Rusya bugüne kadar Ukrayna'da nereleri kazandı, nereleri kaybetti?

Grafikler, Rus ordusunun nisandan beri ilerleme kaydedemediğini gösteriyor

Sibirya'daki Omsk kentinde askere alınan gençler 27 Kasım'da Ukrayna'daki cephelere gönderildi (Reuters)

Rusya'nın Ukrayna savaşının 38. haftasında Herson kentinden çekilmesi en önemli dönemeçlerden birine işaret ediyor.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nin (CSIS) Avrupa uzmanı Max Bergmann'ın 21 Kasım'da Washington Post'la paylaştığı tespiti şöyle:

Artık Rusya'nın yapmaya çalıştığı şey daha çok toprak kazanmak değil, sadece elindekileri korumak.

Birçok uzmanın günler içinde biteceğini tahmin ettiği askeri operasyonda 9 ay geride kalırken, sürenin uzamasının Rusya'nın aleyhinde olduğunda herkes hemfikir. Savaş Çalışmaları Enstitüsü'nden Mason Clark durumu şöyle özetliyor:

Rusya'nın hücumunu yavaşlatan şey, bu kadar uzun savaşmaya hazırlıklı olmamaları. 

Enstitünün verilerine göre hazırlanan grafikler, Rus ordusunun nisandan beri kayda değer ilerleme yapamadığını gösteriyor. 

Nisanda kuzeydeki işgal bölgelerini terk eden Ruslar, eylülde Harkov'dan çekilmiş ve 11 Kasım'da Herson'u bırakarak üçüncü büyük darbeyi almıştı.

Bergmann'a göre, donatımı yetersiz ve asker sayısı sınırlı Rus ordusu, daha savaşın ilk döneminde aşırı yıprandı. Ukrayna ordusu ve milis güçleri, nisandan itibaren savunma pozisyonuna geçen Ruslara karşı kazanımlarını eylülden itibaren artırmaya başladı. 

İşgalden önce Rusya, 2014'te ilhak ettiği Kırım'ı ve doğudaki ayrılıkçı bölgeler Donetsk and Luhansk'ı elinde tutuyordu. Kasım itibarıyla Ruslar, işgalin başına kıyasla, doğu ve güneydeki işgal bölgesini genişletmiş durumda. Ukrayna'nın bu bölgeleri geri alma gücünün olup olmadığı meçhul.

Uzmanlara göre, Rusya'nın şimdi benimsediği taktik, Ukrayna ordusunu yorgunluğa sürüklemek.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, 26 Kasım gecesi yaptığı açıklamada, Rus ordusunun 23 Kasım'da Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinde enerji altyapılarına düzenlediği füze saldırıları sonucu 12 milyon abonenin elektriksiz kaldığını belirterek, onarım çalışmaları sayesinde 6 milyona yakın aboneye elektrik hizmetinin yeniden verildiğini duyurdu. Başkent Kiev'le Odessa, Dnipro, Vinnitsa ve Lviv bölgelerinde elektrik kesintilerinin sürdüğünü kaydeden Zelenskiy, sorunları en kısa süre içinde çözmek için çaba sarf ettiklerini vurguladı.

 

Independent Türkçe, Washington Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU