Elif Çakır: Bir sabah milletvekilleri bir uyanacaklar ki Meclis feshedilmiş…

Karar yazarı, Erdoğan’ın “Meclis’i feshetme yetkisi” ile ilgili ifadelerini tekrar gündeme getirdi

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarlarından Elif Çakır, haziran ayında yapılması planlanan seçimlerle ilgili iktidarın son günlerdeki açıklamalarına dikkati çektiği köşe yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2017 yılında kullandığı “Yalan söylüyor. Ne diyor, ‘Cumhurbaşkanı Meclisi feshedebilir’. Cumhurbaşkanının Meclisi fesih yetkisi falan yok. Böyle bir şey yok. Akşam yatıyor bir başka yalan, sabah kalkıyor bir başka yalan. Adeta yalan makinesi” şeklindeki ifadeleri hatırlattı.

Elif Çakır, bugünkü köşe yazısında AK Parti cephesinden seçimlerin öne çekilmesiyle ilgili yapılan açıklamaları anımsattı:

AK Partili yetkililerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan da seçim tarihini “birazcık” öne alacaklarını açıkladı ve zaten uzunca bir süredir de seçim hazırlıklarını yürüttüklerini söyledi. Hafta sonu Antalya’da partisinin düzenlediği bir etkinlikte konuşan Erdoğan’ın sözleri şöyle: “Belki tarihi birazcık öne alacağımız seçimlerle ilgili hazırlıklarımızı zaten uzun bir süredir yürütüyorduk.” (8 Ocak)

Peki, seçim tarihini “birazcık” nasıl öne alacak Cumhurbaşkanı Erdoğan? Muhalefet partileri AK Partinin seçim tarihini “birazcık” öne çekmesine yönelik Meclis’e getireceği teklife destek vermeyeceklerini söylüyor. İktidar kanadı ise seçim tarihinin bir miktar öne çekilmesini istiyor. Hatta istemenin ötesinde kafalarında seçim tarihi 14 Mayıs olarak netleşmiş durumda. Peki bu durumda ne olacak? Ne olacağını AK Partili yetkililer günlerdir söylüyorlar; iktidarın dediği olacak, seçimler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirlediği tarihte gerçekleşecek.

AK Partiler dahil Meclis’teki bütün milletvekilleri bir sabah uyandıklarında bir bakacaklar ki görevleri sona ermiş, çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan parlâmentoyu feshetmiş, ülke seçime gidiyor. Böyle okuyunca ortaya çıkan tablo baya tuhaf duruyor değil mi? Gerçek tam olarak böyle ama AK Partili yetkililer bunu normal, sıradan bir seçim prosedürüymüş gibi anlatıyorlar.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ “nasıl olacağının prosedürünü” muhalefete rest çekerek şöyle anlatmıştı:

“İki türlü seçime gitme imkanı var. Birisi Meclis’in 360 milletvekiliyle karar almasıyla diğeri de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis’i feshetmesiyle. 18 Haziran değil de başka bir tarih söz konusu olacak olursa bunlardan birisi uygulanabilir. Muhalefet ‘ben bu işte yokum’ derse kendileri bilir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis’i feshetme ihtimalini ve yetkisini gündeme getiren ilk ismin Hamza Dağ olduğunu söyleyelim.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan’ın ifadelerini tekrar gündeme getiren Çakır, şöyle yazdı:

Oysa 16 Nisan referandum sürecinde AK Partili siyasetçiler hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde “Cumhurbaşkanının Meclis’i feshetme yetkisi yok, nereden çıkartıyorsunuz” diyerek yeri göğü inletmişlerdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Mart 2017 tarihinde Beştepe’de düzenlenen “Rumeli-Balkan Buluşması”nda yaptığı konuşmada, Anayasa Değişikliği Kanununda Meclis’i fesih yetkisinin olmadığını söyleyerek, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu şu sözlerle hedef almıştı:

“Yalan söylüyor. Ne diyor, ‘Cumhurbaşkanı Meclisi feshedebilir’. Cumhurbaşkanının Meclisi fesih yetkisi falan yok. Böyle bir şey yok. Akşam yatıyor bir başka yalan, sabah kalkıyor bir başka yalan. Adeta yalan makinesi.”

Erdoğan’ın bu açıklamasının videosuna Sabah gazetesinin arşivinden ulaşmak mümkün.

Erdoğan 27 Mart 2017 tarihinde Büyükçekmece’de sözlerini yineledi, şöyle dedi:

“Cumhurbaşkanı’nın Meclis’i feshetme yetkisi var diyor. Yalan söyleme. Cumhurbaşkanı’nın Meclis’i feshetme yetkisi yok. Bunu ispat et, ben Cumhurbaşkanlığından istifa edeceğim.”

Erdoğan aynı günün akşamında çıktığı Show TV- HaberTürk ve Bloomberg HT ortak yayınında CHP liderine fesih yetkisi yok meydanı okudu: “Her şeyden önce Sayın Kılıçdaroğlu bu maddeleri okumamış. Bir defa 18 maddeden haberi yok. Cumhurbaşkanı, 5 artı 5 iki dönem seçilir. Bir defa Cumhurbaşkanının Meclisi fesih yetkisi yok. Dürüst ol, yalan söyleme. Dinleyenler de zannediyorlar ki hakikaten Cumhurbaşkanının fesih yetkisi var. Böyle bir yetki yok.” (27 Mart 2017)

Oysa Cumhurbaşkanının Meclisi feshetme yetkisi Anayasa Değişikliği Kanununda yer alıyordu. Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan da AK Partili siyasetçiler de inkar ettiler, böyle bir maddenin olmadığını söylediler ısrarla.

 

Karar

DAHA FAZLA HABER OKU