Antarktika'da yüzölçümü Kilis ilini, kalınlığı 150 metreyi bulan bir buzdağı anakaradan koptu

Sebebi iklim değişikliği değil

(AFP/Arşiv)

Antarktika'da yaklaşık Kilis'in yüzölçümü büyüklüğünde bir buzdağı 22 Ocak'ta koptu. Britanya Antarktika Araştırması'nın (British Antarctic Survey-BAS) dün yaptığı açıklamaya göre 1550 kilometre karelik buzdağı, iklim değişikliği yüzünden değil buz parçalanması denen doğal süreç sebebiyle ayrıldı.
 


1521 kilometre kare yüzölçümüne sahip Kilis'e yaklaşan buzdağı, 150 metre kalınlığındaki Brunz Buz Sahanlığı'ndan ayrılarak okyanusa karıştı.

BAS'ta görev yapan buzulbilimci Dominic Hodgson şöyle konuştu:

Bu buz parçalanması olayı bekleniyordu. Brunt Buz Sahanlığı'nın doğal davranışının bir parçası. İklim değişikliği ile bağlantılı değil.

Antartika'nın batısındaki Brunt Buz Sahanlığı'ndan Şubat 2021'de de 1270 kilometrekarelik bir buz kütlesi koparak ayrılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

150 metre kalınlığındaki Brunt Buz Sahanlığı, Antartika kıyısında her yıl 2 kilometre batıya doğru sürükleniyor. Bu hareketin sonucu olarak bölgede buz dağları ve büyük buz kütleleri oluşuyor.

Antarktika'da 2022, sıcaklık kayıtlarının tutulmasından bu yana en sıcak 5. sene oldu.

Avrupa Birliği'nin iklim değişikliği programı Copernicus, Şubat 2022'de buzulun boyutunun 44 yıllık uydu gözlem tarihinde kaydedilen en düşük seviyeye ulaştığını belirlemişti.

 

Independent Türkçe, AFP, NDTV, AA

DAHA FAZLA HABER OKU