Yaşayacak param yoktu, doktorlardan ölmeme yardım etmelerini istedim ve evet dediler

Evsiz olarak çok uzun süre hayatta kalamayacağımı biliyordum, bu yüzden bana kalan tek uygun seçenek olduğunu düşündüğüm şeye yöneldim

(Pixabay)

Benim adım Amir. 55 yaşındayım ve Kanada'da yaşıyorum. Bir takım fiziksel ve duygusal rahatsızlıklardan mustaribim.

Şiddetli spinal stenoz, dejeneratif disk hastalığı, osteoartrit, travma sonrası stres bozukluğu (PTSD), panik anksiyete bozukluğu, depresyon, epey şiddetli astım (nefes almak için üç farklı solunum cihazına ihtiyacım var) ve kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) erken evreleri nedeniyle 7/24 ağrım var.

Engellilik nedeniyle çalışamıyorum ve yaklaşık son 10 yıldır birincil gelir kaynağım olarak Ontario Engelli Destek Programı'na (ODSP) bağlıyım.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen temmuzda, yaşadığım pansiyonun ev sahibim tarafından satışa çıkarıldığı ve başka bir ev bulmam gerektiği bildirildi. Bir aylık arayıştan sonra, 5 yılı aşkın süredir aylık 1169 Kanada Doları'nda (yaklaşık 16 bin TL) sabitlenen ODSP'nin artık yeterli olmadığı çok açık bir şekilde ortaya çıktı.

Rutubetli bodrum katlarındaki küf dolu odaların fiyatı bile aylık 800 Kanada doları'nın (yaklaşık 11 bin TL) üzerine çıkmıştı. Bir ay daha arayış içinde olmak yalnızca yaşamaya paramın yeteceği hiçbir yer kalmadığı gerçeğini pekiştirdi.

Mevcut fiziksel ve zihinsel durumumla, yaklaşan evsizliğime çok uzun süre dayanamayacağımı biliyordum. Bu yüzden bana kalan tek uygun seçenek olduğunu düşündüğüm şeye yöneldim, bu da MAID'e (Medical Assistance in Dying / Ölümde Tıbbi Yardım) erişmeye çalışmaktı.

Doktoruma resmi ve yazılı bir talepte bulundum, beni vazgeçirmeyi başaramayınca sonunda (ve isteksizce) imzaladı. "İkinci Kademe" (ölümü yakın veya makul ölçüde öngörülebilir olmayanlar) içinde sayıldığımdan, MAID'e erişebilmem için gereken ikinci imzayı almadan önce 90 gün beklemek zorundaydım. Bu yüzden aslında bekliyor ve kendimi ölüme hazırlıyordum.

Ancak ölüme giden yolda komik bir şey gerçekleşti. Medya benim hikayemden haberdar oldu ve Kanada'da MAID üzerine yaptıkları haber kapsamında benimle röportaj yapıldı. Görünüşe göre hikayem birçok kişide yankı uyandırdı ve bu kişilerden biri benim için internette bağış toplama sayfası açtı.

İnanılmaz bir şekilde, bu bağış toplama sayfası 4-5 gün içinde 60 bin Kanada doları'nın (yaklaşık 825 bin TL) üzerinde para toplayarak borçlarımı ödememe, taşınmama yetecek kadar para kazanmama ve gelirimi gerçekten yaşayabileceğim bir seviyeye getirmeme olanak sağladı (aylık 800 Kanada doları ile toplam aylık gelirimi 2 bin Kanada doları'na [yaklaşık 28 bin TL] çıkarıyorum).

Bu güzel bir "iyi hissettiren" hikaye fakat esasen başımın üzerinde bir çatı ve gıda güvencesiyle yaşamaya devam etmemi sağlayacak bir piyango bana vurmuş olsa da, ... benim bulunduğum pozisyonda olan bir milyondan fazla insan yaşadığını belirtmek isterim. Ve bu piyango onlara vurmayacak.

Ne yazık ki benim hikayem, tartışmayı bu durumdaki insanların hayatta kalmak için nasıl yardıma ihtiyaç duyduklarına odaklayacağı yerde, MAID'in yararları ve bir hastalığın ölümcül aşamalarında olmayan insanlara erişilebilirliği (ve gelecekteki genişlemesi) hakkında gereksiz bir tartışma yaratarak gerçek tartışmadan saptırmaya çalışan insanlar tarafından gasp edilmiş gibi görünüyor.

Umarım bu anlamsız ve samimiyetsiz tartışma insanların dikkatini dağıtmaz. Asıl mesele benim gibi birinin MAID'e erişip erişememesi değil. Asıl mesele, toplum olarak insanların hayatlarını, yardımlı ya da başka türlü, intiharı uygulanabilir bir seçenek haline getirecek kadar sefil ve umutsuz hale getirmeye devam etmek isteyip istemediğimiz. Ya da bu insanların hayatlarını buna ihtiyaç duymayacakları kadar katlanılabilir hale getirecek adımlar atmayı seçmeye istekli olup olmadığımız.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU