HDP'yi "yok saymak" kime yarıyor? "Millet İttifakı korkularından kurtulmalı"

Seçimlere 4 aydan kısa bir süre kaldı. Altılı Masa hala adayını açıklamış değil. Bu konudaki eleştirilere HDP ile diyalog kurmama ve iletişime geçmemesi de tepkilere yol açıyor

Türkiye seçim sathı mahalline girdi. Bugün itibariyle seçimlere 110 gün kaldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi Grup Toplantısı'nda seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağının işaretini vermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan, dün akşam Bursa'da gençlik buluşmasında seçimin 14 Mayıs'ta olacağına yönelik mesajını yineleyerek, "10 Mart'ta Cumhurbaşkanı olarak bu yetkimizi kullanacağız ve 60 gün süre var o süreyi de YSK değerlendirecek" dedi.

Bir sürpriz olmazsa cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin 14 Mayıs'ta yapılacağı kesin.

İktidar bunun erken seçim olmadığını, sadece öne almak olmak olduğunu iddia ederken, muhalefet tam tersini savunuyor.

Tabii ki tartışmalar bununla sınırlı değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçüncü kez aday olup olamayacağı, yeni seçim kanunun geçerliliği gibi tartışmalı birçok konu var.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti başta olmak üzere muhalefetteki parti temsilcileri işin peşini bırakmayacaklarını, tüm hukuki yollara başvuracağını söyledi.

HDP'nin desteğini alamayan adayın ilk turda kazanması neredeyse imkansız

Nihai kararı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verecek ve tartışma da noktalanacak. Zira YSK'nın kararlarına itiraz yolu kapalı.

 

Pervin Buldan - Mithat Sancar
Pervin Buldan - Mithat Sancar / Fotoğraf: AA

 

Cumhur İttifakı, Erdoğan'ın adayını açıklayalı aylar oldu ve seçim çalışmasına başladı.

Seçimlere kısa süre kalmasına rağmen Altılı Masa adayını hala belirlemedi. Bu belirsizliğin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) yaklaşımları da tam netlik kazanmadı.

Kamuoyu araştırmalarına göre ise HDP'nin destek vermediği hiçbir adayın birinci turda kazanma ihtimali neredeyse imkansız. 

Bu nedenle Millet İttifakı veya bir diğer ismiyle Altılı Masa, HDP'yi yok saydığı, görmezden geldiği için kimi kesimlerce sürekli eleştiriliyor.

"Altılı Masa aday belirlemede HDP'yi dikkate almalı"

Altılı Masa'yı eleştirenlerden biri de eski Kültür ve Turizm Bakanı Fikri Sağlar.

Ortak aday belirlenirken HDP'nin de beklentilerinin dikkate alınması çağrısında bulunan Sağlar, "HDP'ye ‘görünmez parti' muamelesi yapmak AKP'ye yarıyor. Sıkışınca mektup okutanların 6'lı masayı hapsetmeye çalıştığı köşeden artık çıkılmalı. Ortak adayın belirlenmesinde HDP, TİP ve Sosyalist Güç Birliği'nin beklentileri dikkate alınmalıdır" paylaşımında bulundu.

 

 

Geçen günlerde İz gazetesinden Pınar Teke'nin sorularını yanıtlayan Selahattin Demirtaş da Türkiye'de Kürt sorunu ve HDP olunca söz konusu olduğunda herkesin kendini özel harekatçı gibi konumlandırdığı eleştirisinde bulunmuştu.

Aslında sadece Demirtaş değil, şimdiye kadar HDP'li birçok üst düzey yönetici, partilerinin "vebalı" muamelesi gördüğünü söyledi, söylüyor.

HDP'yi yok saymak, "vebalıymış" gibi uzak durmak Cumhur İttifakı'na mı yoksa Millet İttifakı'na (Altılı Masa) mı yarıyor?

"HDP desteği olmadan birinci turda seçim kazanma imkansız"

Independent Türkçe'ye değerlendirmede bulunan siyaset bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, HDP'yi yok saymanın Altılı Masa'nın zararına bir durum olduğu görüşünde.

 

Tanju Tosun
Tanju Tosun / Fotoğraf: Twitter

 

Tosun'a göre özellikle cumhurbaşkanı seçimi için konuşulduğunda yapılan kamuoyu anketleri her iki ittifakın da HDP desteği almadan birinci turda seçim kazanma ihtimalinin neredeyse imkansız.

HDP'nin büyük olasılıkla aday çıkaracağını, ikinci turda da HDP seçmenin önemli bir kısmının Millet İttifakı'na yöneleceğini düşündüğünü kaydeden Tosun, "Fire tabii ki olabilir. Bunu neden söylüyoruz? çünkü özellikle son dönemde iktidarın uyguladığı ekonomi politikaları HDP seçmeninde iktidara karşı çok ciddi bir antipati üretti ve çok sert bir kutuplaşma oluştu" yorumunu yatı.

"Millet İttifakı için hala atılabilecek ortak adımlar var"

İktidar ile HDP seçmeni arasında sosyal mesafe aşıldığı için bu saatten sonra Cumhur'un yakın durması ittifak bileşenlerinin kompozisyonuna bakıldığında mümkün görünmediğine değinen Prof. Dr. Tosun, devamında şunları kaydetti:

Ama Millet İttifakı için hala atılabilecek ortak adımlar var ki bu da demokrasi üst söylemi üzerinden inşa edilebilir. Birinci turda ayrı ayrı adaylar ile çıksalar bile bu demokrasi üst söyleminde Millet İttifakı'nın daha proaktif bir söylem geliştirmesi ikinci turda HDP seçmeninin azımsanmayacak ölçüde Millet İttifakı'na yönelmesine imkan sağlayabilir."

"Kullanılan sert dil Kürt seçmenleri kaybettirdi"

Siyasal iletişimci ve kamuoyu araştırmacısı Dr. İbrahim Uslu da HDP'nin hiçbirine yaranamadığını söyledi.

 

İbrahim Uslu
İbrahim Uslu / Fotoğraf: Twitter

 

Cumhur İttifakı'nın bugüne kadar kutuplaştırmaya zemin hazırlamak için HDP'yi kriminalize ettiğini ifade eden Uslu, "Bu kısmen işe yaradı gibi görünüyor ama bir bedel de ödedi" dedi.

HDP'ye karşı kullandığı sert dil nedeniyle Cumhur İttifakı'nın Kürt seçmenleri kaybettiğine vurgu yapan Uslu, "HDP gibi bir sosyolojiyi görmezden gelmenin ya da onun desteği ve katkısını alamamanın her iki bloğa da yarattığı maliyetler var. HDP seçmeninin büyük çoğunluğu yani 11 puanın yaklaşık 1 puanı Erdoğan'a oy verebileceğini söylerken diğer 10 puan muhalefete oy vereceğini ifade ediyor" diye konuştu.

"Oy vermede aday profili önemli"

İkinci turda seçmenin kendi vicdanıyla baş başa kalacağını ve HDP seçmenin büyük ekseriyetinin muhalefetin ortak adayına oy vereceğini aktaran Dr. Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Burada tamamının da sandığa gidip oy vereceğini varsayamayız. Eğer bu sürede incitici süreçler yaşanırsa ya da muhalefetin ikinci tura kalan adayını çok içine sindiremiyorsa o zaman bir kısmı da sandığa gitmez. Az bir kısmı Erdoğan'a, bir kısmı sandığa gitmez bir kısmı da muhalefetin adayına verir. İşte ne kadarı sandığa gitmeyecek veya ne kadarı sandığa gidip muhalefetin adayına oy verecek onu da adayın profili önem kazanacak."

"Millet İttifakı korkularından kurtulmalı"

Siyasal iletişimci ve stratejist Ateş İlyas Başsoy da kimsenin HDP'yi yok saymak gibi bir lüksü olmadığı görüşünde.

 

Ateş İlyas Başsoy
Ateş İlyas Başsoy / Fotoğraf: Twitter

 

Millet İttifakı başta olmak üzere muhalefetin korkularından kurtulması çağrısında bulunan Başsoy, sözlerini şöyle tamamladı:

Millet İttifakı ‘Ne dersek AKP'ye yarar, Erdoğan mağdur olur, bize şöyle derler, böyle derler' zihniyetin de kurtulmalı. Şu halleriyle ‘konu komşu ne der' diye kendini eve kapatan insanlara benziyorlar. AKP konu ve komşuysa, HDP de konu ve komşu…"

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU