunan Selçuk Bayraktar, “Ülkemizin savunma sanayiinde dünyaya nam saldığı yoldayız. Dışarıdan aldığımız, kendi insanımızla yaptığımız en vasat teknolojiden daha kötü” dedi.

Bayraktar şöyle devam etti:

Savunma sanayimizde 20 sene öncesinde böyle bir ivme yoktu. Her alanda başarılıyız diyemem ama savunma sanayii iyi bir ivme yakaladı ve bu sivil alana taşınırsa ülkemiz iyi bir yere gelebilir. İyi bir ivmemiz var. İnsansız hava araçlarında, kendi sınıfında en iyisi diyebileceğimiz aracı yaptık.

“Medeniyetimizin bakış açısını göstermiş olduk”

Ukrayna’ya hibe edilmek üzere başlatılan ‘TB2’ bağış kampanyasına da değinen Bayraktar; Norveç, Kanada, Litvanya, Polonya, İspanya gibi ülkelerde başlatılan kampanyanın kendilerini etkilediğini belirterek, “Bunu bağışlıyoruz’ dedik. Medeniyetimizin bakış açısını göstermiş olduk” yorumunu yaptı.

"Asıl dönüştürmemiz gereken savunma sanayiinde değil sivil alanda"

Gecede Türkiye'deki savunma ve teknoloji yatırımları hakkında da konuşan Bayraktar, “Devlet kendi kurumlarına aktardıklarını özel sektörün teknolojistlerine aktarsa yeniler gelir. TEKNOFEST'ten yetişen bir kuşak var. Dönüşüm ve ivme yüksek. Asıl dönüştürmemiz gereken savunma sanayiinde değil sivil alanda” dedi.

 

Selçuk Bayraktar Independent Türkçe.jpg
Selçuk Bayraktar / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“Muhatap yetkililer”

Savunma sanayiinde Ukrayna’ya desteğin Rusya’yla diplomatik soruna neden olup olmayacağına ilişkin bir soruya ise Bayraktar, “Ben vakıf değilim” yanıtını verdi ve sorunun muhatabının yetkililer olduğunu ifade etti.

"Biz 'satmayız' diyebiliyoruz ama devlet karar veriyor"

Savunma sanayiine ilişkin hangi ülkeye satış yapılıp yapılmayacağına nasıl karar verildiği şeklindeki soruya ise Selçuk Bayraktar, şu yanıtı verdi:

Buna devlet karar veriyor. Biz ‘satmayız‘ diyebiliyoruz ama devlet karar veriyor. Tam biz karar vermiyoruz. Dünyada da bu böyle, savunma sanayiinde…

"Cumhur İttifakı'nın adayı bildiğim kadarıyla çok uzun zamandır belli"

Cumhur ittifakının adayı olup olmayacağı da esprili bir dille sorulan Bayraktar, "Cumhur İttifakı'nın adayı bildiğim kadarıyla çok uzun zamandır belli. Ben de siyasette değilim yani. Niye böyle? Bir taraftan bana çok kızıyorlar, niye siyasete girmiyorsun diye. Girmiyoruz ki, atılan iftiraya cevap veriyoruz, bir taraftan da 'illa gel'. Niye geleyim? İşimle ilgili şikayet var mı, memnun değil misiniz? İşimi yapamıyor muyum? Dünyada İHA'lardan, SİHA'lardan genelde herkes memnun. Halklar para topluyor, düşünün. Böyle şeyler tarihte olmadı pek. Bu dönüşüm tamamlananana, misyonumuz sona erene kadar elimizden geleni yapacağız" yanıtını verdi.

Can Sağlığı Vakfı: “Onkoloji alanında çalışılacak”

Savunma sanayiinde birlikte çalıştıkları annesi Canan Bayraktar’ın öncülüğünde Can Sağlığı Vakfı’nı kurduklarını belirten Selçuk Bayraktar; psikiyatri, genetik, immunoloji ve onkoloji gibi alanlarda çalışmalar gerçekleştireceklerini kaydetti.

Babasını akciğer kanserinden kaybettiğini vurgulayan Bayraktar, özellikle kanser hastalıklarının araştırılacağı ve sağlık alanında da toplumun, insanlığın faydasına işler yapmaya çalışacaklarını belirtti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU