ABD, Birleşik Krallık'a ihraç ettiği LNG miktarını iki kattan daha fazla artıracak

"Rusya'nın enerji manipülasyonunu engelleyeceğiz"

Biden ve Sunak, anlaşma kapsamında yeşil enerji projelerinde de ortaklıklar yapılacağını duyurdu (Reuters)

ABD, Birleşik Krallık'a (BK) sattığı sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) miktarını iki kattan daha fazla artıracağını açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden, bugünkü açıklamasında BK'ye gelecek yıl ihraç edilecek LNG miktarının, 2021'dekine kıyasla iki katın üstünde artırılacağını belirtti.

Anlaşma kapsamında 2023'te ABD'nin BK'ye en az 9 ila 10 milyar metreküp LNG göndermeyi hedeflediği aktarıldı. Söz konusu miktar, 2021'de 3,9 milyar metreküptü.

Ülkesinin Rusya'ya enerji bağımlılığını azaltmayı ve Ukrayna savaşıyla artan enerji maliyetlerini düşürmeyi amaçladığını belirten BK Başbakanı Rishi Sunak, şunları söyledi:

BK ve ABD birlikte hareket geçerek, küresel enerji fiyatlarının ve ulusal tedarikimizin, başarısızlığa uğrayan bir rejim tarafından bir daha asla manipüle edilmemesini sağlayacak.

Biden ve Sunak'ın yayımladığı ortak açıklamadaysa şu ifadelere yer verildi:

Avrupa, Rus enerjisine bağımlılığını azaltırken ABD ve BK, müttefikleriyle birlikte uluslararası enerji güvenliğini ve sürdürülebilirliğini desteklemek için işbirliğini artırmakta kararlı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın ardından BK'de enerji krizi patlak vermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümet, hanelere enerji faturaları için 400 sterlinlik ek yardım yapılacağını ve bazı kömür santrallerinin faaliyet sürelerinin uzatılacağını duyurmuştu.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Rus enerjisine bağımlılığı azaltma yönünde adımlar atmıştı.

Geçen hafta alınan kararla AB ülkeleri, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasında anlaşmaya varmıştı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, tavan fiyat uygulamasının Rusya'nın petrol gelirlerini azaltacağını savunmuştu.



Independent Türkçe, Telegraph, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU