Washington Post: Tahran ve Moskova, Rusya'da kamikaze drone üretmek için anlaştı

Batılı istihbarat yetkilileri, Rusya'ya İHA satarak tepki toplayan İran'ın üretimi Rus topraklarına kaydıracağını söyledi

İran yapımı Şahid-136 tipi drone 17 Ekim'de Kiev'deki saldırı öncesinde uçarken görüntülendi (Reuters)

Washington Post'a konuşan Batılı istihbarat yetkilileri, Rusya'nın kendi topraklarında kamikaze drone üretimi için İran'la ay başında anlaştığını öne sürdü.

Rus ordusunun saldırıları sırasında Ukrayna hava savunma birimlerinin düşürdüğü insansız hava araçlarının (İHA) İran yapımı olduğu belirlenmişti. İlk başta Rusya'ya Ukrayna'da kullanması için hedefe çarparak infilak eden kamikaze drone satışı yaptığı iddiasını yalanlayan İran, daha sonra İHA'ların şubatta başlayan Ukrayna savaşından önce verildiğini belirtmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington Post'a konuşan istihbaratçılar, işgal ettiği bazı kentlerden çekilmek zorunda kalan Rus ordusunun ağustostan beri Ukrayna'nın altyapı tesislerine 400'den fazla kamikaze drone saldırısı düzenlediğini söyledi. 

Washington merkezli Bilim ve Uluslararası Güvenlik Enstitüsü'nün ekimde yayımladığı rapora göre, İran yapımı Muhacir 6, Şahid 131 ve Şahid 136 tipi İHA'larda ABD, Almanya ve Çin'den ithal edilen parçalar kullanılmış. Yıllardır nükleer programı nedeniyle yaptırımlara uğrayan İran'ın bu parçaları paravan şirketler aracılığıyla edindiği sanılıyor.

Rus ve İranlı yetkililerin kasım başında Tahran'da vardığı söylenen yeni anlaşma çerçevesinde İHA'lar Rusya toprağında üretileceği için İran'a Ukrayna savaşında saf tuttuğu için yeni yaptırımlar uygulanmasının önüne geçilebilir. Gazeteye konuşan yetkililerden biri, "Karar aşamasından uygulamaya büyük hızla ilerliyorlar" dedi.

İran ve Rusya'daki basın kuruluşları, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Petruşev'in 9 Kasım'da "Batı müdahalelerini" görüşmek için Tahran'a gittiğini yazmıştı.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson, Washington Post'a açıklamasında, müttefikleriyle Tahran-Moskova işbirliğini açığa çıkarmayı ve Ukrayna'ya hava savunma desteğini sürdüreceklerini söyledi:

İran ve Rusya dünyaya yalan söyleyebilirler ama gerçekleri gizleyemezler: Tahran, silah verdiği Rusya'nın operasyonlarını destekleyerek Ukraynalı sivillerin öldürülmesine yardımcı olmaktadır. Hem İran'ın hem de Rusya'nın ne kadar yalıtılmış olduğunun başka bir işaretidir bu.

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) temsilciliği sözcüsü Mehdi Nuryan, Rusya'yla "ikili savunma, bilim ve araştırma işbirliğinin Ukrayna savaşının öncesinden beri süregeldiğini" söyledi. İran'ın silah satışını yasaklayan BM kararının süresinin iki yıl önce dolduğunu hatırlatan Nuryan şöyle dedi:

Ukrayna savaşında İran yapımı drone'lar kullanıldığı iddiaları üzerine İran, bu iddiaları araştırmak üzere Ukraynalı yetkililerle ortak uzman toplantısı talep etti. İranlı ve Ukraynalı savunma uzmanları arasındaki yapıcı diyalogda önemli mesafe katedildi ve görüşmeler bu konudaki yanlış anlamaları gidermek üzere devam edecek.

Bu arada, Rus ajansı Sputnik, Ukrayna hedeflerine karşı yeni bir İHA gözetleme ve atış sistemi geliştirildiğini belirtti. Ajansa isim vermeden konuşan bir yetkili, sistemde Rus yapımı ZALA Aero tipi İHA, İzdeliye tipi hareketli mühimmat ve KUB kamikaze drone bulunduğunu söyledi.

 

Independent Türkçe, Washington Post, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU