ABD'den Türk iş insanına İran yaptırımı: Kudüs Gücü ile bağlantısı gerekçe gösterildi

Hakkında yaptırım kararı verilen Sıtkı Ayan yasal haklarını herkese karşı savunacağını ifade etti

Fotoğraf: AA

ABD, Türk iş insanı Sıtkı Ayan ve şirketlerine karşı yaptırım kararı aldı. Kararda Ayan’ın şirketlerinin İran'ın Devrim Muhafızları ordusuna bağlı Kudüs Gücü'nün petrol satışı ve para aklamasında kolaylaştırıcı rol oynadıkları iddia edildi.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Ayan'ın şirketleri tarafından İran petrolünün ülke dışına satışı için anlaşmalar düzenlendiği, nakliye işlemlerinin gerçekleştirildiği ve ödemelerin menşeinin gizlenerek aklanmasına yardımcı olunduğu ifadeleri yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, "Ayan Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avrupa'daki alıcılara milyonlarca dolar değerinde İran petrolü satmak üzere bağlantılar kurdu" ifadeleri yer alırken, Ayan'ın daha sonra da ödemeleri Kudüs Gücü'ne geri aktardığı belirtildi.

Yaptırım kapsamındaki kişiler arasında Ayan'ın oğlu Bahaddin Ayan, ortağı Kasım Öztaş'a ek olarak iki Türk vatandaşı daha yer alırken Ayan'a ait ASB Group şirketlerinin de aralarında bulunduğu 26 şirket, Cebelitarık merkezli bir holding ve bir gemi de yaptırımlara tabi tutuldu.

Ayan, Reuters'ın sorularına e-posta ile verdiği cevapta, yasal haklarını herkese karşı savunacağını ifade etti.

Ayan İran devlet kurumları ile iki kere iş yaptığını, petrol ve petrol ürünleri ticaretinin 2010 yılında yaptırımlar nedeniyle sona erdiğini, İran'da üretilen elektriğin Türkiye'ye satışı işinin ise 2009 yılında başladığını ve ödeme sorunları nedeniyle 2015'te sona erdiğini belirtti.

Ayan, "Hayatımın hiçbir döneminde İran resmi devlet kurumları dışında kimseyle çalışmadım" dedi.

Bahattin Ayan ve Öztaş'a ulaşılamadı. ASB Group ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı sorulara haber anında cevap vermedi.

 

 

Reuters 

DAHA FAZLA HABER OKU