Birleşik Krallık'ta resesyonun daha önce düşünülenden daha ağır olacağı tespit edildi

Uzmanlar, gerilemenin önceden tahmin edilenden daha uzun sürmeyebileceğini söylüyor

(Reuters)

Ekonomistler, Birleşik Krallık'ı (BK) vurması beklenen resesyonun daha önce düşünülenden iki kat daha kötü olabileceği uyarısında bulunuyor.

Fırlayan ev faturaları, yavaş büyüme ve uzun süreli ekonomik gerileme tahminleri, son zamanların en kötüsü olduğu düşünülen zorlu ekonomik ortamla mücadele eden milyonlarca Britanyalıyı olumsuz etkiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kötüleşen durum, daha az devlet desteği ve daha yüksek vergilerle karşı karşıya kalan Britanyalılar için geçen hafta beliren olası toparlanma işaretleri giderek daha uzak görünüyor. Danışmanlık firması EY'nin ekonomistleri, gelecek üç yılın her birinin geçmiş beklentilerinden daha kötü geçebileceğini düşündüklerini söyledi.

Bu açıklamadan yalnızca üç ay önce EY Item Club, bu yıl gayri safi yurtiçi hasılada (GSYH) yüzde 0,3'lük bir daralmanın ardından gelecek yıl yüzde 2,4'lük bir büyüme ve 2025'te yüzde 2,3'lük bir artış öngörmüştü.

Ancak pazartesi günü yayımlanan güncellenmiş bir tahmine göre, bu yıl yüzde 0,7'lik sert bir düşüşün ardından gelecek iki yılda yüzde 1,9 ve yüzde 2,2'lik büyüme olması bekleniyor.

EY'nin BK Başkanı Hywel Ball, "BK'nin ekonomik görünümü sonbaharda tahmin edilenden daha kasvetli bir hal alırken BK, hafızalardaki, en yaygın şekilde beklenen resesyonlardan birine girmiş olabilir" dedi.

Ancak EY, resesyonun daha önce tahmin edilenden daha acımasız olsa da daha uzun sürmeyebileceğini belirtti.

Ülkenin halihazırda resesyona girip girmediği hâlâ belirsiz. Resesyon, GSYH'nin iki çeyrek yıllık periyotta üst üste daralması olarak tanımlanıyor.

Ekonomi geçen yılın üçüncü çeyreğinde zaten küçülmüştü. Ama geçen hafta açıklanan GSYH rakamları ekonominin kasımda beklenmedik bir şekilde büyüdüğünü göstermesiyle, bazı ekonomistler 4. çeyreğin olumlu olabileceğini düşünüyor.

Ancak ne olursa olsun, BK'nin bu yıl resesyona girmesi ve yazın büyümeye devam etmeden önce ilk yarı boyunca küçülmesi bekleniyor.

EY, resesyonun ekonomiye muhtemelen 1980'ler, 1990'lar ve 2000'lerdekinden daha az zarar vereceğini de belirtiyor.

Ball, "Tek umut ışığı şu ki daha önce tahmin edilenden daha derin bir resesyon yaşanacak olsa da mutlaka daha uzun olacak diye bir şey yok" dedi.

Ekonominin 2023'ün ikinci yarısında büyümeye dönmesi beklenirken, son üç ayda enerji fiyatları, Kovid-19 veya jeopolitik kaynaklı kayda değer, yeni bir beklenmedik sarsıcı olay yaşanmadı.

Öte yandan enerji fiyatları düşerken, geçen yıl faaliyetlerin önündeki en büyük engel olan yüksek ve artan enflasyon da gerilemeye başlamış olabilir.

Ekonomistler, hükümetin enerji destek programının nisan başından itibaren 500 sterlin (yaklaşık 11 bin 615 TL) daha az destek sunmasıyla yaşanacak büyük sıçramayı da hesaba katarak, enflasyonun bu yıl ortalama yüzde 7,2'ye ulaşacağını tahmin ediyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU