Suudi Arabistan Veliaht Prensi: Körfez-Çin Zirvesi yeni bir tarihi dönemi başlatıyor

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Körfez ülkelerinin Çin ile stratejik ortaklık düzeyini yükseltmeye büyük önem verdiğini belirtti

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Riyad'daki Körfez-Çin Zirvesi’nde yaptığı konuşma. Fotoğraf: SPA

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Selman bin Abdulaziz, Körfez-Çin zirvesinin açılışında yaptığı konuşmada, zirvenin Çin ile yeni bir tarihi dönemi başlattığını söyledi. Zirvenin, her alanda işbirliğini derinleştirmeyi, bölgesel ve uluslararası konularda görüşleri koordine etmeyi amaçladığını ifade ederek, bu işbirliğinin Çin ile olan dostluğun tarihsel derinliğe sahip olduğunu dile getirdi.

Veliaht Prens’in bu açıklaması, başkent Riyad’da Kral Abdulaziz Uluslararası Konferans Merkezi'nde Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri ve Çinli heyet başkanlarının huzurunda, Kral Salman bin Abdulaziz adına başkanlık yaptığı zirve sırasında geldi. Prens Selman açıklamasında, “Bugün, bölgenin ve dünyanın karşı karşıya olduğu birçok zorluk ve bu zorluklarla yüzleşmek için ortak kolektif eylemi harekete geçirmemizi gerektiren istisnai koşullar ışığında bir araya geliyoruz” şeklinde konuştu.

KİK ülkelerinin Pekin'i kendileri için vazgeçilmez ve önemli bir ortak olarak gördüklerini ve bu ortaklığın olumlu meyvelerinin ortak çıkarlara ve bölgenin güvenlik ve istikrarına yansıdığına dikkati çeken Veliaht Prens, Çin'in Devlet Başkanı Şi Cinping liderliğinde ulaştığı hızlı ekonomik büyüme ve büyük teknik gelişmenin bir başarı öyküsü olduğunu aktardı.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Körfez ülkelerinin Çin ile stratejik ortaklık düzeyini yükseltmeye büyük önem verdiğini belirterek, bu ortaklığın kazanımlarını en üst düzeye çıkarmak için çaba sarf edildiğini ayrıca iddialı kalkınma planları ışığında deneyim alışverişinde bulunma ve çeşitli ortaklıklar oluşturma arzusuna dikkati çekti.

Körfez-Çin ilişkilerindeki hızlı gelişmeye ve iki taraf arasındaki stratejik işbirliği alanlarındaki çeşitliliğe övgülerini dile getiren Veliaht Prens, ticaret, yatırım, enerji, eğitim, bilimsel araştırma, çevre ve sağlık gibi konularda işbirliğinin seviyesini daha geniş ufuklara taşımayı hedefleyen KİK ülkeleri ve Çin ile aralarındaki stratejik ortaklığa değer verdiklerini aktardı. Veliaht Prens ayrıca, iki taraf arasındaki işbirliğine yönelik stratejik çerçevenin güçlendirilmesindeki önemi nedeniyle 2023-2027 dönemine ilişkin ortak eylem planlarına değindi.

Açıklamasında, son yıllarda KİK ülkeleri ile Çin arasındaki ticaret hacmindeki kayda değer artışa da değinen Veliaht Prens, iki taraf arasında bir serbest ticaret bölgesinin kurulmasına yönelik müzakereleri görüştükten sonra büyümenin devam etmesini beklediğini aktardı. Prens Selman, bunun karşılıklı ticari çıkarların yönetimini kolaylaştırmak, gelecek vadeden yatırım fırsatlarından maksimum fayda sağlamak ve iki taraf arasındaki ortaklık alanlarının genişlemesini sağlamak için olduğunu vurguladı.

Muhammed bin Selman, KİK ülkelerinin gıda güvenliği ve küresel tedarik zincirlerinin entegrasyonunu ve enerji güvenliğini iyileştirmekte dahil olmak üzere küresel zorlukları ele almanın yollarını keşfetmek için Çin ile yakından çalışmakla ilgilendiğini bildirdi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Körfez ülkelerinin, Çin'in işbirliği yolunu canlandırmak ve uluslararası çok taraflı eylemi güçlendirmekle ilgili inisiyatifler ortaya koyma çabasını takdir ettiğini belirterek, uluslararası toplumun odak noktasını işbirliğine, kalkınmaya ve insanlığın karşı karşıya olduğu ortak zorluklara yeniden yönlendirmenin önemi konusunda Pekin ile aynı düşüncelere sahip olduğunu kaydetti.

Körfez ülkelerinin bölgede güvenlik ve istikrarı artırmak için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğine vurgu yapan Suudi Arabistan Veliaht Prensi, tüm bölgesel ve uluslararası gerilimler ve  çatışmalar için siyasi çözümlere ve diyaloğa olan bağlılıklarına vurgu yaptı. Ayrıca, milislerin ve paralı askerlerin tüm Arap topraklarından çekilmesi çağrısında bulundu.

Diğer yandan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin başlangıcından bu yana Körfez İşbirliği Konseyi ile iletişim halinde olduğunu belirterek, küresel zorlukların üstesinden gelmedeki başarısına ve iki taraf arasında ekonomik ve endüstriyel entegrasyonu sağlama olasılığına işaret etti.

Körfez ülkeleriyle ilişkilerin karşılıklı güvene dayalı olduğuna dikkati çeken Cinping, ülkesinin küresel güvenlik çalışmalarında ön saflarda yer aldığını, uluslararası güvenliğe, kendi güvenliğine ve artan petrol ithalatına sarsılmaz desteğini sürdüreceğini söyledi.

İki taraf arasında yatırım konseyi, nükleer güvenlik merkezi kurma ve temiz enerjiye yatırım, bilgi işlem, dijital ekonomi ve kültür alanlarında işbirliğini geliştirme çalışmalarına vurgu yapan Çin Devlet Başkanı, ödeme sistemini yerel para birimlerinde etkinleştirmek için ortak çabalara değindi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU