Taliban'ın iki ABD'liyi serbest bıraktığı bildirildi

Sinemacı ağustosta Kabil'de çekim yaparken tutuklanmıştı

(AFP)

Taliban'ın, Afganistan'da gözaltında tuttuğu iki ABD'liyi serbest bıraktığı CNN tarafından bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanalın, konuya aşina olan ve ismini açıklamadığı birden fazla kaynağa dayandırdığı haberine göre, sinemacı Ivor Shearer ve ailesinin isminin gizli tutulmasını istediği başka bir tutuklu serbest bırakıldı.

The Washington Post'un haberine göre ikili salı günü Katar'a ulaştı.

Post'a konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili, "Birleşik Devletler, Afganistan'da alıkonan iki ABD yurttaşının serbest bırakılmasını memnuniyetle karşılıyor" dedi.

Uygun olan her türlü yardımı sağlamaya devam ediyoruz. Bu ABD yurttaşlarının yakında ailelerine kavuşacak olmasından dolayı çok mutluyuz. Bu kişilerin ve ailelerinin mahremiyetine saygı duyduğumuz için isimleri teyit etmeyeceğiz.

Shearer, ağustosta Afgan yapımcı Feyzullah Bakş'la birlikte Afgan tarihinin son 40 yılını konu alan bir belgesel üzerinde çalışırken Kabil'de gözaltına alınmıştı.

Gazetecileri Koruma Komitesi'ne göre ikili, o ayın önceki haftalarında ABD drone saldırısında El Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'nin öldürüldüğü Kabil'in 10. Bölgesi'nde çekim yaparken, yaklaşık 50 kişilik bir "silahlı istihbarat görevlisi" grubu gelip belgeselcilerin gözlerini bağladı ve bilinmeyen bir yerde gözaltında tutarak onları "Amerikan casusu" olmakla suçladı.

Eylülde ABD Donanması gazilerinden Mark Frerichs, uyuşturucu baronu ve Taliban'ın üst düzey müttefiki olduğu iddiasıyla 17 yıldır Guantanamo Körfezi'nde tutulan Beşir Nurzai karşılığında yapılan esir takasında Afganistan'dan serbest bırakılmıştı.

NPR'nin haberine göre, Taliban'ın Hakkani Ağı grubu tarafından tutulduğu düşünülen Frerichs, ülkede inşaat mühendisliği projeleri üzerinde çalışıyordu.

Üç ay sonra, ABD'li WNBA yıldızı Brittney Griner de bir başka esir takası anlaşmasıyla Rusya'dan serbest bırakılmıştı.

ABD'deki ligler tatildeyken Rus profesyonel basketbol liginde oynayan Griner, şubatta Moskova havalimanında kenevir yağı içeren buharlaştırıcı kartuş bulundurduğu iddiasıyla tutuklanmıştı.

Daha sonra Griner, bir Rus ceza kolonisinde 9 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Griner aralık başlarında kötü şöhretli bir uluslararası silah tüccarı ve Rus istihbarat ajanı olduğu iddia edilen Viktor karşılığında serbest bırakılmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU