Pancar suyunun egzersiz sırasında kas gücünü artırdığı ispatlandı

Bulgular, besinle alınan nitratın insandaki kas performansını nasıl artırdığının arkasındaki mekanizmaları ortaya koyuyor

(Unsplash)

Araştırmacılar, pancar suyundaki aktif molekül olan besinsel nitratın tüketilmesinin egzersiz sırasında kas kuvvetini artırabileceğini saptadı. Bu keşif, daha iyi egzersiz takviyelerine önayak olabilir.

Daha önceki çalışmalar besinsel nitratın egzersiz kalitesini arttırdığını göstermişti. Fakat vücudun bu molekülü hücrelerimiz tarafından kullanılmak üzere kimyasal nitrik okside nasıl dönüştürdüğü belirsiz kalmıştı.

Önceki haftalarda Acta Physiologica akademik dergisinde yayımlanan yeni çalışmada bilim insanları, sindirilen nitratın bacak egzersizleri yapan 10 sağlıklı gönüllünün tükürük, kan, kas ve idrarındaki dağılımını izledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları, besinle alınan nitrat moleküllerinin vücudun neresinde aktif olduğunu araştırarak, faaliyete geçen mekanizmaları daha iyi anlamaya çalıştı.

Araştırmacılar, uyluk kasının 5 dakikadan uzun sürede 60 kez azami yoğunlukta kasılmasını içeren egzersiz sırasında quadriceps kasındaki nitrat seviyelerinde önemli bir artış saptadı.

Bilim insanları nitrat artışının, katılımcıların plasebo aldıkları zamana kıyasla kas kuvvetinde yaklaşık yüzde 7 oranında yükselişe yol açtığını söylüyor.

Birleşik Krallık'taki Exeter Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Andy Jones, "Araştırmamız, pancar suyunda yaygın bulunan besinsel nitratın performans artırıcı özelliklerine ilişkin geniş bir kanıt bütünü sağladı" diyor.

Dr. Jones, "Heyecan verici şekilde bu son çalışma, besinsel nitratın insan kas performansını neden artırdığının arkasındaki mekanizmalar hakkında bugüne kadarki en iyi kanıtı sağlıyor" diye ekliyor.

Daha önceki çalışmalarda, işaretlenmiş besinsel nitrat alımından sonra doku ve vücut sıvısında nitrat artışı tespit edilmişti.

Ancak yeni araştırmada, bilim insanları nitratın nerede arttığını ve aktif olduğunu doğru değerlendirebildi.

Ayrıca tüketilen nitratın vücut tarafından egzersiz performansını arttırmak için nasıl kullanıldığına da ışık tutabildiler.

Çalışmanın bir sınırlamasına atıfta bulunan araştırmacılar, besinsel nitrat takviyesinin genellikle pancar suyuyla yapıldığını ancak katılımcılar tarafından içecek tüketilseydi sonuçların nasıl farklı olabileceğinin bilinmediğini söylüyor.

Araştırma genç erkek popülasyonunda gerçekleştirildiğinden, bilim insanları kadınların ve yaşlıların takviyeye nasıl tepki verdiğini belirlemek için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini belirtiyor.

ABD'deki Ulusal Sağlık Enstitüleri'nden çalışmanın bir diğer yazarı Barbora Piknova, "Bu çalışma, muhtemelen bir nitrik oksit kaynağı görevi gören kas nitrat seviyelerinin egzersiz performansı için önemli olduğuna ilişkin ilk doğrudan kanıtı sunuyor" diyor.

Dr. Piknova, "Bu sonuçlar sadece egzersiz alanı için değil, muhtemelen nitrik oksit eksikliğiyle ilgili kas ve sinir hastalıkları ve metabolik hastalıkları hedefleyenler gibi diğer tıbbi alanlar için de önemli göstergelere sahip" diye ekliyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU