ABD: Çin, kendi sularındaki denizaltılardan bizi vurabileceği bir füze geliştirdi

"ABD ordusu, fonlamasını artırmak için 'Çin tehdidini' abartıyor"

Çin, JL-3 füzelerinin nükleer denizaltılara yerleştirildiği iddiasına dair açıklama yapmadı (AFP)

Çin'in kendi sularına yakın bir bölgeden ABD'yi vurabilecek menzile sahip, denizaltından fırlatılan balistik füzeler (SLBM) ürettiği öne sürüldü.

ABD Pasifik Filosu'nun komutanı Sam Paparo, cuma günü yaptığı açıklamada füzeler için "ABD'yi tehdit etmek amacıyla üretildi" dedi.

Yaklaşık 12 bin kilometre menzile sahip olduğu düşünülen JL-3 adlı füzenin Çin ordusundaki 6 nükleer denizaltında kullanıma hazır hale getirildiği iddia edildi.

Bundan bir önceki model olan JL-2'nin menziliyse 7 bin 200 kilometreydi. Bu füzelerin ABD'ye tehdit oluşturabilmesi için denizaltıların Hawaii açıklarına kadar gelmesi gerekiyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak JL-3'lerle Çin'in kendi sahillerine çok daha yakın noktalardan ABD'yi vurabilecek bir kapasiteye eriştiği savunuldu.

Çin ordusuysa SLBM'lerin kullanıma hazır olduğuna dair herhangi bir açıklama yapmadı.

Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) yayın organlarından Global Times'a konuşan askeri uzmanlar, ABD ordusunun Çin tehdidini "büyüterek" aslında kendi fonlamasını artırmayı amaçladığını savundu.

Askeri analist Wei Dongzu, ABD ordusunun Pasifik'teki denizaltısavar sistemlerinin sayısını artırmayı ve daha gelişmiş nükleer denizaltılar üretmeyi hedeflediğini söyledi. Bu nedenle de ordunun fonlamayı artırmak istediğini ileri sürdü.

Wei, Çin'in nükleer kapasitelerini yalnızca savunma amacıyla minimum kapasitede tuttuğunu ve nükleer denizaltılarını da sadece karşı saldırı için konuşlandırdığını savundu.

JL-3'lere ait ilk testler 2019'da yapılmıştı. Çin Savunma Bakanlığı'nın o dönemki sözcüsü Ren Guoqiang, testlerin rutin olduğunu ve hiçbir ülkenin hedef alınmadığını iddia etmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Silah Kontrol Genel Müdürü Fu Cong da bu yıl ocakta yaptığı açıklamada, ülkenin nükleer kapasitesini ciddi ölçüde artırmayı hedeflemediğini öne sürmüştü.

BK'nin önde gelen gazetelerinden Telegraph'a konuşan, Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nden  (RUSI) Justin Bronk ise Çin'in büyük bir balistik füze cephaneliğine sahip olduğunu belirterek, JL-2'den JL-3'e geçişin beklenen bir gelişme olduğunu söyledi.
 


Roket enkazı tartışması

Öte yandan pazar günü Çinli sahil güvenlik görevlilerinin, Filipinler'de bir roket enkazına el koyduğu bildirildi.

Filipinler ordusundan Koramiral Alberto Carlos, pazartesi günkü açıklamasında Çin'e ait sahil güvenlik gemisinin, Filipinler ordusunun gemisini iki kez engellediğini söyledi.

Carlos, Çinli sahil güvenlik görevlilerinin, Filipinlere ait geminin enkazı çekmek için kullandığı kabloları keserek enkaza el koyduğunu belirtti.

Koramiral, Güney Çin Denizi'nde yaşanan olayda hiç kimsenin yaralanmadığı bilgisini de paylaştı.

Filipinler ordusunun Batı Komutanlığı'ndan sözcü Cherryl Tindog ise Filipinli denizcilerin, Çinli sahil güvenlik görevlilerine direnmediğini söyledi.

Tindog, "Böyle durumlarda asla müsamaha göstermeyiz. Fakat burada tespit edilemeyen bir nesne söz konusu olduğundan ekiplerimiz geri dönmeye kadar verdi" dedi.

Söz konusu enkazın Çin'in Hainan adasındaki Wenchang Uzay Aracı Fırlatma Merkezi'nden fırlatılan ve Çinli astronotlara malzeme taşıyan uzay araçlarından birine ait olduğu düşünülüyor. Ancak enkazın niteliklerine dair herhangi bir bilgi henüz paylaşılmadı.



Independent Türkçe, Telegraph, 9 News, Global Times

DAHA FAZLA HABER OKU