Ben 12 yaşında bir çevreciyim, işte daha sürdürülebilir yaşam için hepimizin yapabileceği 5 şey

Kim olursanız olun ve nerede yaşarsanız yaşayın, olumlu yönde fark yaratmaya katkıda bulunabilirsiniz

Gençler çevresel değişim ve sürdürülebilir kalkınmanın itici gücü. En az suçlu olan da biziz, en çok acı çekecek olan da (EarthxTV)

Dokuz yaşımdan beri EarthxTV'de Wild Wonders with Brooke'u (Brooke'la Vahşi Harikalar) çekiyorum. Üç yıl sonra, vahşi dostlarımın durumları daha da kötüleşmeden harekete geçmenin her zamankinden daha acil olduğunu hissediyorum. Çektiğimiz program bana, hayvanların ve ekosistemlerin sesini duyurabileceğimi hissettiriyor. Umarım bu sesi dinlemeye hazır insanlar vardır. İnsanları eğlendirmenin yanı sıra, onları çevreci hareketin tam içinden hikayelerle bilgilendirebiliyorum.

Hayatımın çoğunu gezegenimizi koruma mücadelesinin ön saflarında, dünyanın en büyük ve en cesur korumacılarıyla geçirdikten sonra fark ettim ki, kim olursanız olun ya da nerede yaşarsanız yaşayın olumlu yönde fark yaratmaya katkıda bulunabilirsiniz. Değişim burada başlıyor, her birimizle.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gençler çevresel değişim ve sürdürülebilir kalkınmanın itici gücü. En az suçlu olan da biziz, en çok acı çekecek olan da. Sesimiz önceki nesillerden bize miras kalan, gezegenimizde süregelen küresel krizin ortasında büyük değişimler yaratmaya dair kitlesel potansiyele sahip. En önemlisi, bugünün çevrecilerinin görevini devralacak olan bizleriz.

Küçük değişimlerin muazzam etkileri olabileceğine gerçekten inanıyorum. Bu küçük değişikliklerin neler olabileceği bana sık sık soruluyor. Bu yüzden çevre hakkında endişeli her gencin bugünden itibaren uygulamaya başlayabileceği bazı basit eylemler öneriyorum.

1. Azalt, yeniden kullan, dönüştür

Sürdürülebilirlik her zaman üç klasik kuralla başlar: Azalt, yeniden kullan, dönüştür. Tek kullanımlık plastiklerden kaçınarak atığı azaltmak bir klişe gibi görünebilir. Yine de daha iyi öğün planlaması, çevre dostu ambalaj kullanımı, yerel ve sürdürülebilir ürünleri ve çiftçilerimizi desteklemeyle değişimi başlatabiliriz. Hayat pahalılığı krizi sürerken, israfın en başından önlenmesi tasarruf etmemize de yardımcı olur.

Yeniden kullanılabilir ve geri dönüştürülmüş eşyalar da sürdürülebilir bir yaşam sürmek için önemli. Bir zamanlar çöpe atacağımız şeyleri onarmak, ileri dönüştürmek ve onlara yeni bir hayat üflemek aslında havalı ve şık. Dünya'yı kurtarma görevinde hem yaratıcılığınızı hem de paranızı koruyorsunuz.

2. Etik markaları destekleyin

Vahşi yaşamımızın ve daha da önemlisi tüm ekosistemlerin, benzeri görülmemiş bir krizle karşı karşıya olduğu ve koruma çabalarının önünü göremediği bir dünyada yaşıyoruz. Vahşi yaşama ve ekosistemlere zarar verilmesini tek başımıza durdurmak, bireylere zor görünebilir fakat canlıların yaşam koşullarını iyileştirmek için günlük hayatımızda birlikte yapabileceğimiz çok şey var. Birçok STK ve internet sitesi, hayvan refahı konusunda geride kalanların yanı sıra kullanmaya başlayabileceğimiz, hayvan deneyi yapmayan markaların güncel listelerini sunuyor. Pazarı tabandan yeniden şekillendirmenin anahtarı, olumlu değişim için bilinçli tüketici tercihleri yapmak.

3. Karbon ayak izinizi takip edin

Orman yangınlarından sellere ve kuraklıklara, karbon salımlarındaki artış doğa ananın her köşesi üzerinde yıkıcı etki yarattı ve yabani türleri yok olmaya her zamankinden fazla yaklaştırdı. Bireysel karbon ayak izimizin farkında olmamız çok önemli. Ne yediğiniz, ne giydiğiniz ve nereye gittiğiniz üzerine düşünmeye başladığınızda, her zaman kolayca ulaşabileceğiniz daha çevre dostu ve sağlıklı bir alternatif bulursunuz.

Neden daha fazla meyve ve sebze içeren, daha dengeli bir beslenme düzenini tercih ederek başlamıyorsunuz? Bunun da ötesinde toplu taşıma, bisiklet, veya yürüyüş gibi sürdürülebilir işe gidiş-geliş seçenekleri, sizin ve gezegenin sağlığı için faydalı olacak basitçe yapabileceğiniz değişimler. "Yeşil" hayatımızın her alanına yayılabilir ve birçok kişi bu değişimi yaparsa basit bir hareket muazzam bir gelişimle sonuçlanabilir.

4. Doğal yaşam alanlarına saygı gösterin

Ekosistemimizin her bir parçası, biz ve çevremizdeki diğer tüm yerel habitatlar da dahil birbiriyle ilişkili ve vazgeçilmezdir. Dolayısıyla doğanın güzelliğinden bir anı sosyal medyada paylaşmak yerine, bitkilere basmaktan ya da hayvanlara zarar vermekten kaçınmak için patikaları izlemek ve yerlere çöp atmamak gibi eylemler, biyoçeşitliliğimizi korumaya daha kayda değer katkılar sağlayabilir. Unutmayın, sağlıklı ekosistemler olmadan çok sevdiğimiz vahşi yaşamın hiçbirine sahip olamayız.

5. Sürdürülebilirlik hakkında bilgi edinin

Aslında bu her şeyden önce gelmeli ve devam eden bir süreç olmalı! Gezegenimizde şu anda neler olduğunu, neden yaşandıklarını, onları neden önemsememiz gerektiğini ve en önemlisi bu durumla mücadele etmek için neler yapabileceğimizi bilmeliyiz. Ayrıca herkesin birbirinden bağımsız olmadığını ve şu anda parçalanma tehlikesiyle karşı karşıya olan, aynı ekosistem modeli bütününün birer parçası olduğumuzu unutmamalıyız.

İhtiyaç duyduğumuz şey kitlesel değişim ve ne kadar erken olursa o kadar iyi. Sonuçta nicelikteki değişiklik nitelikte değişimlere yol açar. Bu yüzden, değişim yaratma ve vahşi yaşamı koruma çabalarım hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, Wild Wonders with Brooke'u izlemeyi ve köklü değişiklikler yapma görevimde bana katılmayı unutmayın.

Brooke Carter, bir Afrika vahşi yaşamını koruma destekçisi.



https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU