Nijerya ordusu 10 bin kişilik gizli kürtaj projesi haberini yalanladı

Boko Haram'ın kaçırıp tecavüz ettiği kadınların hamileliğinin zorla sonlandırıldığı öne sürülmüştü

Boko Haram'ın ülkenin kuzeydoğusundaki Chibok kasabasına 2014'te düzenlediği baskında 276 kız çocuğunu kaçırması büyük tepki toplamıştı (Reuters)

Nijerya ordusu, Boko Haram'ın kaçırdığı kadınlara yönelik gizli kürtaj projesi yürüttüğü iddialarını yalanladı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Lucky Irabor, perşembe günkü açıklamasında, Birleşik Krallık (BK) merkezli haber ajansı Reuters'ın iddialarının gerçeği yansıtmadığını savunarak inceleme başlatılmayacağını belirtti.

"Enerjimi böyle şeylere harcamamam gerektiğini düşünüyorum" diyen Irabor, ülkedeki terör ve kaçakçılık gibi meselelere odaklanmak istediğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters'ın çarşamba günü yayımladığı haberde Nijerya ordusunun, terör örgütü Boko Haram tarafından kaçırılıp tecavüze uğrayan kadınların hamileliklerini sonlandırdığı öne sürülmüştü.

2013'ten bu yana ülkenin kuzeydoğusunda yürütülen gizli program kapsamında en az 10 bin kadına ve kız çocuğuna zorla kürtaj yaptırıldığı iddia edilmişti.

Kimliği paylaşılmayan 33 kadın ve kız çocuğuyla yapılan görüşmelere yer verilen haberde, kürtaja direnenlerin askerler tarafından dövüldüğü ya da kendilerine zorla uyuşturucu ilaçlar verildiği ileri sürülmüştü.

Gizli projede yer alan 4 asker ve iki güvenlik görevlisi, bazı kürtajların ölümle sonuçlandığını da söylemişti. Reuters, toplamda kaç kişinin hayatını kaybettiğinin belirlenemediğini aktarmıştı.

2016'da ordunun başında görev yapan Irabor ise böyle bir operasyon yürütülmediğini ve söz konusu vakalarla hiç karşılaşmadığını savundu.
 


Haberdeki iddialar, Boko Haram'la mücadele eden Nijerya ordusuna destek veren ABD ve BK'den de tepki toplamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "Bu çok rahatsız edici ve endişelendirici bir haber. Durumla ilgili daha fazla bilgi edinmeye çalışıyoruz" demişti.

BK Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Alicia Kearns ise "Haberde anlatılanlar yürek parçalayıcı. Bunlar doğrulanırsa büyük çaplı bir insan hakları ihlaliyle karşı karşıyayız demektir" ifadelerini kullanmıştı.

BK merkezli Af Örgütü de Nijeryalı yetkililere, sorumluların tespit edilmesi ve durumdan etkilenen kişilere tazminat ödenmesi için soruşturma başlatma çağrısı yapmıştı.

Öte yandan 25 Şubat'ta düzenlenmesi planlanan devlet başkanlığı seçimleri için aday olan ve 1999-2007'de başkan yardımcılığı yapan Atiku Ebubekir, kazanması durumunda iddialarla ilgili soruşturma başlatacağını açıklamıştı.



Independent Türkçe, Reuters, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU