Elon Musk'tan @ElonJet açıklaması: "Oğlumun içinde olduğu arabayı takip edip önünü kestiler"

"Aileme zarar verilmesini destekleyen Sweeney ve diğer kuruluşlara karşı yasal işlem yapılıyor"

Musk'ın askıya aldığı hesabı yaklaşık 500 bin kişinin takip ediyordu (Reuters)

Elon Musk'ın özel jetini takip eden Twitter hesabı @ElonJet, önce yasaklandı, sonra eski haline getirildi ve nihayetinde yeniden askıya alındı.

Hesabın arkasındaki genç bilgisayar programcısı Jack Sweeney, halka açık uçuş verilerini kullanarak Musk'ın da aralarında yer aldığı bir dizi milyarderin jetlerinin konumlarını Twitter'dan yayımlıyordu.

Musk, hesabın kapatılmasından sonra gelen eleştirilere karşı açıklama yaparak, küçük oğlu X'i taşıyan aracın takip edildiğini ve önünün kesildiğini söyledi.

Olaydan Sweeney'nin sorumlu olduğunu ima eden milyarder, yasal işlem başlattığını yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sweeney, 11 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Musk'ın platformu devralmasının ardından hesabın "gizlice kısıtlandığını" söylemişti.

Genç yazılımcı son olarak da 14 Aralık Çarşamba günü hesabın tamamen askıya alındığını duyurdu. Ancak günün ilerleyen saatlerinde hesap yeniden aktifleştirildi.

Sweeney, "Evet, geri döndüm" yazarak hesabının yeniden aktifleştirildiğini açıklarken, dakikalar sonra hesap yeniden askıya alındı. Üstelik bu kez Sweeney'nin kişisel hesabı (@JxckSweeney) da kapatılmıştı.

ABD'nin Florida eyaletinde üniversite öğrenimi gören Sweeney, CNN'e konuştu ve hesapları kapandığında Twitter'dan uyarı aldığını belirtti.

Buna göre, uyarıda şirketin "dikkatli bir inceleme" yaptığı ve kuralları ihlal ettiği için hesabı kalıcı olarak yasaklamaya karar verdiği ifade ediliyordu.

Günün ilerleyen saatlerinde Musk da Twitter hesabından konuyla ilgili bir dizi tweet paylaştı. İlk tweette, "Herhangi birinin gerçek zamanlı konum bilgisini açık eden hesaplar, fiziksel güvenlik ihlali nedeniyle askıya alınacaktır" dendi:

Gerçek zamanlı konum bilgisi içeren sitelerin bağlantısını paylaşan gönderiler de dahil. Öte yandan konum verilerini biraz gecikmeli yayımlamak güvenlik sorunu değildir, o yüzden bu tür paylaşımlarda sorun yok.

"Arabamın önü kesildi, içinde oğlum vardı"

Musk diğer tweetlerinde ise önceki gece iki yaşındaki oğlu X'in büyük bir tehlike atlattığını yazdı. 

"Dün gece Los Angeles'ta lil X'i taşıyan arabayı çılgın biri takip etti (içinde benim olduğumu düşünüyordu). Daha sonra aracın önünü kesti ve kaportaya tırmandı" diyen milyarder, sözlerini şöyle sürdürdü:

Aileme zarar verilmesini destekleyen Sweeney ve diğer kuruluşlara karşı yasal işlem yapılıyor.

 


Konuyla ilgili BBC'ye açıklamada bulunan Sweeney ise olayın @ElonJet hesabıyla ilgili olduğu iddiasını reddetti.

Musk'ın gönderisine yorum yapan Wes Walser adlı bir kullanıcı da milyarderin konum verilerinin halihazırda halka açık olduğunu vurguladı:

Dostum, uçağının uçuş planı herkese açık bir bilgi ve zaten birçok site tarafından takip ediliyor. Yasal süreçte iyi şanslar.

Hesabı kapatmayacağını söylemişti

Musk ve Sweeney arasındaki polemik, 2022'nin başında ayyuka çıkmıştı. Ocak ayında Sweeney, özel jetini takip etmeyi bırakması için Musk'ın, kendisine 5 bin dolar teklif ettiğini söylemişti.

Genç bilgisayar programcısı, kendisinin 50 bin dolar ya da Tesla'da staj imkanı istediğini kaydetmişti. Musk ise bunu kabul etmemiş ve Sweeney'i engellemişti.

Öte yandan milyarder, 6 Kasım Pazar günü Twitter'dan yaptığı açıklamada @ElonJet hesabını kapatmayacağını söylemişti.

Teknoloji milyarderi, "Aslında burada doğrudan bir kişisel güvenlik riski var. Ama buna rağmen, ifade özgürlüğüne bağlılığım, uçağımı takip eden hesabı yasaklamamamı gerektiriyor" diye yazmıştı.

 

Independent Türkçe, The Verge, BBC, CNN

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU