Japon şirketleri gıda atıklarını dönüştürmek için yaratıcı yollar buldu

Çorbadan yakıt, kurumuş yemek artığından çimento üretiliyor

Japonya'da kişi başı gıda atığı miktarı yıllık yaklaşık 40 kilogram (Reuters) 

Japonya'daki üç şirket, gıda atıklarını değerlendirmek için yaratıcı yollar kullanıyor.

Takaşiho'da 2005'teki kasırganın yok ettiği demiryolu sistemi üzerinde kurulan yeni bir hat, turistlere kırsaldaki kasabanın nefes kesen manzaralarını görme fırsatı sağlıyor.

Üstü açık ve iki vagonlu trense Japon mutfağının geleneksel çorbalarından "tonkotsu ramen"den arta kalan malzemelerden üretilen yakıtla çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hattın yapımını üstlenen Takaşiho Amaterasu Demiryolları, çorbanın üretiminde kullanılan hayvansal içyağları ulaştırma şirketi Nishida Shoun'la birlikte yakıta dönüştürüyor.

Bu süreçte ülkedeki 2 bin restorandan toplanan ve tempura yapımından artan kızartma yağları da değerlendiriliyor. Kızartılmış deniz ürünleri ve sebzelerle hazırlanan tempura da tonkotsu ramen çorbası gibi Japon mutfağının ünlü yemeklerinden.

Demiryolu firmasının yöneticisi Hiroyoşi Saitoh, günde 3 bin litre biyoyakıt üretilen projeyle ilgili şunları söyledi:

Bunun sadece turistleri çeken bir etkinlik olmasını istemedik. Biyodizel yakıtı kullanarak halkın, özellikle de geziye gelen öğrencilerin çevre meseleleriyle ilgili bilinçlenmesini hedefledik.

Başkent Tokyo'daki Fabula adlı girişimse sürdürülebilir beton projesi yürütüyor.

Uluslararası araştırma şirketi Chatham House'un verilerine göre beton yapımında kullanılan çimento, küresel karbon salımının yüzde 8'ini oluşturuyor.

Tokyo Üniversitesi'nden araştırmacıların 2021'de kurduğu Fabula, sürdürülebilir bir alternatif sunarak kurumuş yemek atıklarından çimento üretiyor.

Şirket, bu işlemlerde portakal ve soğan kabuklarının yanı sıra lahana artıklarını ve çay yapraklarını kullanıyor.

Fabula'dan Takuma Oishi, "İleride inşaat malzemeleri isteyen şirketlerle ellerinde artık gıda bulunan firmalar arasında aracı olabiliriz" dedi.

Çimentonun yüzde 100 yenilebilir olduğuna dikkat çeken Oishi, yeterli teknolojik ilerleme kaydedildiğinde mobilyaların bile yenilebileceğini öne sürdü.
 


Tokyo'da yer alan tasarım şirketi NOD ise 3D yazıcı teknolojisini kullanarak artık kahve çekirdekleri ve yumurta kabuklarından mobilya üretiyor.

Şirketin yöneticisi Yusuke Mizobata, bu malzemeleri reçineyle birleştirerek yazıcı için gerekli mürekkebi elde ettiklerini söyledi.

Mizobata, teknolojinin yaygınlaşmasıyla çevre adına olumlu adımlar atılabileceğine inandığını belirterek, "Halk artık sürdürülebilirlik ve ileri dönüşüm hakkında daha bilinçi olsa da bunlar günlük yaşamlarının parçası haline gelmedi" dedi.



Independent Türkçe, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU