Alkolü bırakan bağımlıların 18 günde yaşadığı gelişme, bilim insanlarını şaşırttı

Bulgular alkolizmle mücadele için umut verici

Alkol bağımlılarında görülen en yaygın yoksunluk belirtileri arasında titreme, terleme ve uykusuzluk yer alıyor (Pixabay)

Yeni bir çalışma, alkolü bırakanların çoğunun sadece birkaç hafta içinde önemli bilişsel ilerlemeler gösterdiğini ortaya koydu.

Alcohol and Alcoholism adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırma, ciddi alkol bağımlılığı olan kişiler için umut vaat ediyor.

Şiddetli alkol kullanım bozukluğundan (AKB) mustarip kişiler, genellikle içkinin etkilerine karşı bir tolerans geliştiriyor ve aynı etkiyi elde etmek için giderek daha fazla alkol alma ihtiyacı hissediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak yüksek seviyede alkol tüketimi, bilginin saklanması ve geri çağırılması gibi çok sayıda bilişsel işlevin gerilemesine sebebiyet veriyor. Hatta daha ciddi vakalarda beyin hasarı bile gözlemlenebiliyor.

Fransa'daki Picardy Jules Verne Üniversitesi'nden araştırmacılar, bu olumsuz etkilerin tamamen ortadan kalkmasının mümkün olup olmadığını anlamak için bir deney yaptı.

Deneyde şiddetli AKB'den mustarip 32 kişi alkolden uzak tutuldu ve çalışma süresi boyunca incelendi. Bunlardan 24'ü erkekti.

Her katılımcı belirli aralıklarla Alkolle İlişkili Nöropsikolojik Bozulmanın Kısa Değerlendirmesi'ne (BEARNI) tabi tutuldu.

Alkolle ilgili testlerin altın standardı sayılan bu değerlendirme, alkoliklerin bilişsel durumunun gözlemlenmesini sağlıyor.

Test sonuçlarını inceleyen araştırmacılar, katılımcıların yüzde 63'ündeki bilişsel yeteneklerin sadece 18 gün ayık kaldıktan sonra geri geldiğini tespit etti.

Araştırmacılar bunun bağımlılıkla mücadele açısından epey kısa bir süre olduğunu belirtiyor.

Bu da alkolizm tedavisinde kısa sürede bile belirgin bir iyileşme elde edilebileceği anlamına geliyor.

Öte yandan araştırmacılar, kesin sonuçlara varmadan önce deneylerin tekrarlanması gerektiğini vurguluyor.

Zira 32 katılımcı bilimsel deneyler için genellikle az bir sayı olarak görülüyor.

Aynı zamanda bu deneyde katılımcıların nikotin kullanımı gibi diğer olası bağımlılıkları da hesaba katılmadı.

Örneklemin çeşitlendirilmesi ve katılımcılar arasındaki çeşitli farklılıkları göz önüne alınması alkolizmle mücadelede daha etkili bilimsel kanıtlar elde edilmesini sağlayabilir.

 

Independent Türkçe, IFL Science, Alcohol and Alcoholism

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU