Sancar: Seçim kararının açıklandığı an cumhurbaşkanının görevden affını isteme anına dönüşecektir

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar "Bu seçim bir rejimi oylama seçimi olacaktır" diye konuştu

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Sancar'ın konuşmasında yaklaşan seçim vardı. Seçim tarihinin "aşağı yukarı" netleştiğini aktaran Sancar, "AKP genel başkanı 14 mayıs olarak açıkladı. Bugüne kadar zamanında olacak diyordu her sözü gibi bundan da caydı. Bizler HDP ittifaklarımız halkımız hangi tarihte yapılırsa yapılsın bu seçime hazırız. Bu seçim kararının açıklandığı an cumhurbaşkanının görevden affını isteme anına dönüşecektir" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sancar şöyle devam etti: 

Bu kez iktidarın atı alıp Üsküdar'ı geçmesi o kadar kolay olmayacak. Atı da Üsküdar'ın yolunu da bulamayacaklar. önümüzdeki seçimler bir seçimin ötesinde anlama sahiptir. Bunun iktidar da farkında. Sadece bir parlamenter ve cumhurbaşkanlığı seçimi olmayacak. yaşamak istediğimiz ortak geleceğin belirlenmesi seçimi olacaktır. Bu seçim bir rejimi oylama seçimi olacaktır.  

"İktidar savaş politikalarıyla toplumsal muhalefet güçleri arasına nifak sokmaya çalışıyor"

Ekonomide yaşanan krize de değinen Sancar "Her gün yerini bir paket açıklıyorlar güya bunlar onların seçim yatırımları ya da gelecek vaatleri ama hepsi aldatmaca" diye konuştu.

Sancar şunları kaydetti:

Sosyal konut projesi dediler açıkladıkları projenin yandaş müteahhitlerini kurtarma planı olduğu kısa sürece ortaya çıktı. Halkı kiracı kendi yandaşlarını da emlak zengini yapıyorlar. Üstelik insanlar bugün kira ödeyemez durumda. Barınma hakkı artık esamesi okunmayacak hale getirilmiştir. Bir çatıyı bile yoksul halka çok görev yoksul halkı sermayenin ve kendi iktidar hedeflerinin esiri haline getirmek isteyen projelerdir bunlar.

Durmadan vergi affı getiriyorlar.  Kendi yandaşlarını kurtarmaktır dertleri, KYK borçlusu milyonlarca genç var, faizler silindi yalanı yatsıya bile yetişmedi. Milyonlarca genç halen binlerce lira ana para ve faiz altında ezilmektedir.  

Emekliden emekçiden dar gelirliden yoksullardan EYT’lilerden esirgenen kaynaklar nereye gidiyor biliyoruz, işte bu düzenin yalan ve kara propagandasına harcanıyor. Troller ordusuna ve en büyük kalem savaş politikasına harcanıyor. Bu iktidar savaş politikalarıyla ayakta kalmaya çalışıyor, savaş politikalarıyla toplumsal muhalefet güçleri arasına nifak sokmaya çalışıyor.  

Bahçeli'ye tepki

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin partisinin grup toplantısında HDP'nin kapatılmasıyla ilgili yaptığı çağrıya tepki gösteren Sancar şunları kaydetti:

Bugün iktidarın küçük ortağı buradan esti, gürledi yine. Anayasa Mahkemesi’ne talimatlar gönderiyor. Bırakın talimatları, Anayasa Mahkemesi’ni tehdit ediyor. Açık ve net bir şekilde şantaj yapıyor. Artık Anayasa diye bir şey kalmadı. Apaçık bir şekilde Anayasa’yı ihlal etme, bırakın ihlal etmeyi ayaklar altında alma konusunda en ufak bir çekinmeleri yok. Çünkü kurtuluşları hukuksuzlukta, zorbalıktadır. Ne diyor bugün, Anayasa Mahkemesi neyi görüşecekmiş 25 Ocak’ta… Seçimlerin adil ve demokratik geçebilmesi için bizim hakkımızdaki kapatma davasının seçimler sonrasına ertelenmesini istedik. Bunu kendimiz için değil Türkiye’deki bütün demokrasi güçleri, adalet ve özgürlük, emek ve barış idealleri için istiyoruz. Anayasa Mahkemesi’ni tehdit ediyor, diyor ki ‘Eğer bu kararı derhal HDP aleyhine almazsanız, yani bu talebi reddetmezseniz hainsiniz.’ Şimdi yargıya bundan daha açık bir tehdit olabilir mi? Bu sadece MHP’nin sözü, söylemi olarak anlaşılmamalıdır. Bu iktidarın politikasıdır. Bu rejimin politikasıdır. Hesabını halka birlikte verecekler.

 

Muhalefet partilerine de seslenen Sancar "Bu kadar açık anayasa ihlalleri bu zorbalık ve tehdit politikası karşısında sessiz kalamazsınız. Sessiz kaldığınız her zorbalığın pratiği eninde sonunda ülkeye egemen kılınmak istenen sistemin bir aynasıdır. O aynayı hep birlikte görelim bu planları hep birlikte bozalım. 'HDP’nin kapısına kilit vurulsun' diyor. Biz anahtar partiyiz diyoruz onlar kilit diyor. Tonlarca kilit getirseniz hepsini açarız biz" ifadelerini kullandı.

"Üçüncü yol var"

Sancar konuşmasının devamında şunları kaydetti:

Türkiye halklarına iki bloğa mahkum olmadıklarını söylüyoruz ve seçeneği ortaya koyuyoruz. Yeni yaşamı özgürlükten eşitlikten demokrasiden yana olan genç ve dinamik bir siyaseti inşa ediyoruz. Tüm toplumu da ne statüko ne restorasyon denklemine mahkum bırakacağız. Böyle bir mecburiyet yoktur çünkü bizler varız, üçüncü yol var.

Açık ve net diyoruz ki bu topraklarda yaşayan tüm halkların inançların kimliklerin kültürlerin cinsel yönelimlerin adayını arıyoruz, adayını tartışıyoruz, böyle bir aday çıkarmak istiyoruz. İşçilerin emekçilerin ezilenlerin alın teri dökenlerin adayı olacak bir isim. Kadınların gençlerin ekolojistlerin temsilcisi olacak bir ses.

Meclis seçimlerine de yine yeniyi kurma, demokratik cumhuriyete giden yolu eşit yurttaşlık, özgürlük temelinde açma hedefiyle hazırlanıyoruz. HDP olarak hedefimiz Meclis’i en geniş katılımlı tüm renklerin halkların, inançların temsil edildiği bir platforma çevirmektir.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU