NASA'nın Artemis görevinde bir ilk: Orion kapsülü, Ay'ı görüntüledi

Görüntülerin kaydedildiği sırada Orion, Ay yolculuğunun yarısını tamamlamıştı

NASA'nın birkaç yıl içinde insanları Ay'a götürmek üzere başlattığı Artemis görevinin ilk adımı 16 Kasım'da Orion uzay aracının fırlatılmasıyla atılmıştı.

Orion, uzayda hızla yol alırken varış noktası olan Ay'ı ilk kez görüntüledi.

Uzay aracı, NASA'nın en büyük roketi Uzay Fırlatma Sistemi'yle (SLS), ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Üssü'nden fırlatılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şimdilik mürettebatsız fırlatılan Orion, Ay yörüngesinde döndükten ve uzayda toplam 25 gün geçirdikten sonra geri gelecek.

18 Kasım Cuma günü yayımlanan yeni bir videoda, uzay aracına sabitlenen kameralardan birinin Ay'ın yarı aydınlık silüetini yakaladığı görülüyor.

Uzay ajansından gelen açıklamaya göre, araç gövdesinin bir kısmının ve üzerindeki NASA logosunun da yer aldığı görüntülerin kaydedildiği sırada Orion, Ay yolculuğunun yarısını tamamlamıştı.

NASA'nın Flickr hesabından yayımlanan açıklamada, şu ifadelere de yer verildi:

Artemis I görevinin üçüncü günündeyiz. Orion, Güneş panellerine manevra yaptırdı. Böyle panellerden birinin ucuna monte ettiğimiz kamerayla Ay'ı görüntüledi.

Orion uzay kapsülü General Moonikin Campos adlı bir cansız mankenin "komutasında". Moonikin Campos'a, Helga ve Zohar adlı iki manken daha eşlik ediyor.

Gerçeğe uygun tasarlanan bu cansız modeller sayesinde NASA, gelecekte astronotların Ay'a gidiş ve dönüş yolculuğunda maruz kalacağı radyasyon miktarını ölçebilecek.

Orion'ın 11 Aralık'ta Pasifik Okyanusu'na inmesi bekleniyor.

 

Independent Türkçe, Space, Flickr

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU