İspanya'daki bombalı mektuplar: "Batılı yetkililer saldırının arkasında Rus askeri istihbaratının olduğunu düşünüyor"

"Putin, askeri istihbarat teşkilatına Avrupa'da gizli operasyonlar hazırlaması ve yürütmesi için büyük serbestlik tanıdı. Ancak Kremlin'in bombalı mektup operasyonuna ne ölçüde dahil olduğu bilinmiyor"

Saldırılarda ölen olmazken Ukrayna Büyükelçiliği'nde çalışan bir kişi, zarfın açılması sonrasında meydana gelen patlamada hafif yaralanmıştı (Reuters)

İspanya'da 6 farklı adrese düzenlenen bombalı mektup saldırısıyla ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı.

The New York Times'ın (NYT) ABD yetkililerine dayandırdığı habere göre Rus askeri istihbaratının, beyaz üstünlük yanlısı ırkçı Rus İmparatorluk Hareketi adlı grubu saldırıyı düzenlemesi için yönlendirdiği düşünülüyor.

Gazete, saldırıyı araştıran hem İspanyol hem de yabancı müfettişlerin son haftalarda merkezi St. Petersburg'da olan Rus İmparatorluk Hareketi'ne odaklandığını yazdı. ABD yetkilileri, Washington'ın iki sene önce terör örgütü ilan ettiği grubun Rus istihbarat teşkilatlarıyla bağlantılı olduklarını iddia etti. Hareketin önemli üyelerinin İspanya'ya gittiği ve bu kişilerin aşırı sağcı İspanyol örgütlerle bağlantı kurduğu ileri sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adları açıklanmayan kaynaklar, saldırının arkasındaki Rus yetkililerin Avrupa ülkelerini hazırlıksız yakala niyetinde olduğunu söyledi. ABD yetkililerine göre eylem ayrıca Rusya'nın, Ukrayna'ya yardım eden NATO ülkelerinde saldırı düzenleyebileceğinin sinyalini vermeyi de amaçlıyor.

NYT'ye konuşan ABD'li ve Batılı yetkililer, Moskova'nın Avrupa'da saldırı ve sabotaj girişimlerine hazır olduğuna dair hiçbir işaretin olmadığını savundu. Rus yetkililerin zaten bunun NATO'yu da çatışmaya çekeceğini düşündükleri ileri sürdü. Haberde "Aynı nedenle, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve generalleri bir NATO ülkesine konvansiyonel bir saldırı emri vermedi" ifadesi kullanıldı.

Ancak kaynaklara göre Kremlin, Ukrayna'da büyük aksilikler yaşarsa bu tutumunu değiştirebilir:

Putin, askeri istihbarat teşkilatına Avrupa'da gizli operasyonlar hazırlaması ve yürütmesi için büyük serbestlik tanıdı. Ancak Kremlin'in bombalı mektup operasyonuna ne ölçüde dahil olduğu bilinmiyor.

ABD'li yetkililer, İspanya'daki saldırıların arkasında, Rusya ordusunun askeri istihbarat servisi GRU'da görev yapan subayların olduğunu iddia etti. Üst düzey bir ABD yetkilisine göre İspanyol müfettişler, saldırıya karıştığına inanılan bazı kişileri tanımladı.

İspanya polisiyle çalışan ABD ve Birleşik Krallık istihbaratı, GRU ve Rus İmparatorluk Hareketi'nin bombalı mektuplardan sonra birleştiğini düşünüyor.

Ancak haberde grupla Rus hükümetinin "sadece bazı noktalarda" benzer düşündüğü yazıldı. Rus İmparatorluk Hareketi, Ukrayna savaşında beceriksiz olduğu gerekçesiyle Kremlin'i eleştiriyor. Grup ayrıca Putin'i yolsuzlukla suçluyor. ABD yetkilileri buna rağmen Moskova'nın "Batılı devletleri baltalama ve Avrupa'da kaos yaratma" hedefini grubun da paylaştığını ileri sürdü. Rus istihbaratının böylece Rus İmparatorluk Hareketi'nın eylemlerini etkilediği iddia edildi.

Ne olmuştu?

İspanya'da kasım sonu ve aralık başında çoğu başkent Madrid olmak üzere 6 farklı adrese bombalı mektup gönderilmişti. Adresler arasında Başbakan Pedro Sanchez'in ofisi, ABD ve Ukrayna büyükelçilikleri, İspanya Savunma Bakanlığı, Zaragoza'daki bir silah fabrikası ve Madrid'deki Torrejon de Ardoz askeri üssü vardı.

 

Independent Türkçe, The New York Times, The Telegraph

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU