Başörtüsüz yarışarak gündem olan İranlı sporcu Rekabi'nin ailesinin "evi yıkıldı"

"Bu ülkede yaşamanın sonucu"

Elnaz Rekabi, şampiyonanın finallerinde 4. olmuştu (AFP)

Başörtüsüz yarışarak gündem olan İranlı tırmanıcı Elnaz Rekabi'nin ailesinin evinin yıkıldığı iddia edildi.

Birleşik Krallık (BK) merkezli Farsça haber kanalı Iran International'ın paylaştığı videoda, 33 yaşındaki Rekabi'nin ailesinin evine ait olduğu düşünülen binanın yıkıntıları gösterildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tırmanıcının kardeşi Davud Rekabi'nin ağladığının da görüldüğü videoyu kimin çektiği bilinmiyor.  

ABD'nin tanınmış medya kuruluşlarından CNN'in haberinde, videodaki kişinin şu ifadeleri kullandığı aktarıldı:

Gördükleriniz, bu ülkede yaşamanın sonucu. Bu kişi, ülkeye birçok madalya kazandıran bir şampiyon. Ülkesini gururlandırmak için çok çalıştı. Ama bunun karşılığında kendisine biber gazı sıktılar, 39 metrekarelik evi yıkıp gittiler. Ne diyebilirim ki?

Yerel medyada yer alan haberlerde Zencan şehrindeki evin polis tarafından yıkıldığı öne sürüldü. Öte yandan CNN, evin devletin emriyle yıkılıp yıkılmadığının henüz doğrulanamadığını, yetkililerin ya da hükümete yakın medyanın olaya dair yorum yapmadığını bildirdi.

Muhalif yurttaş gazetesi Iran Wire'ın aktardığına göre kardeşi Elnaz gibi tırmanıcı olan Davud'un ulusal ve uluslararası yarışmalarda en az 10 madalyası var.
 


Ayrıca Rekabi'nin ailesinin, gerekçesi açıklanmayan bir nedenden ötürü 5 bin dolara yakın para cezasına çarptırıldığı da iddia edildi.
 


16 Ekim'de Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen Asya Kaya Tırmanışı Şampiyonası'nın son turunda başörtüsüz yarışan Rekabi'nin bu hareketi, muhalifler tarafından ülkede süren Mahsa Emini protestolarına destek olarak yorumlanmıştı.

Kendisinden bir süre haber alınamayan sporcu, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda başörtüsünün yanlışlıkla düştüğünü savunmuştu. BK'nin kamu yayımcısı BBC'nin İran bürosuysa kimliğini açıklamadığı kaynaklardan edindiği bilgiye göre tırmanıcının özür dilemesi için baskı altında bırakıldığını öne sürmüştü.

19 Ekim'de ülkesine dönen sporcunun ev hapsine alındığı iddia edilmişti. İranlı yetkililerse bunu reddederek, sporcunun dinlenmesi için eve gönderildiğini savunmuştu.



Independent Türkçe, CNN, Iran Wire

DAHA FAZLA HABER OKU