Suriye, insansız hava araçları için deney sahasına dönüştü

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye'nin kuzeyinde, sınır bölgelerinin kontrolünü sağlamak amacıyla 2016'dan bu yana devam ettiği askeri operasyonlarında başat rol oynayan insansız hava araçlarına büyük ölçüde güveniyor

Bir İsrail askeri insansız hava aracı, 7 Kasım'da Suriye sınırı yakınında işgal altındaki Golan Tepeleri'nde uçuyor. Fotoğraf: AFP

 

Hollanda merkezli barış örgütü PAX tarafından salı günü yayınlanan rapora göre, Suriye bir çok ülke  ve silahlı grup için insansız hava aracı deney sahasına dönüştü. ABD, Rusya, İran, İsrail ve Türkiye'nin yanı sıra Suriye rejim güçleri, 2011'den bu yana devam eden çatışmalar süresince 39 farklı tipte insansız hava aracı kullandı.

Şarku’l Avsat’ın Fransız Haber Ajansı AFP aktardığı raporda, Suriye, birçok ülke ve silahlı grubun yeni tip insansız hava araçlarını test etmelerine olanak sağlayan ve bunların kullanımının askeri taktik ve stratejileri nasıl geliştirebileceğini araştıran bir deney sahası oluşturduğu belirtildi. Raporda son yıllarda geliştirilen insansız hava araçları, çeşitli askeri teşkilatların nasıl bir öğrenme aşamasından geçtiklerini, tasarım ve üretim açısından bilgilerini nasıl geliştirdiklerini Suriye hava sahasında test ettiler bilgisine yer verildi.

Suriye'nin ardından, şubat ayında Rusya'nın Ukrayna’yı işgaliyle, İran, Rus ve ABD silahlı insansız hava araçları, Ukrayna'da "yaygın" olarak kullanılmaya başlandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye'nin kuzeyinde, sınır bölgelerinin kontrolünü sağlamak amacıyla 2016'dan bu yana devam ettiği askeri operasyonlarında başat rol oynayan insansız hava araçlarına büyük ölçüde güveniyor.

PAX raporunda, Türk insansız hava araçlarının bu yılın Ocak-Eylül ayları arasında Suriye'nin kuzeyinde Suriye Demokratik Güçleri kontrolündeki bölgelere 60'tan fazla baskın düzenlediği belirtilirken, Bayraktar TB2’nin en ünlü Türk silahlı insansız hava aracı olduğuna dikkat çekildi. Bayraktar TB2, Libya, Dağlık Karabağ, Etiyopya ve son olarak Ukrayna'daki çatışmalarda kilit rol oynadı.

Rus insansız hava araçlarının değişim ve gelişiminde önemli bir rol oynayan Suriye savaşı, Rus İHA’ları için en iyi deney sahası oldu. Rus İHA’larının savaşın gidişatını Suriye rejim güçleri lehine değiştirmede önemli bir rol oynadığına işaret eden rapora göre, Moskova, müttefiklerinin insansız hava araçlarını, savaş uçaklarını ve silahlarını bu bölge üzerinde test etmelerine izin verdi.

AFP’nin haberine göre İran, Suriye’nin doğusunda varlık gösteren Iraklı gruplar arasındaki müttefiklerinin yanı sıra Lübnan Hizbullahı'na da insansız hava araçları vererek Hizbullah’ın İHA’larla Suriye'deki çatışmalara katılması bu alandaki uzmanlığını artırdı. Ayrıca haberde Suriye rejim güçlerinin altı farklı tipte İran üretimi insansız hava aracı kullandığı da belirtildi.

IŞİD ve Heyetu Tahriru'ş Şam (eski adıyla El-Nusra) dahil olmak üzere aşırılık yanlısı gruplar, ticari insansız hava araçlarını bir savaş silahına dönüştürdü.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

 

DAHA FAZLA HABER OKU