PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 4 Aralık 2022;

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Afrika'nın en zengin kadınına tutuklama emri çıktı

Eski Angola Devlet Başkanı Jose Eduardo dos Santos'un kızı Isabel dos Santos için kamu kaynaklarını kötü yönetmek ve zimmete geçirmek suçlarından tutuklama emri çıkardı.

Afrika'nın en zengin kadını olduğuna inanılan 49 yaşındaki Dos Santos, devlet petrol şirketi Sonangol'un eski başkanıydı. 5 milyar dolarlık bir yolsuzluk davasıyla karşı karşıya ancak iddiaları reddediyor.

Başsavcılık, dos Santos'un şu anda nerede olduğunun bilinmediğini ve bu nedenle onun için uluslararası bir tutuklama emri çıkarıldığını söyledi.

Dos Santos Haziran 2016'da babasının cumhurbaşkanı olduğu dönemde tartışmalı bir şekilde Angola'nın petrol şirketi olan Sonangol'un başına getirilmişti. Dos Santos, 2017'de babasının halefi Joao Lourenço tarafından görevinden alındı.


3 Nijeryalı göçmen geminin dümeninde 11 gün kaçak yolculuk yaptı

Nijerya'nın Lagos limanından yola çıkan bir yük gemisinin arka tarafında bulunan ve sudan sadece yarım metre yükseklikteki dümen kanadına oturan 3 kaçak göçmen, 11 günlük seyahatin ardından Kanarya Adaları'na ulaştı.

Yetkililer, vücutta su kaybı, halsizlik gibi sağlık sorunları olan üç göçmeni tedavi için hastaneye götürüldüklerini açıkladı. Hayatlarını ortaya koyarak Avrupa'ya gelmeye çalışan Afrikalı düzensiz göçmenler geçmişte de benzer yolculukları denemişti.

Ekim ayında ve Kasım 2020'de Lagos'tan yola çıkan petrol tankerlerinde, 3 göçmen yine dış dümen kanadında seyahat ederek İspanya'ya ulaşmıştı.


Kongo'da kısa süreli ateşkesin ardından çatışmalar tekrar başladı

Kongo Demokratik Cumhuriyeti askerleri ile M23 isyancıları arasındaki ateşkes uzun sürmedi, çatışmalar tekrar başladı. Afrika'nın en zengin yer altı ve yer üstü kaynaklarına sahip ülkelerden olan Kongo'nun doğusunda ciddi bir terör sorunu yaşanıyor.

23 Kasım'da Angola Devlet Başkanı Joao Lourenco'nun ev sahipliğinde düzenlenen ve Afrikalı liderlerin yer aldığı zirvede M23 isyancılarının silah bırakması ve ateşkesin ardından işgal altındaki bölgelerden derhal geri çekilmesi kararlaştırılmıştı. 

M23'ün Ruanda tarafından desteklendiği iddialarına karşın Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, Kongolu mevkidaşının Aralık 2023'te yapılacak seçimleri ertelemek için doğudaki güvenlik krizini kullandığını öne sürdü.

M23'ün geri çekilmemesi halinde Doğu Afrika bölgesel gücünün Kongo'ya konuşlandırılacağı açıklandı. 


Burkina Faso'da cunta yönetimine karşı darbe girişimi engellendi

Burkina Faso'da 30 Eylül'deki darbeyle başa gelen Cumhurbaşkanı İbrahim Traore, başkent Vagadugu'da sivil toplum örgütü temsilcileri ve din adamlarıyla yaptığı toplantıda, ordudan bir grubun geçen hafta geçiş hükûmetini devirmeye çalıştığını belirtti.

Traore, darbe girişiminin "çevresindekiler ve vatandaşların" yardımıyla engellendiğini kaydetti. Girişimin arkasında kimlerin olduğunu bildiğini dile getiren Traore, yine de onları tutuklamak yerine diyalog yolunu tercih ettiğinin altını çizdi.

Traore, din adamları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden "teyakkuzda" olmalarını isteyerek tüm vatandaşların geçiş hükumetini desteklemesini talep etti.

Yüzbaşı Traore, 30 Eylül'de yine darbeyle başa gelen Paul-Henri Damiba'yı devirerek yönetimin başına geçmişti.


Kenya Devlet Başkanı, galibiyetine itiraz eden seçim komisyon üyelerini görevden aldı

Kenya Devlet Başkanı, ağustos ayındaki genel seçimleri kazanmasına itiraz eden ülkenin seçim komisyon üyelerinden dördünü görevden aldı.

Başkan William Ruto ayrıca komisyon üyelerini soruşturmak ve anayasal ihlalleri veya işlemiş olabilecekleri "ağır suiistimali" tespit etmek için Yüksek Mahkeme yargıcının başkanlığında bir mahkeme kurdu.

Seçim Komisyon başkanı Wafula Chebukati'ye göre, görevden alınan dört üye, anayasaya aykırı şekilde, Kenya halkının iradesini yıkarak seçimlerin tekrarlanması için bastırdı. 

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU