Kılıçdaroğlu, 800 yıl önce yaşamış büyük dedesinin türbesini ziyaret edecek

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun önümüzdeki cumartesi "Büyük Yörük Türkmen Buluşması"na katılmak üzere gideceği Konya Akşehir'deki programından önce "büyük dedem" dediği Seyyid Mahmut Hayrani'nin türbesini bir kez daha ziyaret edeceği öğrenildi

Kılıçdaroğlu,  "Büyük dedem" dediği Seyyid Mahmut Hayrani'nin türbesini cumartesi günü yine  ziyaret edecek

Konya'nın Akşehir ilçesinde 28 Ocak 2023 Cumartesi günü yapılacak olan "Büyük Yörük Türkmen Buluşması"na katılacak olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun program öncesi bir kez daha "büyük dedem" dediği Seyyid Mahmut Hayrani’nin Türbesi’ni ziyaret edecek.

Alevilikte ehlibeyt soyundan geldiğine inanılan kimi büyük aileler "ocak" olarak adlandırılıyor.

Kılıçdaroğlu'nun ailesi de Aleviler arasında "Kureyşan" adıyla bilinen tanınmış bir ocağa mensup.

Tunceli Nazimiye merkezli Kureyşan Ocağı zaman içerisinde Erzincan, Sivas, Erzurum, Bingöl, Muş, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep gibi illere de dağılmış.

Ancak bu ocağın büyük atalarından biri olarak kabul edilen ve 13. yüzyılda yaşadığına inanılan Seyyid Mahmut Hayrani'ye ait türbe ise Tunceli'den uzak bir noktada Konya Akşehir'de bulunuyor.

Hayrani'nin bir süre burada yaşadığı ve M.S.1269 yılında Akşehir'de vefat ettiği iddia ediliyor.

Hayatı hakkında fazla bilgi olmamakla birlikte yaşadığı dönemde sevilen sayılan bir kişi olduğu belirtilen Seyyid Mahmut Hayrani dışında yine tarihte Akşehir'de yaşadığına inanılan Nasreddin Hoca'nın da Kureyşan Ocağı'ndan olduğu yönündeki iddialar daha önce de dillendirildi.

 

kılıçdaroğlu.png
Kılıçdaroğlu, Seyyid Mahmut Hayrani Türbesi'nde dua ederken 

 

"Dedem Seyyid Mahmut Hayrani" demişti

Kılıçdaroğlu, bir dönem Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi olan Fikret Bila'ya yaptığı ve 3 Aralık 2011 günü haberleştirilen açıklamasında etnik kimliğiyle ilgili bir tartışmayı gündeme getiren AK Partili Hüseyin Çelik'e cevaben "Sayın Çelik'e önerim şu, gitsin Akşehirlileri sorsun. Benim dedemin türbesi Akşehir'de, şimdi ben bunu yok mu sayayım? Gitsin araştırsın. Dedem Seyyid Mahmud Hayrani'dir" demişti.

Kılıçdaroğlu'na göre ailesinin mensubu olduğu Kureyşan Ocağı, 13. yüzyılda bugünkü İran'ın kuzeydoğusunda bulunan Horasan’dan ilk olarak Konya Akşehir taraflarına geldi, 16. yüzyılın başında Yavuz Sultan Selim-Şah İsmail çekişmesinden kaynaklanan baskılar nedeniyle yaşadıkları yeri terk ederek Dersim'e yani bugünkü Tunceli'ye göç etti.

 

yörüktürkmen.jpg
Kılıçdaroğlu, Yörük Türkmen buluşmasına katılacak 

 

Önce ataya ziyaret sonra Yörük ve Türkmenlerle buluşma

Kılıçdaroğlu, Konya Akşehir'e yaptığı ziyaretlerde Hayrani'nin türbesini ziyaret etmeyi ihmal etmiyor.

En son 26 Mayıs 2022'de ziyaret etmişti. İki gün sonra yani 28 Ocak 2023 Cumartesi günü Büyük Yörük Türkmen Buluşması için bir kez daha Akşehir’e gidecek olan Kılıçdaroğlu’nun programına buluşmadan önce Hayrani’nin türbesine ziyarette eklendi.

 

aliyaman.jpg
Prof.Dr. Ali Yaman, Hacı Bektaş Veli'nin türbesini ziyarette / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Ocak ulularının ziyaret edilmesi önemli, manevi güç alıyorlar"

Alevilik üzerine araştırmalar yapan Prof. Dr. Ali Yaman, Seyyid Mahmut Hayrani'nin Kureyşan Ocağı silsilesinde önemli bir isim olduğunu ve ocağa mensup dedelerin kendilerini "Biz Seyyid Mahmut Hayrani'nin soyundanız" diye tanımladıklarını söyledi.

Yaman, Alevi geleneğinde ocak mensuplarının kendi pirlerini ziyaretin önemli olduğunu da ekleyerek, "Ocak ulularının düzenli olarak ziyaret edilmesi, niyaz edilmesi önemlidir. Bir şekilde insanlar manevi güç alıyorlar. Hem de atalara saygı açısından da önemi var" diye konuştu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU